El judici contra Pau Rigo no es repetirà: el TSJ de les Balears revoca la decisió de la jutge i li demana que dicti sentència

El jurat popular va considerar provat per 5 vots davant 4 que Rigo va matar un dels lladres que van assaltar casa seva per defensar-se, però va considerar que mereixia un retret penal

El judici contra Pau Rigo no es repetirà: el TSJ de les Balears revoca la decisió de la jutge i li demana que dicti sentència

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha estimat el recurs presentat per la defensa de Pau Rigo, l’avi de Porreres que va matar un lladre durant un assalt a casa seva, si bé serà la magistrada presidenta del Tribunal qui s’haurà de pronunciar, en sentència, sobre l’absolució que demana el seu advocat, Jaime Campaner.

El lletrat afirmava en el seu recurs que és procedent absoldre l’avi perquè en el veredicte el Jurat va descartar per unanimitat, que Rigo hagués disparat amb intenció de causar la mort al lladre. El problema va ser que, en un altre punt posterior del veredicte, va recolzar per cinc vots davant quatre –-la qual cosa no és suficient per a un fet desfavorable-– que Rigo és culpable de matar el lladre «estant sotmès a una amenaça, real, seriosa i imminent que va produir una afectació greu de la seva entesa i una deficitària dominació de la seva voluntat».

Per això, el seu advocat reclamava que, en lloc d’anul·lar el veredicte, el que procedia era dictar directament una sentència absolutòria. El TSJIB ha revocat ara l’anul·lació del veredicte però no es pronuncia sobre el sentit de la sentència.

«Les conseqüències jurídiques del pronunciament absolutori o condemnatori no deriven pròpiament del veredicte, sinó de la sentència a què aquell serveix de suport», apunten, afegint que no poden «prejutjar» sobre «quin pugui o hagi de ser el pronunciament a emetre en la sentència pendent».

Així doncs, ara la magistrada haurà de dictar aquesta sentència contra dos veïns de camps acusats d’organitzar el robatori, el lladre que va executar materialment el robatori –-processat també per un delicte de lesions-– i l’avi, acusat per la Fiscalia d’un delicte d’homicidi.

Assalt en una casa de camp

Els fets que es van jutjar van tenir lloc el febrer del 2018 en una casa de camp a Porreres. Al banc dels acusats es van asseure Pau Rigo, un home de 83 anys acusat d’homicidi per la mort de l’atracador; i Fredy Escobar, Marcos Rotger i José Antonio Sánchez, acusats de planejar i executar el robatori.

Durant l’execució del robatori per part d’Escobar i el seu germà bessó, Rigo, que llavors tenia 78 anys, va agafar una escopeta de caça i va disparar contra l’últim, que va morir. Per al jubilat la Fiscalia demanava una pena de quatre anys, si bé la mare del lladre mort sol·licitava fins a 15 anys per assassinat.

Notícies relacionades

L’avi ja havia sigut víctima d’un altre robatori uns mesos abans. Rotger i Sánchez van ser condemnats per haver-ho planejat també. En el judici, Rigo va expressar la por que va passar: «Em va entrar el pànic, em vaig veure que em mataven». Va insistir que «no volia disparar» però que els lladres, lluny d’acovardir-se al veure l’escopeta, se li van tirar a sobre.

En el veredicte que va ser anul·lat el jurat es va mostrar favorable a l’indult per a Rigo. A més va declarar culpables la resta d’acusats.