Mesures cautelars

Presó provisional per homicidi als quatre lladres que van assaltar el turista mort a la Litoral

Detinguts els lladres dels quals fugia el turista que va morir a la Ronda Litoral de Barcelona

Els Mossos assenyalen un exdiplomàtic francès com a autor de la intoxicació a la sauna gai de l’Eixample

Els quatre arrestats, d’entre 19 i 21 anys, ja són al centre penitenciari de Quatre Camins

Presó provisional per homicidi als quatre lladres que van assaltar el turista mort a la Litoral

Monica Tudela

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona ha ordenat l’ingrés en presó preventiva dels quatre lladres que van assaltar el turista que va acabar morint a la Ronda Litoral, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. La víctima, un noi del Canadà de 25 anys, fugia dels quatre delinqüents quan va caure a la carretera des d’una altura de gairebé cinc metres la matinada del 15 de març.

Els sospitosos, que tenen entre 19 i 21 anys, van ser arrestats pels Mossos d’Esquadra dimarts passat i aquest dijous van passar a disposició del jutjat, que, després de prendre’ls declaració, va decretar el seu enviament al centre penitenciari de Quatre Camins pels delictes d’homicidi amb dol i de robatori amb violència i intimidació amb instrument perillós i abús de superioritat

La imputació del delicte d’homicidi amb dol no significa que hi hagi indicis que els lladres empenyessin deliberadament la víctima, però sí que el jutjat interpreta que els investigats van poder actuar sent conscients del risc que les seves accions implicaven per a la vida del turista i, tot i així, les van portar a terme. 

Els agents de la Unitat d’Investigació del districte de Sant Martí dels Mossos van revisar durant setmanes les càmeres de la zona i van interrogar testimonis dels fets i, sobretot, els dos amics que aquella nit eren amb la víctima. A partir d’aquestes indagacions, van reconstruir l’ocorregut i van arribar a la conclusió que el més probable era que el turista caigués a la Ronda Litoral al saltar una tanca de maó que li impedia veure que a l’altre costat el sorprendria una caiguda de quatre metres i mig. La víctima es va colpejar el cap contra l’asfalt i va quedar estirat, inconscient i greument ferit, sobre un carril de sortida de la ronda. Va ser traslladat d’urgència a l’Hospital del Mar, però va morir al cap de poques hores.

El robatori

El delicte de robatori amb violència i intimidació connecta amb el fet que abans de la caiguda els quatre lladres ja havien arrabassat el telèfon mòbil a la víctima. Els lladres van atacar els tres turistes, que venien d’una discoteca del Port Olímpic, al Parc del Poblenou, un dels llocs menys il·luminats de la zona. Dos d’ells van poder fugir, però la víctima va ser acorralada, amenaçada per una majoria –n’eren tres– que van utilitzar armes perilloses –com ara navalles, per exemple-, i va patir el robatori del telèfon i, després, va arrencar a córrer, fugint dels lladres, en direcció a la ronda, on va tenir la fatídica caiguda. No hi ha cap gravació de l’instant precís de la caiguda. 

Al cap de pocs minuts, els dos amics van descaminar el camí, a la recerca del seu company, i van descobrir el que havia passat. Entre els testimonis interrogats pels Mossos hi ha el conductor d’un camió que circulava per la Litoral i va prendre el carril de sortida on havia caigut el noi i va haver d’esquivar-lo per no atropellar-lo. I també els ocupants del taxi que circulava per darrere del camió i que van ser els primers que van socórrer el noi i van desviar el trànsit per impedir que l’atropellessin la resta de vehicles. EL PERIÓDICO va entrevistar el conductor del camió i els taxistes.

La versió dels taxistes

La Saray i el seu marit són taxistes. La matinada del 15 de març, quan faltaven cinc minuts per a les cinc, el seu marit l’acompanyava a buscar el seu taxi per començar la jornada laboral. A l’agafar la sortida 23 de la ronda, van veure que el camió del davant frenava de cop i que mirava d’esquivar alguna cosa. «Hem parat perquè hem vist que era un noi. Estava inconscient i tenia un cop al cap, però respirava», explicava la Saray en declaracions a aquest diari. El seu marit es va quedar amb la víctima i ella va anar a frenar el trànsit per demanar als cotxes que circulessin enganxats a la paret esquerra. Van trucar al 112 i de seguida van arribar els dos amics de la víctima, uns dels quals parlava castellà.

«Estaven molt afectats, han intentat agafar-lo, però els hem demanat que no el toquessin», va remarcar la Saray. Els amics van explicar a la Saray que aquella nit havien sortit de festa i que un grup de lladres va intentar robar-los i que es van posar a córrer, es van separar i no van veure com va caure.

La versió del camioner

Notícies relacionades

El Jonathan, conductor d’un camió que formava part del rodatge d’un anunci que s’anava a gravar al costat del lloc de l’accident, va agafar la sortida 23 just davant del taxi on anaven la Saray i el seu marit. Va assegurar a aquest diari que aquella matinada va veure un «cosa» al marge dret del carril. Va girar el volant de cop i després va frenar. Va veure llavors que era un home. El jove turista estava cap per amunt i tenia els peus sobre la vorada i el cos dins del carril

«He trucat al 112 i després la policia m’ha preguntat si havia vist córrer algú. Però ja no hi havia ningú. Corria risc d’atropellament. L’havien abandonat. Si arriba a passar un cotxe que hagués anat més ràpid, li hauria pogut passar per sobre tranquil·lament», va explicar llavors.