Investigació en marxa

El mòbil del turista mort a la Litoral era en una botiga d’Abrera

  • Presó provisional per homicidi dolós per als quatre lladres que van assaltar el turista mort a la Ronda Litoral

  • Els Mossos assenyalen un exdiplomàtic francès com a autor de la intoxicació a la sauna gai de l’Eixample

El mòbil del turista mort a la Litoral era en una botiga d’Abrera

Monica Tudela

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els quatre joves empresonats per la mort d’un turista a la Ronda Litoralel 15 de març van vendre el telèfon mòbil que li van robar a la víctima, que va aparèixer setmanes després en una botiga de telefonia mòbil d’Abrera (el Baix Llobregat), segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. La notícia de la mort del turista, que havien abandonat a la seva sort greument ferit i inconscient dins d’un carril de circulació de la ronda, no va motivar que s’entreguessin i tampoc els va dissuadir del pla inicial de treure’s uns diners amb el telèfon mòbil. Que tinguessin un contacte amb algú capaç de comprar dispositius robats, afegit a la manera en què van abordar la víctima aquella matinada, pot indicar que no era la primera vegada que aquell no havia sigut el seu primer robatori violent.

Per trobar els quatre lladres, la Unitat d’Investigació del districte de Sant Martí dels Mossos d’Esquadra va haver de partir gairebé des de zero. Va resultar fonamental l’anàlisi de les càmeres de vídeo d’establiments pròxims i també la informació aportada per testimonis, en especial, els dos amics que estaven amb el turista mort. També localitzar un cotxe pròxim amb què potser s’havien desplaçat els agressors. Ajuntant les diverses peces, van aconseguir identificar-los. I més endavant van tenir la fortuna de recuperar el telèfon mòbil de la víctima, que va permetre apuntalar les sospites. 

Telèfon mòbil

La Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell, en paral·lel, va portar a terme dies després de la mort del turista una operació contra un negoci de telefonia mòbil d’Abrera (Baix Llobregat). Es tractava d’un home de nacionalitat marroquina que perseguien per un robatori violent i que, a més, sospitaven que venia dispositius sostrets a l’establiment. 

L’home va ser arrestat, i la botiga, registrada. Entre els telèfons inspeccionats, els agents hi van trobar el mòbil del turista mort a la Ronda Litoral. Els quatre lladres l’hi van robar abans que es precipités i el van vendre. Així va acabar en poder d’aquest sospitós investigat per agents de Martorell, que el va comprar i que el volia revendre en el seu negoci quan va ser sorprès per la intervenció policial. Els Mossos consideren aquest sospitós autor d’un delicte de receptació, que significa que adquireix objectes robats coneixent-ne l’origen. 

Presó preventiva

Els quatre joves que van assaltar el turista mort van passar aquest dijous a disposició de la magistrada del jutjat número 18 de Barcelona, que després d’escoltar-los i de llegir els informes policials, va decretar-ne l'ingrés provisional al centre penitenciari de Quatre Camins. La jutge els investiga pels delictes d’homicidi dolós i robatori amb violència i intimidació amb armes perilloses i abús de superioritat. No creu que l’empenyessin deliberadament, tot i que sí que sospita que eren conscients del perill de mort a què estaven sotmetent el turista, i no els va importar.

El finat, un jove de 25 anys i de nacionalitat canadenca, era a Barcelona en companyia de dos amics. El dia dels fets van sortir de festa a una discoteca del Port Olímpic, i van tornar de matinada pel parc del Poblenou. Allà van ser assaltats pels quatre lladres ara detinguts i empresonats. Segons la investigació dels Mossos, els agressors van fer servir armes contundents per acovardir-los.

Els dos amics de la víctima van poder escapar, però ell no, i va ser acorralat. Li van robar el telèfon mòbil i després van continuar perseguint-lo, fins que, fugint-ne, es va precipitar per la ronda al saltar per una tanca de maó que li impedia veure que a l’altre costat l’esperava una caiguda de gairebé cinc metres. El turista es va fer un cop contra el terra i va quedar inconscient, estirat sobre l’asfalt i dins de la zona de circulació. Un camioner el va haver d’esquivar per no atropellar-lo. També van veure el cos els ocupants d’un taxi que circulava just darrere. El jove va morir a l’Hospital del Mar hores després. Aquest diari ha parlat amb aquests dos testimonis que van prestar declaració als Mossos.

La versió dels taxistes

La Saray i el seu marit són taxistes. El dia 15 de març a la matinada, quan faltaven cinc minuts per a les cinc, el seu marit l’acompanyava a buscar el taxi per començar la jornada laboral. A l’agafar la sortida 23 de la ronda, van veure que el camió del davant frenava de cop i que mirava d’esquivar alguna cosa. «Hem parat perquè hem vist que era un noi. Estava inconscient i tenia un cop al cap, però respirava», explicava la Saray en declaracions a aquest diari. El seu marit es va quedar amb la víctima i ella va anar a aturar el trànsit per demanar als cotxes que circulessin enganxats a la paret esquerra. Van trucar al 112 i de seguida hi van arribar els dos amics de la víctima, uns dels quals parlava castellà.

«Estaven molt afectats, han intentat agafar-lo, però els hem demanat que no el toquessin», va remarcar la Saray. Els amics van explicar a la Saray que aquella nit havien sortit de festa i que un grup de lladres va intentar robar-los i que es van posar a córrer, es van separar i no van veure com va caure.

La versió del camioner

Notícies relacionades

El Jonathan, conductor d’un camió que formava part del rodatge d’un anunci que s’havia de gravar al costat del lloc de l’accident, va agafar la sortida 23 just davant del taxi on anaven la Saray i el seu marit. Va assegurar a aquest diari que aquella matinada va veure una «cosa» al marge dret del carril. Va girar el volant de cop i després va frenar. Llavors va veure que era un home. El jove turista estava cap per amunt i tenia els peus sobre la vorada i el cos dins del carril

«He trucat al 112 i després la policia m’ha preguntat si havia vist córrer algú. Però ja no hi havia ningú. Corria risc d’atropellament. L’havien abandonat. Si ve un cotxe que hagués anat més ràpid li hauria pogut passar per sobre tranquil·lament».