Multa

Condemnats a 28.000 euros de multa els activistes que van enganxar les seves mans al Laocoonte dels Museus Vaticans

Condemnats a 28.000 euros de multa els activistes que van enganxar les seves mans al Laocoonte dels Museus Vaticans
2
Es llegeix en minuts

El tribunal del Vaticà ha condemnat a 28.148 euros de multa els dos activistes del grup contra la crisi climàtica Letzte Generation (Última generació) que el 18 d’agost passat van enganxar les seves mans a la base del grup escultòric del Laocoonte –ubicat als Museus Vaticans i realitzat cap a l’any 40 aC– en senyal de protesta. La condemna també contempla nou mesos de presó, però aquesta part de la pena ha quedat en suspens per a Guido Viero, de 62 anys, i Ester Goffi, de 26. Sí que hauran de pagar, com a part de la condemna, una indemnització de 28.148 euros. A més, s’ha imposat una multa de 120 euros a Viero i a Laura Zorzini, l’altra activista que va filmar amb el telèfon mòbil els dos acompanyants, que es van resistir a l’ordre de la gendarmeria vaticana de seguir-los fins a l’interior de les oficines.

Segons es desprèn de la sentència, el president del Tribunal, Giuseppe Pignatone, ha ordenat, en nom del papa Francesc, que la pena de presó quedi «suspesa» i que tampoc figuri a l’expedient judicial dels condemnats, tret que cometin un altre delicte. El 18 d’agost del 2022 dos activistes van enganxar les seves mans a la base del Laocoonte, un grup escultòric de l’època romana del 40 aC, que representa el famós sacerdot troià i els seus fills devorats per serps marines, com narra l’‘Eneida’ de Virgili.

Notícies relacionades

En la seva protesta, segons l’acusació, van utilitzar «un adhesiu sintètic particularment fort i corrosiu» en un monument d’«inestimable valor històric i artístic». Els defensors dels activistes van al·legar que aquesta cola «es podia treure fàcilment» i que durant l’acte van posar les seves mans sobre el basament i no sobre l’escultura, conscients del seu enorme valor.

De fet, la defensa havia demanat l’absolució perquè, segons el seu parer, el fet no és constitutiu de delicte. Així, un dels advocats va assegurar que si bé l’obra és «de valor incommensurable», la base on van enganxar les mans no ho és, per la qual cosa no podien posar-se al mateix nivell. El procés contra ells es va obrir el 9 de març passat i en l’última audiència els imputats, membres del col·lectiu mediambiental ‘Última Generazione’ (Última Generació), van rebre el suport d’una trentena de companys, que es van manifestar a la Via de la Conciliació.