Suïcidi

La Fiscalia investigarà el bullying que va assenyalar l’asturiana Claudia González abans de treure’s la vida

Els pares de la jove van prestar ahir declaració davant la Policia Nacional, que facilitarà al Jutjat tota la informació de la investigació

La Fiscalia investigarà el bullying que va assenyalar l’asturiana Claudia González abans de treure’s la vida
4
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de Menors acaba d’iniciar una investigació per aclarir el possible assetjament escolar que va patir Claudia González, la jove de 20 anys que es va treure la vida a Gijón dissabte passat després de publicar en xarxes socials una carta manuscrita en què denunciava haver sigut objecte de «bullying» per diversos excompanys durant la seva etapa a l’escola La Asunción, centre que va abandonar el 2017. El Ministeri Fiscal va explicar ahir que «les diligències van ser incoades després de rebre’s a la secció de menors de la Fiscalia l’atestat del Cos Nacional de Policia, per providència del Jutjat d’Instrucció número 2 de Gijón, de què es desprèn que els presumptes autors dels fets (en cas de confirmar-se’n l’existència) eren menors en el moment de la perpetració».

A partir d’ara, segons detalla en un comunicat la Fiscalia, es practicaran totes les proves oportunes «per concretar els fets, les dates en què suposadament van passar i els presumptes autors». D’aquesta manera, la investigació se suma a les obertes per la Policia Nacional i la Conselleria d’Educació. En el cas de la primera, oberta d’ofici, ahir els pares de la jove van prestar declaració a última hora del matí i, en les pròximes hores, també ho faran altres familiars i éssers estimats pròxims a ella. A més, es va aportar un informe mèdic detallat. Es tracta, segons aclareixen fonts policials, del procediment habitual en els casos de mort per acció autolítica. De fet, cap persona està sent investigada en aquest marc, precisen les mateixes fonts. Una vegada finalitzades les indagacions, la Policia Nacional posarà a disposició del Jutjat de guàrdia corresponent tota la informació recopilada. 

Sobre la possibilitat de denunciar els presumptes autors del «bullying», l’entorn de la família va assenyalar que «és aviat per prendre una decisió» que prefereixen meditar «amb el cap fred». Alhora, es troben en contacte amb autoritats del Principat per col·laborar amb l’expedient obert per la Conselleria d’Educació per investigar els fets de fa sis anys, al voltant de l’any 2017, quan Claudia González va decidir abandonar La Asunción i continuar els seus estudis en un altre centre per, segons denunciava en la missiva, estar sent víctima d’assetjament escolar. La mateixa direcció de l’escola ja es troba en contacte també amb la conselleria per posar a disposició del Principat la documentació que necessiti a través dels serveis d’inspecció. En aquest sentit, la consellera Lydia Espina va reiterar que «s’investigarà els fets, com fem en cada cas». «Ja ve de fa anys. No tenim dades concretes, però revisarem tot el que va passar», es va comprometre.

Notícies relacionades

Des de mitjans del curs 2017-18, quan es va instaurar el «protocol d’actuació en situacions de possible assetjament escolar», els centres educatius de la regió 119 casos amb evidències, una xifra que s’eleva a 696 denúncies davant possibles evidències de «bullying». Unes pautes d’actuació que el mateix president del Principat, Adrián Barbón, es va comprometre a reforçar després de conèixer-se el cas de la jove de Gijón. A més, la titular d’Educació va recordar que el protocol s’actualitza «de manera constant», incloent-hi aquest mateix any qüestions com el ciberassetjament i la LGTBI-fòbia. També es va presentar recentment una guia contra el suïcidi de forma conjunta amb la Conselleria de Salut. 

De les 696 denúncies per possible assetjament escolar, la majoria es concentren en les etapes de Primària (301) i l’ESO (366). Suposa un 95% dels possibles casos, i és força residual en etapes com infantil, batxillerat i modalitats com l’FP. A nivell nacional, el primer informe oficial encarregat pel Ministeri d’Educació i FP revela que gairebé el 10% de l’alumnat se sent assetjat a Primària. Es tracta d’un document de més de tres-centes pàgines elaborat pel grup de recerca Imeca, de la Universitat d’Alcalá de Henares (Madrid), a petició del Govern. En aquest sentit, reflecteixen la investigació sobre la convivència escolar en l’etapa de primària (6-12 anys). Davant la pregunta de «¿has assetjat alguna vegada algú?», el 4,58% de l’alumnat preguntat pels investigadors d’Alcalá de Henares van contestar afirmativament, un percentatge molt similar als que confessen haver ciberassetjat.

L’alumnat de la Facultat de Psicologia de la Universitat d’Oviedo guardarà un minut de silenci a les dotze del migdia en memòria de la que va ser la seva companya. «Serà un acte senzill. Ens reunirem a la Plaça de Feijóo», explica el degà, José Carlos Núñez Pérez. A més, els estudiants han elaborat dues pancartes per a l’ocasió amb els lemes «Stop Bullying» i «tots som Claudia». Antics companys de la jove faran un petit discurs, amb una posterior intervenció breu del degà. «L’hem pogut disfrutar massa poc. Els seus problemes li van impedir en algunes etapes assistir tot el que hauria volgut a classe», lamenta Núñez Pérez. Si l’agenda ho permet, també hi serà present el rector Ignacio Villaverde. Claudia González havia finalitzat totes les assignatures de primer i alguna de segon del grau de Psicologia, uns estudis pels quals s’havia decantat «per ajudar els altres després de les seves pròpies vivències», segons va explicar el seu entorn més proper a aquest diari.