INVESTIGACIÓ

Cartes bomba: es busca l’‘Unabomber’ espanyol

La Policia traça el perfil de l’autor dels sis enviaments: un home solitari, d’edat madura, «habilidós» i capaç de manejar «pólvora premsada»

Cartes bomba: es busca l’‘Unabomber’ espanyol
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La Policia Nacional treballa amb la idea que els sis sobres amb material explosiu enviats a autoritats i empreses tenen un mateix pare, un mateix autor. Mentre es busquen empremtes dactilars, ADN, imatges de càmeres de seguretat... una altra pota de la investigació se centra en el perfil d’aquest individu sense rostre.

«Busquem un individu solitari, un individu habilidós i amb coneixements d’explosius. Busquem l’Unabomber espanyol», expliquen fonts de la investigació a CASO ABIERTO, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica.

16 cartes, 3 morts

Unabomber va ser el nom que l’FBI va donar a la persona que va enviar 16 cartes bomba a diferents objectius, des d’universitats fins a línies aèries, entre els anys 1978 i 1995. Els seus enviaments van matar tres persones i en van ferir 23 més.

Unabomber va ser detingut el 1996 a la cabana aïllada on vivia. Es diu Theodor Kaczinski, és un matemàtic i filòsof antisistema que compleix ara vuit condemnes d’altres moltes cadenes perpètues als Estats Units. El manifest amb les seves idees i la seva caça per l’FBI són l’argument de la sèrie ‘Mindhunter’ de Netflix.

Cas espanyol

En el cas espanyol, els investigadors dels sis sobres amb explosius donen per cert que tots es van enviar des d’Espanya. Tots tenen la mateixa composició: pólvora amb una mica de metralla. I el mateix dispositiu per explotar.

Els experts consultats per CASO ABIERTO distingeixen aquest cas dels enviaments amb bales i amenaces a Pablo Iglesias, Fernando Grande-Marlaska i altres persones, la primavera del 2021, l’autoria de les quals mai es va descobrir. «No té res a veure amb aquells enviaments, això està molt més treballat, és més seriós. La persona que ho ha fet ha hagut de tenir una formació, un aprenentatge en electrònica. I podia haver fet molt mal», remarquen.

Pólvora premsada

De fet, les primeres indagacions apunten que els sobres contenien una petita quantitat de metralla i pólvora «premsada», és a dir, que podria haver sigut extreta de diversos cartutxos. Portaven «poca càrrega», però podien «fer mal».

L’únic ferit en aquesta onada de cartes va ser un militar destinat a l’ambaixada d’Ucraïna que va agafar el sobre. Potser per la seva formació, va tenir reflexos per llançar a l’aire la carta quan va sentir un petit clic, de manera que va detonar en l’aire i només li va causar ferides a un dit.

Escriptura pulcra

Les investigacions no descarten cap possibilitat, però la que treballen amb més força és la d’un llop solitari. Descarten, com va fer l’FBI al seu dia, la meitat de la població. Històricament i estadísticament, les dones no cometen aquest tipus de delictes, amb aquesta metodologia. I en dibuixen el perfil: «Creiem que pot ser un home madur, ja d’una edat de més de 40 anys, intel·ligent, amb certa formació, habilidós». L’escriptura de les cartes, molt pulcra i clara, els orienta a pensar en aquesta direcció.

Notícies relacionades

La Policia Nacional continua investigant a la recerca d’aquest Unabomber. En el cas de Kaczinski, els agents de l’FBI que el van batejar no van ser capaços de trobar-lo fins a 18 anys després que enviés la seva primera carta bomba. Ho van fer gràcies al fet que el seu germà va reconèixer la seva lletra en alguns dels seus escrits.

Els investigadors espanyols esperen que l’autor dels enviaments no sigui tan brillant com el nord-americà, un destacat matemàtic i professor universitari desenganyat amb el món i l’educació que es va retirar a viure a una cabana des d’on enviava les cartes bomba.