Robatori de l’Atrio

El cas Atrio arriba al Suprem i els condemnats compleixen onze mesos a la presó

El cas Atrio arriba al Suprem i els condemnats compleixen onze mesos a la presó
3
Es llegeix en minuts

El cas Atrio arriba al Suprem. La defensa dels condemnats pel robatori milionari a l’hotel de Càceres confirma que ha presentat el recurs de cassació davant l’alt tribunal després que la instància anterior, el Tribunal Superior d’Extremadura (TSJEx) desestimés al maig la seva al·legació i donés la raó a l’Audiència Provincial, que els va condemnar després del judici a quatre anys de presó. 

Sylvia Córdoba, la mediàtica advocada dels ja condemnats com a autors, Priscila Lara Guevara i Constantin Dumitru, continua el recorregut de la causa als tribunals, tal com va avançar des d’un principi, quan es compleix pràcticament un any des que es van produir les detencions. Va ser al mes de juliol quan en un dispositiu policial europeu i després de mesos de seguiment els agents van detenir a la frontera de Croàcia els dos acusats del robatori.

Des d’aleshores s’han mantingut en presó preventiva. De fet, van ser traslladats després de la seva detenció a Madrid i més tard a Càceres, on van ser interrogats a l’agost. Després de declarar, la jutge va decretar el seu ingrés a la presó, on s’han mantingut fins ara. Compleixen aquest mes de juny onze mesos entre reixes. En relació amb aquest assumpte, la llei preveu, i confirma la mateixa lletrada a aquest diari, que el període de presó preventiva es pot prolongar fins a un màxim de dos anys. 

De manera que, si el Suprem no es pronuncia fins a d’aquí un any, hauran de continuar entre reixes fins que el jutjat no digui el contrari. Córdoba sí que va confiar, en declaracions a aquest diari, que l’alt tribunal emeti la seva resolució abans que expiri aquest període. En qualsevol cas, el més probable és que el dictamen de la Sala es prolongui almenys durant uns mesos, com passa amb la mitjana de les causes. Segons les dades que maneja el mateix Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el temps estimat de resposta del Suprem és de vuit mesos. 

El cert és que respecte a aquesta causa, si hi ha algun aspecte per destacar, és la rapidesa de la instrucció. Des que van ser detinguts pel robatori milionari de les 45 ampolles de vi, la jutge de guàrdia va tramitar les diligències per interrogar-los en el termini d’un mes i la instrucció va acabar també amb insòlita agilitat en un termini d’escassos quatre mesos en què es van interrogar els treballadors i els amos. Al novembre la fiscalia va fer públic el seu escrit d’acusació. Fins al moment, no s’havia conegut el valor real de les ampolles i va ser el ministeri públic el que va posar sobre la taula una quantitat inicial, 1,5 milions, basant-se en el valor de la carta. La fiscal va demanar una pena de quatre anys pel robatori amb l’agreujant i una indemnització milionària. 

Notícies relacionades

Es donava la circumstància que feia mesos que els mateixos amos de l’hotel s’havien desvinculat de la causa perquè ja havien cobrat la indemnització de la seva companyia d’assegurances, que va superar els 700.000 euros. Això va determinar que en el judici fos la companyia d’assegurances la que comparegués com a afectada i no els propietaris de l’hotel. Sí que va haver de declarar un d’ells, José Polo, durant el judici, però ho va fer en qualitat de testimoni, com va passar amb la resta de treballadors. 

El judici es va prolongar durant tres jornades i, seguint aquesta dinàmica d’agilitat de l’Audiència Provincial, la Sala es va pronunciar al cap de dos dies i va condemnar tots dos al que demanava la fiscalia, quatre anys i mig de presó per a Dumitru i quatre anys per Priscila Lara Guevara. La seva advocada va anunciar que recorreria la condemna. Així ho va fer i l’alt tribunal extremeny es va pronunciar al cap d’unes setmanes. Al maig va ratificar la condemna de tots dos i el pagament de la indemnització a la companyia d’assegurances pels vins robats, entre els quals hi havia el famós Chateau D’Yquem.