Investigació

Una àvia mor en un hospital de Saragossa i ‘ressuscita’ en un tanatori de Saragossa

La dona va morir l’endemà i la Policia ja investiga les causes del succés

Va tornar a l’hospital on havien certificat la seva defunció i va perdre la vida 19 hores després

Una àvia mor en un hospital de Saragossa i ‘ressuscita’ en un tanatori de Saragossa
3
Es llegeix en minuts

L’hospital San Juan de Dios de Saragossa va registrar aquesta setmana un episodi estrany, dels que sorprenen tota la població per les circumstàncies que envolten al cas. Es tracta de la mort d’una àvia de 90 anys que va morir dues vegades en només 24 hores. Sí, se la va donar per morta el dia 18 i es va tornar a certificar la seva defunció l’endemà després que tornés de matinada a les instal·lacions sanitàries després d’haver ressuscitat al tanatori municipal del cementiri de Torrero quan se la preparava per a la vetlla prèvia al seu funeral.

Els fets, al marge del sorprenent i cridaner del cas, són ara en mans de la Policia Nacional, que ha obert una investigació per aclarir l’esdevingut i determinar si en aquest trànsit entre la vida terrenal i celestial s’ha comès alguna irregularitat o negligència. O si hi ha responsabilitats derivades d’això, una cosa que es determinarà amb les indagacions ja iniciades.

Tot va passar dilluns passat. Entorn de les onze de la nit, els responsables de l’hospital San Juan de Dios de Saragossa van notificar a la família la mort d’aquesta dona de 90 anys assegurant que es devia a causes naturals. No hi va haver circumstàncies puntuals o sobrevingudes que precipitessin la seva mort i així ho van fer saber la seva filla, a qui li van comunicar la defunció de la mare.

Quan ella arriba al centre hospitalari, segons ha pogut saber aquest diari, el personal de l’hospital li va comunicar que no va poder veure el cos de la seva progenitora perquè aquest ja es trobava en el mortuori i només quedava esperar que arribés el trasllat del mateix fins al cementiri municipal de Torrero.

Avís del tanatopràctic

Així es va procedir a continuació. Es va trucar a la funerària encarregada de recollir el cadàver i de portar-lo fins al cementiri de Saragossa per iniciar el trànsit habitual previ al funeral, preparar el cos per a la vetlla que, en principi, s’havia d’obrir l’endemà perquè familiars i pròxims poguessin donar-li l’últim adeu.

La sorpresa va arribar quan el cos es trobava a la taula de treball del tanatopràctic que, quan estava preparant el cos per traslladar-lo a una de les sales de vetlla, va alertar que l’àvia no estava morta, que respirava i que, per tant, era viva. Un imprevist que va obligar a activar tots els protocols perquè la dona tornés immediatament a l’hospital per si requeria atenció sanitària urgent.

A continuació, des del cementiri municipal es va produir la trucada al 061 perquè enviessin ràpidament una ambulància i recollissin l’àvia del tanatori. Els tècnics que van arribar al cementiri van atendre la dona i van constatar que, efectivament, estava amb vida. I tot seguit se la van emportar de tornada a l’hospital San Juan de Dios. Segons les fonts consultades per aquest diari, allà va ingressar de nou cap a les quatre de la matinada. És a dir, tot just cinc hores després que en aquest mateix lloc s’hagués certificat la seva defunció per causes naturals.

Notícies relacionades

Des del centre es va avisar de nou la filla d’aquesta dona de 90 anys, que en el primer avís del centre hospitalari no havia pogut veure el cos de la seva mare perquè estava al mortuori i ara li notificaven que en realitat no havia mort i que tornava a estar ingressada. Aquesta va arribar a veure la seva mare quan ja es trobava a l’habitació. Tot i que aquell mateix dia, cap a les 18.30 hores, es va tornar a notificar la seva defunció i, ara sí, la mort va ser definitiva.

Es desconeixen els motius que van poder provocar aquest error mèdic, però el cert és que ara el cas està en mans de la Policia Nacional, en concret del Grup d’Homicidis de la Prefectura Superior de Policia d’Aragó, que és el que s’ha fet càrrec de la investigació. Una causa que avança sota la supervisió de la magistrada titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Saragossa.

Temes:

Saragossa