L’EXPEDIENT DEL CAS ELÍAS AHUJA

Els missatges de les «víctimes» dels càntics masclistes del col·legi major de Madrid: «De part de totes, t’estimem molt»

L’estudiant va cridar a les seves companyes: «Mòniques, putes, sortiu dels vostres caus», en un vídeo que es va fer viral. La Fiscalia ha arxivat la denúncia contra ell per un delicte d’odi

Els missatges de les «víctimes» dels càntics masclistes del col·legi major de Madrid: «De part de totes, t’estimem molt»
5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Una veu masculina trenca el silenci des d’una habitació del sisè pis al Col·legi Major Elías Ahuja, de Madrid: «Mòniques, putes, sortiu dels vostres caus, conilles. Sou unes putes nimfòmanes. Us prometo que follareu totes en la ‘capea’. ¡Som-hi, Ahuja!». Després, s’apugen altres persianes i desenes d’universitaris xiulen i fan sons guturals amb destí a les seves veïnes, les universitàries del Col·legi Major Santa Mónica.

El vídeo va ser vist dos milions de vegades en el primer compte de Twitter que el va difondre. Les seves rèpliques van arribar a cinc milions més de reproduccions. La Universitat Complutense va obrir una investigació. El Moviment contra la Intolerància va denunciar el cas per un possible delicte d’odi. La Fiscalia ha decidit arxivar-lo després de la investigació de la policia, la resposta dels dos col·legis majors afectats i, especialment, la reacció de les destinatàries d’aquests càntics masclistes, les joves universitàries.

«Tot anirà bé»

A l’expedient del cas, al qual ha tingut accés CAS OBERT, canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, es recull que cap estudiant afectada ni el seu col·legi major van presentar denúncia pels càntics. Algunes d’aquestes joves universitàries, presumptes víctimes del delicte d’odi, van enviar fins i tot missatges de suport al líder de la ‘performance’ masclista, un estudiant anomenat Rodrigo. El seu advocat, Jaime Campaner, va presentar el 9 de febrer davant la Fiscalia de Ciberodi una desena d’aquests missatges com una de les proves de descàrrec.

El 3 de març, la Fiscalia va arxivar la investigació: «El sospitós va aportar captures de pantalla del seu telèfon mòbil en què figuraven diferents missatges de suport davant l’abast que havien tingut els fets que, segons exposava, havien sigut remesos per residents del col·legi major femení i que minimitzaven els fets», es llegeix en la interlocutòria d’arxivament.

CAS OBERT ha accedit al contingut d’alguns d’aquests missatges. El noi, estudiant amb bones notes, becat i que era representant del Consell Escolar del Col·legi Major Elías Ahuja, havia sigut expulsat del centre (durant un mes), i havia perdut la beca. En aquells dies algunes de les Mòniques (estudiants de l’escola Santa Mónica) li van escriure: «Ro, no saps el greu que em sap», «Tot anirà bé», «Qualsevol cosa que necessitis m’ho dius», «La meva mare m’ha dit que un petó molt fort de part seva» i altres de similars.

Un altre dels missatges que les estudiants van enviar a l’alumne expulsat acabava: «El nostre pis està obert per a tu i no dubtis a comptar amb nosaltres per al que sigui, un petó molt fort».

El més complet dels missatges de suport que va rebre de les seves víctimes diu: «Hola, Rodri, suposo que estaràs molt atabalat i no cal que contestis, però només per dir-te de part de totes que t’estimem molt i que no et preocupis, que tot anirà bé. No cal que et digui que el nostre pis està obert per a tu i no dubtis a comptar amb nosaltres per al que sigui. Un petó molt fort». I afegien l’emoticona d’un cor vermell.

La Fiscalia arxiva la investigació després de constatar que «les estudiants van percebre de manera natural les expressions proferides», malgrat que «els fets són sens dubte irrespectuosos i insultants per a les dones». Descarta que es tracti d’un delicte d’odi i creu que hi va haver «‘animus iocandi’» per part de l’estudiant i els seus companys, tot i que, matisa, de «cert mal gust».

Sense vincles extremistes

També descarta que pugui haver-se comès un delicte contra la integritat moral d’alguna estudiant perquè cap va presentar denúncia per aquests càntics, com tampoc ho va fer el Col·legi Major Santa Mónica. La Policia explica en els seus informes a la fiscalia que Rodrigo, l’autor de l’arenga, no està vinculat a moviments racistes ni extremistes.

La investigació no va permetre localitzar qui va gravar el vídeo ni qui va ser la primera persona a penjar-lo a les xarxes socials, tot i que el director del Col·legi Major Elías Ahuja indica en un ofici remès a la fiscalia: «Segons hem pogut tenir coneixement, tot i que no podem assegurar-ho amb plena certesa, la primera difusió del vídeo es va donar en un to jocós per part d’estudiants del Col·legi Major Santa Mónica».

La Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional va situar els càntics en el context de la «relació habitual existent entre els col·legis majors, que profereixen aquest tipus de càntics a tall de burla o sorna». Com a exemple, va incloure un vídeo d’algunes estudiants del Santa Mónica, en el qual s’adreçaven a residents d’altres escoles: «‘Rugby Poveda, me dan pena, encima se creen que están tó buenas. Las de Loyola se creen que molan y dan más vergüenza que ir en bolas’».

No van poder identificar-los

Els directors dels dos col·legis majors, tots dos gestionats per ordes religiosos, van rebutjar els càntics i van ser incapaços de determinar qui hi va participar i qui els va escoltar. En el cas dels homes de l’Elías Ahuja, el director explica en l’atestat que «la investigació per aclarir qui havia participat cantant la cançó va ser infructuosa» per l’«extrema brevetat dels fets... El director es va trobar col·legials als passadissos, però ja havien acabat els càntics».

Notícies relacionades

Quant a les alumnes del Santa Mónica, la directora va respondre al requeriment de la policia que «en el moment de produir-se els fets només es van poder sentir crits i veus que provenien de les finestres del Col·legi Major Elías Ahuja, sense que es pogués entendre clarament el que es deia. No es va poder constatar que es produís una interacció efectiva d’aquelles amb les veus que es proferien des de l’edifici del davant».

La Fiscalia va comprovar que cap alumna s’havia queixat a l’escola ni va manifestar haver-se sentit ofesa i va acceptar finalment els arguments de l’advocat Jaime Campaner: «L’ànim del meu patrocinat mai va ser ofendre les destinatàries del cant, que, per cert, en cap moment van percebre semblant ‘animus’. El seu cant va ser contestat, sense solució de continuïtat, en un ambient jovial». Després de l’incident, els estudiants de l’Elías Ahuja van enviar una carta de disculpes a les seves companyes del Santa Mónica en la qual es declaraven penedits, agraïen les seves mostres de suport i afirmaven que «el que va ser una broma de mal gust se’n va anar de les mans».