Malalties

Un mort i sis hospitalitzats per un brot de legionel·la a Càceres

Hi ha 6 persones ingressades a l’Hospital San Pedro de Alcántara (dues d’elles a l’uci)

Les edats dels pacients oscil·len entre els 55 i els 85 anys

Es mantenen les anàlisis en fonts d’aigua potable i també ornamentals

L’alcalde, Rafael Mateos, remarca que el risc de contagi per beure aigua és molt baix

3
Es llegeix en minuts

El Servei Extremeny de Salut (SES) ha informat que el brot de legionel·la a Càceres ja ha provocat la mort d’un home de 86 anys i hi ha 6 persones ingressades a l’Hospital San Pedro de Alcántara (dues d’elles a l’uci).

Edats

Segons les dades aportades pel SES, «en aquests moments es troben ingressats a l’Hospital San Pedro de Alcántara 6 pacients, quatre d’ells en planta d’hospitalització i 2 a l’uci». Així mateix, han lamentat «que un dels afectats, un home de 86 anys, ha mort».

Quant als 4 pacients que estan ingressats a planta són: una dona de 85 anys i tres homes de 76, 71 i 55 anys. Mentre que a l’uci es troben ingressats dos homes de 65 anys tots dos.

Des del SES manifesten que la Direcció de Salut de Càceres juntament amb la Direcció General de Salut Pública «estan treballant de manera coordinada i han iniciat la corresponent investigació epidemiològica respecte a la infecció per legionel·la». Fins ara, el nombre de persones que s’ha vist afectada per aquesta infecció ascendeix a un total de 7 persones.

L’alcalde de Càceres, Rafael Mateos, confirmava aquest migdia que el SES havia detectat ja «possibles casos» d’infecció per legionel·la a la ciutat, i es treballa a fer un estudi epidemiològic per «determinar l’origen d’aquest possible o d’aquests possibles casos». 

«Aquest matí el SES ens comunicava que estan analitzant la possible aparició de casos a la ciutat. Des del punt de vista sanitari, serà el SES el que doni els detalls, i es treballa a fer un estudi epidemiològic i saber l’origen d’aquest possible o d’aquests possibles casos, per saber si existeix alguna connexió entre ells i si hi ha un focus concret», explicava Mateos en una trobada amb els mitjans a les 12.00 hores.

«Hem continuat analitzant fonts públiques i esperem els resultats de les anàlisis que s’han efectuat els últims tres dies»

Rafael Mateos

Alcalde de Càceres

Prevenció

En aquesta trobada amb la premsa a les obres de conversió en zona de vianants del carrer Parras, Mateos exposava que, «de manera paral·lela, nosaltres treballem amb els serveis municipals tal com hem estat fent durant tot l’estiu».

Així, ha assegurat que «hem continuat analitzant fonts públiques i esperem els resultats de les anàlisis que s’han efectuat els últims tres dies». La setmana passada, els controls que l’ajuntament realitza de manera preventiva contra aquest bacteri, van portar a precintar fins a 8 fonts a tota la ciutat.

Respecte a això, l’alcalde ha afegit que «s’han desinfectat algunes de les fonts que van donar positiu la setmana passada i s’han portat a terme tractaments de xoc. Així com s’han tornat a realitzar analítiques per veure si han quedat desinfectades al cent per cent o saber si cal tornar a realitzar treballs de desinfecció».

«Els problemes solen estar als aerosols i és allà on caldrà incrementar els controls»

Rafael Mateos

Alcalde de Càceres

Tota mena de fonts

Igualment, el regidor de Càceres ha destacat que «ja estem treballant, no només en fonts que serveixen de proveïment d’aigua potable, sinó també en aquelles fonts ornamentals». i que se segueix «el protocol que estableix tant el Ministeri de Sanitat com els serveis de prevenció del consistori».

En aquest punt, ressalta que «estan implicats tant l’empresa concessionària de l’aigua a Càceres, Canal de Isabel II, com l’empresa encarregada de parcs i jardins, Tahler, per analitzar sistemes de reg».

Notícies relacionades

«La legionel·la té un risc baix de contagi; per beure aigua és molt improbable contagiar-se, ja que es contagia per vies aèries i així ens ho trasllada el SES», ha manifestat Mateos. «Els problemes solen estar als aerosols i és allà on caldrà incrementar els controls». 

A més, ha destacat els «controls preventius» que s’han posat en marxa en el consistori, «cosa que ens porta a anar un pas per davant», perquè es treballa ja des de la setmana passada «quan encara no hi havia cap cas detectat». I remarca l’alcalde que «estem treballant en la prevenció des de la setmana passada i això, lògicament, ens facilita molt més a l’hora de portar a terme treballs de prevenció i de control de la malaltia a la ciutat».

Temes:

Càceres +Salut