Investigació en marxa

Identificats 10 menors per cremar cotxes a Sant Cosme després de l’operació antidroga

  • Dos clans converteixen set blocs de Sant Cosme en un gueto de producció de marihuana

  • La plaga de la marihuana

  • Lampistes que treballen per a traficants de marihuana: «Paguen el que demanis»

Identificats 10 menors per cremar cotxes a Sant Cosme després de l’operació antidroga

CAPTURA VÍDEO MOSSOS

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) han identificat una desena de menors sospitosos de cremar sis cotxes i una vintena de contenidors en les últimes dues setmanes en resposta a una operació antidroga activada al barri de Sant Cosme, d’aquest municipi del Baix Llobregat. Set d’ells van ser localitzats després d’encendre diversos focs la nit de divendres de la setmana passada i tres més ho han sigut aquest dimecres.

Rafael Pino, cap de la Policia Local del Prat de Llobregat, remarca que els episodis de cremes de contenidors o de llançaments de pedres contra el transport públic s’havien donat en el passat en aquesta part de Sant Cosme coneguda com a ‘la setena fase’. Però després de l’operació contra el tràfic de marihuana activada a finals d’abril, reconeix, s’havia incrementat sensiblement la intensitat dels incidents. La sospita tant del cos municipal com dels Mossos és que la majoria d’aquesta onada d’incidents formaven part d’una reacció de protesta al desmantellament de més de 2.000 plantes i la detenció d’una vintena de persones per part de la policia.

El cop antidroga

Agents dels Mossos i de la policia local van irrompre fa dues setmanes al veïnat de ‘la setena fase’, set blocs de protecció oficial que controlen dos clans familiars i que han convertit en un gueto on no entren ni carters, ni repartidors, ni ambulàncies sense la protecció dels policies. En la intervenció policial es va registrar un dels set blocs i es van trobar plantacions de cànnabis a 15 dels 17 domicilis. 

En les nits immediatament posteriors a aquesta operació, un grup de joves –que la policia ja sospitava que serien menors– va llançar pedres contra la comissaria dels Mossos, ubicada a escassos metres de ‘la setena fase’, i va calar foc a una vintena contenidors, desenes de papereres i també a sis vehicles.

Per identificar els nois, els Mossos i la policia local van crear un dispositiu conjunt que va combinar agents uniformats i de paisà dels dos cossos i que es va mantenir de guàrdia entre les nou de la nit i la una de la matinada, una franja que coincidia amb la majoria de focs declarats. Divendres passat el grup va incendiar diverses papereres, alguna allunyada del barri, i un veí va trucar per denunciar-ho i va facilitar una descripció ajustada dels incendiaris. 

Tots menors

Activats per aquesta trucada, els policies van esperar els menors a Sant Cosme i quan van tornar al barri en van identificar set. La majoria tenien poc més de 14 anys. Eren tots menors d’edat. Aquest dimecres la xifra d’identificats ha ascendit a 10, després de localitzar tres sospitosos més. Serà complicat discernir qui ha participat en cada un dels incidents, però per als agents hi ha pocs dubtes que la majoria estan darrere de l’onada d’incendis posterior a l’operació antidroga.

Manel Hermida, cap de la comissaria dels Mossos al Prat de Llobregat, ha subratllat que les famílies dels menors identificats ja estan al corrent que hauran de respondre econòmicament pels desperfectes causats pels nois, molts dels quals mantenen llaços familiars amb els dos clans afectats per l’operació contra la marihuana. Des d’aquesta comunicació, l’onada d’incendis ha remès. 

Gueto de marihuana

Els Mossos creuen que hi ha marihuana als set blocs de ‘la setena fase’, que s’ha anat convertint gradualment en un gueto a causa de la febre de la marihuana, iniciada el 2015. Dos clans vinculats al narcotràficvan expulsar les famílies a qui se’ls havia assignat un pis de protecció oficial en aquest veïnat sota coaccions. I van utilitzar els seus pisos per instal·lar-hi plantacions ‘indoor’ de cànnabis.

Per portar a terme el seu propòsit, han enderrocat parets mestres,han excavat els fonaments per punxar llum i aigua de la xarxa general i han fet el buidatge les teulades. «Ja no hi ha banys ni cuines», va lamentar Hermida en roda de premsa sobre la sort que han tingut cases construïdes amb diners públics per allotjar famílies sense recursos.

Risc d’incendi

Notícies relacionades

El risc d’incendi en aquest bloc i en la resta, en conseqüència, és gravíssim perquè les instal·lacions són inestables. També és elevat el perill de col·lapse dels edificis perquè l’estructura ha patit reformes de manera descontrolada. Fa pocs anys un foc causat per una d’aquestes plantacions va atrapar quatre menors que van ser rescatats in extremis pels bombers, que tenen el parc ubicat just al costat, com la comissaria. 

Aquest racó de Sant Cosme es coneix com a ‘setena fase’ perquè va ser l’última de les set etapes a partir de les quals es va executar la reconstrucció del barri, que es va enderrocar i va aixecar de nou entre els 80 i els 90 per substituir les cases barates que havien allotjat famílies procedents del «barraquisme» per pisos de lloguer social, aclareix un portaveu municipal. Els inquilins de la ‘setena fase’ vivien a les anomenades ‘801 vivendes’, la llar dels veïns més conflictius. Sant Cosme actualment, segons remarquen fonts veïnals, és un barri que ha reflotat socialment. ‘La setena fase’, no obstant, continua ancorada al seu passat.