Vitòria

Mor un jove que transportava 1.200 grams de cocaïna a l’estómac

Mor un jove que transportava 1.200 grams de cocaïna a l’estómac

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha aclarit la mort d’un jove que transportava a l’estómac 1.200 grams de cocaïna i va ser abandonat en un centre de salut de Santo Domingo de la Calzada (la Rioja) després de la ruptura de dues de les 93 càpsules que havia ingerit.

En una nota, la Benemèrita ha detallat aquest divendres que dins de l’operació «Eikel» ha detingut dos homes i n’ha investigat un tercer, com a presumptes autors de sengles delictes contra la salut pública per tràfic de drogues i pertinença a grup criminal. Aquests tres homes estan encarregats de rebre un enviament de cocaïna procedent de Colòmbia a través d’una «mula» o «correu humà».

Dos mesos d’investigació

La investigació es va iniciar el 24 d’abril, quan els agents van rebre l’avís de la mort d’un jove de 21 anys que havia sigut abandonat al centre de salut de Santo Domingo de la Calzada.

Els sanitaris no van poder fer res per salvar la vida de l’home, perquè dos de les capsules que havia ingerit van rebentar a l’interior de l’estómac i li van provocar la mort. El cadàver va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal de la Rioja, a Logronyo, per a la realització de l’autòpsia, en la qual es va constatar que el mort portava al seu estómac 93 càpsules de cocaïna de gran puresa.

Els investigadors han identificat les tres persones que van traslladar la víctima fins al consultori mèdic. Els dos detinguts i l’investigat es van desplaçar el 24 d’abril a l’aeroport Adolfo Suarez Madrid-Barajas per recollir el jove, que viatjava des de Colòmbia a Espanya amb l’estómac ple de càpsules de cocaïna.

Una vegada va aterrar, el van posar en un vehicle per continuar el viatge fins a Vitòria, localitat en la qual tenien pensat extreure les càpsules de droga per a la seva adulteració i distribució. Durant el trajecte van decidir parar a la localitat de la Rioja de Santurde per descansar, on la víctima va començar a sentir-se malament de manera sobtada i inesperada, per la qual cosa li van arrabassar la documentació i la van deixar al centre de salut de Santo Domingo de la Calzada.

Condemnats a la presó

Després d’aconseguir la plena identitat del mort, els investigadors van poder establir l’itinerari seguit fins a la seva arribada a Espanya, així com el vehicle en el qual havia viatjat des de Madrid a la Rioja. Amb l’anàlisi a tota la informació es va poder determinar que el destí de la substància estupefaent era el País Basc, en concret Vitòria, on s’amagaven dues de les persones que van deixar abandonada la víctima.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va realitzar dues entrades i registres als domicilis de la capital alabesa dels dos detinguts com a presumptes autors d’aquests fets. Amb la droga intervinguda, una vegada adulterada i abans de la seva sortida al mercat, es podrien haver elaborat un total de 13.069 dosis, valorades en 274.455 euros.

L’operació ha sigut portada a terme per l’Equip de Delinqüència Organitzada Antidroga (EDOA) de la Guàrdia Civil a la Rioja i ha comptat amb la participació dels agents del Grup d’Acció Rural (GAR). Les diligències i els detinguts van ser posats a disposició del Jutjat Instrucció número 2 d’Haro i l’autoritat judicial ha decretat l’ingrés a la presó dels dos detinguts

Temes:

Drogues