Màfia europea

Detingut a l’aterrar a Barcelona un dels líders de la xarxa que estafava amb criptomonedes

Els agents el van arrestar a l’aeroport del Prat després d’arribar en un vol procedent de Romania

Detingut a l’aterrar a Barcelona un dels líders de la xarxa que estafava amb criptomonedes

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van detenir un dels líders de la plataforma internacional Everfx a Espanya, presumptament implicada en l’estafa d’uns 2.400 milions d’euros amb criptomonedes falses, a l’aeroport de Barcelona-el Prat aquest dimecres.

Segons un comunicat de la policia catalana d’aquest divendres, els agents el van detenir a l’aterrar el vol al qual viatjava procedent de Romania.

 L’home suposadament era «l’encarregat de gestionar totes les víctimes espanyoles» mitjançant comissionistes que les redirigien a la plataforma que liderava, si bé els contactes es feien des de ‘call centers’ de països de la perifèria de la Unió Europea.

La investigació judicial l’han dirigit el Jutjat d’Instrucció número 2 de la Seu d’Urgell (Lleida) i la Fiscalia de Lleida, i està previst que el detingut passi a disposició judicial aquest divendres.

Centenars de milers de víctimes

Els cossos policials d’Alemanya, Suècia, Finlàndia, Letònia, Ucraïna, Geòrgia i Albània van desmantellar, amb la participació dels Mossos i la Guàrdia Civil, una presumpta organització criminal els integrants de la qual simulaven ser experts en el món de les finances i oferien grans quantitats de diners amb una inversió de 250 euros.

A l’operació dels dies 8 i 9 de novembre, van desactivar una quinzena de centres de trucades, van detenir dos dels màxims responsables a Albània i van emetre ordres de detenció internacionals contra els presumptes màxims responsables de l’entramat.

Notícies relacionades

Segons els investigadors, la xarxa guanyava 400 euros al minut i 50 milions d’euros cada tres mesos, i el nombre d’afectats arriba als centenars de milers, principalment a Europa.

Després de l’operació, els cossos policials espanyols van activar un cercador amb les 476 plataformes suposadament fraudulentes que integraven l’entramat criminal perquè les víctimes puguin tenir coneixement dels fets i interposar una denúncia.