La fiscalia demana 51 anys de presó per a ‘El Melillero’ per intentar assassinar amb àcid la seva exnòvia i una amiga

La fiscalia demana 51 anys de presó per a ‘El Melillero’ per intentar assassinar amb àcid la seva exnòvia i una amiga
5
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de Màlaga ha sol·licitat 51 anys i mig de presó per a l’home conegut com ‘El Melillero’ per la seva presumpta relació amb l’agressió amb àcid el gener del 2021 a la seva exnòvia i una amiga a la localitat malaguenya de Cártama, al considerar que suposadament va idear aquest intent d’assassinat, en el qual haurien col·laborat cinc acusats més, un d’ells el que hauria llançat la substància.

Així consta a l’escrit de conclusions provisionals del fiscal, en què s’acusa aquest home de dos delictes d’assassinat en grau de temptativa –sol·licita 17 anys de presó per cada un–, un de pertinença a organització criminal –petició de set anys–, dos d’amenaces greus –dos anys per cada delicte–, dos més d’assetjament –24 mesos de presó per cada un– i un delicte de maltractament habitual –30 mesos de presó–.

Segons les conclusions inicials de l’acusació pública, a què ha tingut accés Europa Press, els processats pertanyen a una suposada organització dedicada principalment al tràfic de drogues i ocasionalment a delictes contra el patrimoni, en la qual ‘El Melillero’ tenia «funcions de cap» i els altres complien «funcions subalternes a aquest i el que ell en cada moment ordenés».

L’agressió amb àcid es va produir el 12 de gener del 2021 poc després de les 14.00 hores a Cártama. El processat i una de les víctimes van mantenir una relació sentimental entre el maig i el desembre del 2020, però ella va trencar, ja que «li faltava al respecte», suposadament insultant-la i colpejant-la. Ell no va acceptar la ruptura i estava «obsessionat amb ella».

Segons l’acusació pública, el principal acusat «va idear un pla preconcebut –tant en l’execució com en l’evasió posterior–» i suposadament d’acord amb els altres processats, «aprofitant que era el cap de l’organització», el dia dels fets va interceptar el pas del vehicle en el qual anaven la dona i la seva amiga.

El fiscal afirma que ‘El Melillero’ suposadament va actuar «amb la finalitat d’atemptar contra la seva vida, causant-li el dolor més extrem i amb exprés menyspreu al seu gènere femení, sent el seu últim fi d’humiliació, dominació, subordinació i cosificació rubricant amb el seu acte programat un dolor extrem abans d’acabar amb la seva vida i la del seu acompanyant».

Així, el ministeri públic relata que de copilot anava un altre acusat, portant a bord un pot d’un litre d’àcid sulfúric del 98% de puresa, suposadament «ordenant-li» ‘El Melillero’ a l’altre «que baixés i llancés, per atemptar contra les seves vides, l’àcid dins del vehicle, cosa que va fer a través de la finestreta del conductor» del cotxe en el qual anaven les víctimes.

Aquests fets van provocar a totes dues «greus cremades havent de sortir de l’habitacle tancat per evitar l’asfíxia per l’àcid», en tant que el principal acusat «reia i mirava, assegurant-se del resultat que havia previst», estavellant-se el vehicle de les dues dones contra un altre cotxe i després contra un fanal públic.

Totes dues van patir lesions greus i van haver de ser traslladades urgentment a un hospital per salvar les seves vides. De fet, l’exnòvia va resultar amb un 45% de superfície total corporal cremada, va necessitar 12 operacions i presenta seqüeles psíquiques i perjudici estètic i pèrdua de qualitat de vida, així com incapacitat per exercir la seva professió.

Així, presenta un leucoma corneal esquerre «que deixa una agudesa visual de 0,1», dificultat per a la deglució de líquids i, en ocasions, sòlids; així com limitacions de mobilitat de múltiples parts del cos.

L’altra dona va resultar amb un 20% de la superfície total corporal cremada i va haver de sotmetre’s a dues intervencions, considerant-se que les seves lesions estan estabilitzades en aquest moment. Totes dues pateixen trastorn per estrès posttraumàtic greu i altres seqüeles psicològiques.

Segons la Fiscalia, que els acusats formessin una organització «va facilitar l’execució dels fets». En aquest sentit, s’assenyala que ‘El Melillero’ i el seu copilot suposadament «ja tenien previst realitzar el ruixat d’àcid» el dia abans del succés, ja que van ser a Cártama i es van acostar al vehicle en el qual anaven les dues dones.

En aquell dia, va dir a la seva exparella que abaixés la finestreta del copilot, però ella a l’espantar-se no ho va fer, malgrat la qual cosa el principal acusat suposadament la va acovardir «dient-li i assenyalant-ne un altre»: «Aquest s’encarregarà de tu, et matarà», fent-li senyal d’esquerdar-li el coll, per la qual cosa totes dues van sentir molta por. També la va amenaçar dies abans, dient-li que li «destrossaria la cara tan bonica que tenia».

Per a l’acusació pública, ‘El Melillero’ va ordenar a un altre dels processats, la seva mà dreta, que li deixés el cotxe; i a un altre dels suposats integrants que comprés el pot d’àcid. A més, considera que els altres acusats el van ajudar en la fugida, fins que va ser detingut quatre dies després a Mijas (Màlaga).

Així mateix, en l’escrit inicial s’assenyala que dies abans de l’atac, presumptament va col·locar «sense el consentiment i sense coneixement d’aquestes a la part baixa dels seus respectius vehicles –de les dues víctimes– dues balises de geolocalització per controlar els seus moviments».

Segons el ministeri fiscal, la víctima i l’acusat van estar vivint junts i ella va trencar la relació, ja que «li faltava al respecte», presumptament amb insults i cops; «ell no acceptava la ruptura i estava obsessionat amb ella», per la qual cosa des d’aleshores «li ha trucat constantment per telèfon arribant a amenaçar-la».

Per tot això i per «la por que sentia» la dona anava sempre acompanyada de la seva amiga, «sentint-se assetjada i vigilada per ell i havent de canviar els seus hàbits de vida quotidiana».

A més de la pena de presó, sol·licita per al principal processat la prohibició d’acostar-se a les víctimes a menys de 1.000 metres o comunicar-hi per qualsevol mitjà durant gairebé 50 anys i en tot cas prohibició d’estar o residir a Cártama durant 20 anys. Considera que es presenten les circumstàncies que agreugen la pena de gènere i de parentiu.

Notícies relacionades

A la resta de processats se’ls acusa dels dos delictes d’assassinat en temptativa i de pertinença a organització criminal; afegint en el cas del que l’acompanyava al cotxe l’acusació per un delicte d’amenaces greus, per la qual cosa sol·licita per a aquest més de 38 anys de presó.

El fiscal també sol·licita que tots els acusats indemnitzin l’exnòvia amb 1,1 milions d’euros i l’amiga amb 312.522,22 euros per les lesions i seqüeles.