«PUTES, SORTIU DELS VOSTRES CAUS...»

Un grup especial de la policia investiga els càntics masclistes del col·legi major de Madrid

El Grup de Delictes d’Odi recull informació entre directius i estudiants de l’Elías Ahúja i alumnes del Santa Mónica, les insultades amb els «brams» dels universitaris

Un grup especial de la policia investiga els càntics masclistes del col·legi major de Madrid
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Agents del Grup de Delictes d’Odi, una unitat especial dins de la Brigada d’Informació de Madrid, ja investiguen si els càntics i insults masclistes d’alumnes del col·legi major Elías Ahúja, propietat dels religiosos agustins, constitueixen un delicte i qui el van poder haver comès. Segons ha sabut CASO ABIERTO, els investigadors de la Policia Nacional ja han començat les seves indagacions per ordre de la Fiscalia de Delictes d’Odi.

Entre altres coses, ja han pres declaració a directius del centre universitari i alumnes tant de l’Elías Ahúja com del Santa Mónica, situat davant i a qui anaven dirigits els insults. De moment, ja han confirmat que es tracta d’una «tradició» que es fa tots els anys i que és coneguda com «la granja». La policia ha recuperat imatges de la cerimònia masclista d’aquest any i la de l’any passat. També rastregen les xarxes socials per mirar d’esbrinar qui en va difondre el vídeo.

Els investigadors també van vigilar una manifestació feminista contra el que va passar al col·legi major, que va transcórrer sense incidents. Els agents expliquen amb alguns testimonis que asseguren que les noies del col·legi major femení també «provoquen» els seus companys amb alguns crits de contingut eròtic, però no n’han trobat de moment cap vídeo que ho demostri.

A TikTok

En el vídeo investigat ara, que va ser inicialment penjat a TikTok, se sent un dels universitaris cridar a les seves companyes de l’escola veïna: «Putes, sortiu dels vostres caus com conilles. Sou unes putes nimfòmanes...». Quan aquest jove va acabar el seu «bram», es van apujar les persianes d’unes 40 habitacions, que van aparèixer il·luminades i plenes d’estudiants cridant i fent sons animals.

Quan els agents concloguin la seva investigació, entregaran un informe a la Fiscalia, que decidirà si acusa de delictes d’odi els alumnes que hi participessin i puguin ser identificats. De moment ja ha sigut identificat un d’ells, el «portaveu» dels brams que pronuncia els insults, un jove mallorquí que ha sigut expulsat del col·legi major.

La Fiscalia considera que hi ha indicis per sostenir l’existència d’un delicte d’odi. Es basa en el que recull l’article 510 del Codi Penal, que castiga els qui «públicament fomentin, promoguin o incitin directament o indirectament l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup, una part d’aquest o contra una persona determinada per raó de la seva pertinença a aquell, per motius racistes, antisemites, antigitanos o altres referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, la pertinença dels seus membres a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, aporofòbia, malaltia o discapacitat».

Notícies relacionades

Aquest delicte està penat amb entre sis mesos i quatre anys de presó. La llei castiga en el seu tram més dur els qui difonguin aquest tipus de missatges «a través d’un mitjà de comunicació social, per mitjà d’internet o mitjançant l’ús de tecnologies de la informació, de manera que aquell es fes accessible a un elevat nombre de persones», com va passar en el cas del col·legi major madrileny.

Després que el vídeo es fes viral i provoqués reaccions de repulsa, entre d’altres, del president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, els joves del col·legi major Elías Ahúja van difondre un comunicat en què afirmaven: «El que va passar no representa els valors i l’educació que s’imparteixen al nostre centre» i demanaven disculpes a les seves companyes pel que van definir com «una broma de mal gust» que «se’ns en va anar de les mans». Afegien que no tots els col·legials hi van participar i que els que ho van fer se’n van penedir.