Escàndol en el món del cine

¿Qui és Javier Pérez Santana, el detingut per agressió sexual en els premis Feroz?

L’artista trans Jedet denuncia el productor, que va ser arrestat per la Policia Local i posat a la tarda en llibertat amb càrrecs

Una segona víctima ha denunciat una altra presumpta agressió sexual perpetrada per un home a l’Espai Ebre del Parc de l’Aigua de Saragossa

¿Qui és Javier Pérez Santana, el detingut per agressió sexual en els premis Feroz?

JAIME GALINDO

6
Es llegeix en minuts

Quan es van apagar els focus de la gala dels premis Feroz 2023, celebrada dissabte passat a la Sala Multiusos de Saragossa, la festa posterior organitzada al recinte d’Espai Ebre, al Parc de l’Aigua, va derivar en escàndol amb dues denúncies per agressió sexual. Com ha avançat EL PERIÓDICO DE ARAGÓN, del grup Prensa Ibérica, el productor cinematogràfic Javier Pérez Santana ha sigut detingut de matinada després de ser denunciat per l’artista trans i icona del col·lectiu LGTBI Jedet per una presumpta agressió sexual durant el transcurs de la festa. Un altre home va ser identificat però no retingut per aquest mateix succés. D’altra banda, un altre convidat a la gala va presentar una segona denúncia també per agressió contra un tercer home davant la Policia Nacional, que no ha sigut detingut de moment.

El detingut per la suposada agressió a Jedet va passar a disposició judicial diumenge a la tarda al Jutjat d’Instrucció número 6, que estava de guàrdia. Va ser posat en llibertat amb càrrecs uns minuts abans de les 21.00 hores. L’home, que té 55 anys, pertany a la productora d’una de les pel·lícules nominades als premis Feroz 2023. Es tracta, segons va poder saber aquest diari, de Javier Pérez Santana, membre de la firma Testamento i que acudia a Saragossa amb una de les cintes nominada en la categoria Arrebato de Ficción: ‘Mi vacío y yo’. Una pel·lícula que també és nominada als premis Goya i que versa sobre una noia trans, Raphi, emulant la vida i vivències d’una dona que decideix canviar de sexe.

El productor de cine és la persona que la Policia Local de Saragossa va detenir a la festa a l’Espai Ebre. Va ser la mateixa víctima que va posar en alerta l’equip de seguretat del recinte contractat per l’organització dels premis Feroz, promoguts per l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya. Eren entre les 6.00 i les 7.00 hores de la matinada de diumenge. Segons fonts del recinte del Parc de l’Aigua, els protocols es van posar en marxa «immediatament», així que el cap de seguretat va trucar a la Policia Local mentre les dues parts del conflicte eren apartades i separades. 

Ara la Policia Nacional també vol conèixer la versió dels nombrosos testimonis presents a la festa mentre continua la investigació al segon home sospitós d’aquesta agressió, que acompanyava a la festa el presumpte agressor, tot i que no ha sigut detingut per aquests fets denunciats per Jedet.

¿Qui és Jedet?


Carmen Jedet Izquierdo Sánchez, coneguda artísticament com a Jedet, és una actriu, cantant i activista pels drets LGTBIQ espanyola. Nascuda a Girona el 1992, va assumir la seva veritable identitat de gènere a l’edat de 12 anys, qüestió que sempre ha sigut present en la seva versàtil carrera artística i en la seva incansable defensa del col·lectiu trans. Va començar a donar-se a conèixer en xarxes socials sota el nom de ‘King Jedet’ i gràcies a la seva repercussió va aconseguir publicar el seu primer llibre el 2016, amb 24 anys, titulat ‘Mi regalo, diario de un corazón abierto en canal’, llibre seguit per ‘Efecto Mariposa’ el 2020. Es va iniciar en el món de la televisió interpretant papers secundaris a ‘Looser’ i a la popular sèrie de comèdia ‘Paquita Salas’, però la seva fama va arribar amb la sèrie ‘La Veneno’ on va donar vida a Cristina Ortiz, ‘la Veneno’, una de les icones més influents del col·lectiu LGTBIQ a Espanya. El seu èxit va ser tan gran que Jedet va aconseguir el premi Ondas a millor actriu per aquest paper, i així va continuar una carrera en la interpretació que ja ha travessat fronteres, amb el seu paper de Paula a la producció mexicana ‘Mujeres asesinas’.


