Investigada per abandonament

Una mare de l’Hospitalet afronta un any de presó per deixar només 15 minuts el seu fill de 3 anys

  • Els serveis socials consideren que el menor està ben atès i que es va tractar d’un cas aïllat

Una mare de l’Hospitalet afronta un any de presó per deixar només 15 minuts el seu fill de 3 anys

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una mare de l’Hospitalet de Llobregat afronta un judici per deixar sol a casa el seu fill de 3 anys durant un espai de temps d’entre 15 minuts i 30 minuts. La Fiscalia demana que la dona sigui condemnada per un delicte d’abandonament de menor i sol·licita que compleixi una pena de 12 mesos de presó. L’advocat que la defensa, Xavi Muñoz, confia en la seva absolució perquè considera que es tracta d’un fet que no hauria de motivar una resposta penal sinó, en tot cas, activar únicament intervencions administratives per part dels serveis socials, com també ha acabat passant.

El d’aquesta dona migrant de l’Hospitalet de Llobregat és un cas que remet també al de la mare de Madrid, també migrant, arrestada per marxar a treballar de nit i deixar la seva nena de 4 anys sola a casa. Segons Muñoz, quan aquests casos acaben en mans del sistema judicial pot passar que aquest es rabegi amb persones de capes vulnerables que si tinguessin els mateixos recursos que la resta mai s’haguessin vist exposats a deixar sols els menors.

Alarma veïnal

El 13 de setembre del 2021, la dona, de nacionalitat pakistanesa i sense gairebé domini del castellà, estava embarassada i a càrrec de dos fills. El més gran era a l’escola i el menor, que llavors tenia 3 anys, es trobava dormint la migdiada. Va arribar l’hora d’acudir a l’escola a recollir el més gran i va deixar el petit descansant, confiant que no notaria la seva absència momentània.

La dona va marxar però el nen es va despertar. Es va espantar. I va començar a plorar. Va obrir la finestra que dona al carrer, va pujar a un tamboret i va aconseguir sortir. Un veí el va veure llavors: plorant i amb mig cos a fora la finestra, a sis metres d’altura del carrer. Va tucar a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet.

Els policies van atendre la trucada d’aquest veí i van pujar fins a la porta del domicili, que van trobar tancada. La mare i el fill gran ja estaven tornant de l’escola i a punt d’arribar a casa. El fill gran, que li havia demanat les claus a la seva mare, s’havia avançat uns metres mentre ella comprava a la botiga del costat i va arribar al domicili mentre els agents buscaven la manera d’obrir la porta i socórrer el menor de 3 anys que era a la finestra. El fill gran va mostrar la clau i va obrir la porta. Els policies van entrar. Segons recull el ministeri públic en la seva acusació, el menor estava plorant, angoixat, despullat de cintura per avall i s’havia orinat. La mare va arribar a la casa al cap de pocs segons.

Notícies relacionades

El lletrat Muñoz, que va agafar la defensa de la dona quan la instrucció ja havia finalitzat, va sol·licitar al jutjat que, abans de valorar la petició de la fiscalia, s’escoltés els serveis socials de l’Hospitalet de Llobregat. Segons un informe redactat per aquests després d’entrevistar la mare, el pare, contactar amb l’escola i també amb l’ambulatori que els atén, el menor està ben atès i no ha tornat a repetir-se un incident semblant al denunciat per la policia municipal. Aquest informe dels serveis socials ha sigut remès al jutjat i l’advocat confia que serà suficient per convèncer la jutge que la dona no és una mala mare.

Els serveis socials, en contacte amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) segons Muñoz, remarquen que la mare té dificultats idiomàtiques severes, que havien complicat que comprengués que el menor necessita un seguiment mèdic més gran –està diagnosticat de síndrome de wannderburg, que requereix cura específica per garantir un correcte desenvolupament cognitiu–. Però la mare ha mostrat interès a millorar el seu nivell de castellà i el menor ja està rebent el tractament mèdic prescrit.