On Catalunya

Plans aquest estiu a Tarragona: posar-se a la pell d’una ‘enxaneta’ al Museu Casteller de Catalunya

L’espai, situat a Valls i quilòmetre 0 dels ‘castells’, ofereix diferents experiències immersives per endinsar-se en aquesta tradició de la cultura popular catalana

Un grupo prueba la experiencia Enxaneta 360 del Museu Casteller de Catalunya en la plaza del Blat de Valls

Un grupo prueba la experiencia Enxaneta 360 del Museu Casteller de Catalunya en la plaza del Blat de Valls / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Si hi ha un municipi amb elements distintius de la cultura catalana, aquest és, sens dubte, Valls. Un d’ells, el gastronòmic, ha traspassat totes les fronteres possibles: el calçot de Valls ja forma part de l’imaginari col·lectiu com un dels grans delicatessen de la cuina catalana. Però més enllà de la gastronomia, aquest municipi de la província de Tarragona conserva també una de les tradicions populars més catalanes, reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat: els castells.

Va ser a Valls, precisament, i durant el segle XVIII, on trobem la primera referència escrita sobre aquest fenomen de la cultura popular, que es va anar desenvolupant al llarg del segle. Actualment, les seves dues colles castelleres —la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls— són de les més emblemàtiques dins l’univers casteller. De fet, juntament amb la Colla de Vilafranca, són les que més vegades han guanyat el mític Concurs de Castells de Tarragona, on es posa a prova la destresa de les principals colles de Catalunya.

Pilars al Museu Casteller de Catalunya /

Cedida

Valls a l’estiu

Tant si s’està passant l’estiu per la zona de Tarragona com si es busquen escapades per a caps de setmana o dies puntuals, Valls ofereix un munt d’atractius. Val la pena passejar pel seu nucli antic, amb carrers estrets i places amb encant com la del Blat, on es troba el Museu Casteller de Catalunya. També destaquen l’arcada gòtica del celler de Paborde, la capella del Roser o l’església de Sant Joan, amb el seu majestuós campanar —el més alt de Catalunya—, entre altres racons d’un municipi ple d’història.

A Valls tindràs l'oportunitat de pujar al campanar més alt de Catalunya amb unes vistes espectaculars de tot el Camp de Tarragona /

Cedida / Manel R. Granell / Vilaniu Comunicació

Una altra parada interessant és el refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil Espanyola, així com les exposicions del Museu de Valls. Però per a qui vulgui endinsar-se de veritat en el món dels castells, el Museu Casteller de Catalunya obre una porta fascinant. Allà comença un recorregut que permet comprendre no només la tècnica i l’emoció d’aquestes torres humanes, sinó també la seva importància cultural, social i identitària a Catalunya.

'Skyline' nocturn de Valls /

Cedida / Jose Carlos León / Ajuntament de Valls

Visitar el Museu Casteller de Valls

El Museu Casteller de Catalunya va obrir les portes l’any 2023 com un projecte conjunt del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El museu està situat al cor de Valls, just al costat de la mítica plaça del Blat, considerada el quilòmetre 0 dels castells i on es van alçar els primers de la història fa més de dos segles.

L’exposició està estructurada en tres actes que reflecteixen el lema casteller: Valor, Seny i Equilibri, i Força. El primer explica la motivació per fer castells; el segon repassa la seva història i tècnica; i el tercer transmet l’explosió de sensacions que es viu en culminar un castell.

Undels muntatges del Museu Casteller de Catalunya /

Cedida

Tot plegat es presenta mitjançant experiències immersives que utilitzen les darreres tecnologies d’imatge i so, permetent al visitant comprendre tots els detalls d’aquesta tradició catalana. Per exemple, en arribar a l’últim acte —Força— el visitant es troba amb un muntatge multimèdia immersiu i sensorial que permet experimentar l’emoció del moment final.

Què sent l’enxaneta?

No hi ha millor manera de conèixer el món casteller que a través de la figura clau de l’enxaneta, qui culmina la construcció del castell i n’inicia el desmuntatge, una part crucial del procés.

L’activitat “Enxaneta 360” permet al visitant, mitjançant unes ulleres de realitat virtual, observar des dels ulls d’aquesta figura la construcció de diferents castells. Es tracta d’una experiència visual i sonora que recrea construccions de gran complexitat per la diada de Santa Úrsula, el gran derbi de les dues colles de Valls.

"Enxaneta 360" /

cedida

La diada castellera de Firagost, el 6 d’agost a la plaça del Blat

Notícies relacionades

Valls celebrarà els dies 5 i 6 d’agost la 69a edició de Firagost. Aquest esdeveniment, conegut també com la festa major del món agrari català, inclourà activitats tant per a professionals com per al públic general, com ara el mercat de vins i caves de l’Alt Camp.

La cloenda tindrà lloc el dia 6 d’agost a les 20 h amb una gran diada castellera a la plaça del Blat. Hi participaran la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls, que oferiran un espectacle casteller que val la pena viure en directe.