La identitat de la víctima d’aquesta presumpta primera agressió sexual va ser revelada per la presidenta de l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya, María Guerra, que va confirmar que es tractava de la popular actriu Jedet, una icona del col·lectiu LGTBI que va saltar a la fama per donar vida al personatge de Cristina Ortiz, ‘La Veneno’, la sèrie dirigida per Javier Calvo i Javier Ambrosi, coneguts com Los Javis. 

Una segona agressió

D’altra banda, la Policia Nacional també va registrar una segona denúncia per agressió sexual a l’interior del recinte, sent en aquest cas la víctima un home i el denunciat un altre home. En aquest cas, l’acusat d’aquest presumpte delicte no va ser detingut, almenys al tancament d’aquesta edició. En aquest cas, no hi va haver intervenció prèvia de la Policia Local, sinó que l’home suposadament agredit es va dirigir a les dependències de la Prefectura Superior de Policia d’Aragó a Saragossa per denunciar els fets. L’organització dels Feroz condemna els fets.

Allau en forma de repulsa

L’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya (AICE), organitzadora dels Feroz, ha emès un comunicat, publicat a la seva pàgina web, en què ha remarcat que «repudia i condemna rotundament les agressions sexuals que s’han denunciat a la festa posterior a la gala dels Premis Feroz 2023».

«L’equip de seguretat de l’esdeveniment va intervenir tot just va assabentar-se del fet, aïllant els agressors i assistint les víctimes», han apuntat al document, en el qual han assenyalat que es va sol·licitar presència policial «de manera immediata», que s’han fet càrrec de les denúncies i investigació.

«Una vegada s’aclareixin els fets, els presumptes autors d’aquest fet lamentable seran vetats dels Premis Feroz i de totes les activitats organitzades per l’AICE», han assegurat. Així mateix, han ofert tot el seu suport a la víctimes i han afirmat que des de l’AICE sempre es treballa perquè els Feroz i tots els seus esdeveniments «siguin un lloc segur, per la qual cosa està col·laborant amb la policia per aclarir l’ocorregut».

Comunicat per l’ajuntament

Mentrestant, arran de la informació avançada per EL PERIÓDICO DE ARAGÓN, del grup Prensa Ibérica, comencen a aparèixer les primeres manifestacions de condemna sobre els fets. El primer, l’Ajuntament de Saragossa, que ha afirmat que «lamenta profundament les informacions que s’estan coneixent a través dels mitjans de comunicació i reitera la seva absoluta condemna i repulsa davant qualsevol agressió sexual, i confia que les investigacions que ja estan en marxa puguin aclarir el succeït al més aviat possible».

Precisament aquest diumenge se celebra a Saragossa el dia del patró, San Valero, en què tota la ciutat viu un dia festiu als carrers amb activitats a la plaça del Pilar, museus i altres espais públics.

«Imatge negativa»

Notícies relacionades

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, s’ha sumat també a les mostres de rebuig per l’ocorregut a la festa dels Premis Feroz, «pel fet per si mateix i per la imatge negativa que es projecta de Saragossa a Espanya». «Manifesto la meva indignació davant les agressions sexuals denunciades als Premis Feroz», ha escrit al seu compte de Twitter.

A més, el president aragonès ha traslladat el seu «suport total a les víctimes» i ha demanat públicament «castigar els agressors i exigir explicacions a l’organització».

El 016 atén les víctimes de totes les violències contra les dones. És un telèfon gratuït i confidencial que dona servei en 53 idiomes i no deixa rastre a la factura. També s’ofereix informació a través del correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i assessorament i atenció psicosocial mitjançant el número de WhatsApp 600.000.016. A més, els menors poden dirigir-se al telèfon d’ANAR 900 20 20 10Tots els recursos contra la violència de gènere.