Investigació en marxa

Sense pistes per resoldre el crim que va sacsejar la Mercè de Barcelona

Entre el 18 i el 25 de setembre es van cometre set homicidis a Catalunya que estan aclarits o en via de resoldre’s

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entre el diumenge 18 de setembre i el diumenge 25 de setembre es van registrar set homicidis a Catalunya. D’aquell balanç anormalment tràgic –a Catalunya es cometen uns cinquanta assassinats a l’any, cosa que significa que la mitjana setmanal és d’un a la setmana–, els Mossos d’Esquadra n’han pogut resoldre quatre. Hi ha tres crims encara no aclarits: els comesos a l’Hospitalet de Llobregat el diumenge 18, a Tortosa la matinada del dilluns 19 i a la festa major de la Mercè de Barcelona el diumenge 25.

En el de Tortosa els Mossos van poder arrestar al cap de poques hores, gràcies a la informació facilitada per la Policia Nacional, dues persones, una dona i un menor d’edat, que van participar en el violent atracament al bingo en el qual va morir una treballadora de l’establiment. Però el principal sospitós, germà del menor capturat, segueix en parador desconegut i se sospita que hauria travessat la frontera a França. És un crim aclarit, però no resolt perquè l’autor material no ha sigut detingut.

Més complicats de resoldre seran els assassinats de l’Hospitalet de Llobregat i de la festa major de la Mercè. En el primer cas, l’agressor va voler robar el patinet elèctric a la víctima, aquesta va oposar resistència i van acabar assestant-li una punyalada mortal al cor. La rapidesa dels fets i l’absència de relació prèvia entre tots dos ha complicat molt les indagacions dels investigadors, però han comptat amb alguns testimonis i no són pessimistes sobre resoldre-ho ràpidament. En el segon cas, els policies sí que ho són.

L’apunyalament del jove que va morir de matinada a la plaça d’Espanya es va produir entre la multitud que abandonava el recinte de concerts celebrats a l’avinguda de María Cristina. La víctima va rebre una o dues incisions al costat i va quedar estirat a terra, va ser traslladat d’urgència a un hospital pròxim i va morir al cap de pocs minuts. Existeixen gravacions fetes de l’instant en què el jove demana socors. En aquestes s’aprecia la cara de pànic de la víctima, però els qui l’envolten són assistents als concerts que no han vist res. No hi ha cap imatge de l’apunyalament. Els investigadors no disposen tampoc de cap mòbil perquè la víctima no va poder declarar. I no han trobat cap testimoni que faciliti una descripció d’algun implicat.

Comptar amb pistes sobre l’aspecte o indumentària hauria permès als investigadors revisar càmeres de seguretat i començar a saber a qui buscaven. Però sense aquestes informacions inicials, els investigadors no tenen cap fil per estirar de moment. Dels set crims de la setmana negra, l’últim, el de la Mercè, és el que actualment està més lluny de resoldre’s.

Els quatre crims resolts

Els autors ja arrestats són els que van perpetrar els homicidis de dilluns 19 al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), el dimecres 21 a Reus i a Campdevànol (Ripollès) i el divendres 23 de setembre a Empuriabrava (Alt Empordà).

En el primer es va desencadenar una discussió entre dos familiars al carrer de Rosalía de Castro motivada pel relloguer il·legal que un d’ells feia de les places d’aparcament del bloc de protecció oficial en el qual residia. L’agressor va obrir foc contra el seu cosí i va fugir. Dues setmanes més tard, plenament identificat pels investigadors, es va entregar en una comissaria dels Mossos. El sospitós es troba en presó preventiva.

El segon ja resolt és el que va protagonitzar una cuidadora de Reus. La dona va trucar al 112 per avisar que l’àvia de 85 anys que atenia havia tingut una greu caiguda. L’examen forense, tanmateix, va concloure que la víctima presentava lesions que no quadraven amb una caiguda accidental i que podia haver sigut agredida. Els Mossos van arrestar la cuidadora per un delicte d’homicidi dolós i també existeixen indicis que estava estafant la víctima. La sospitosa es troba en presó preventiva.

Notícies relacionades

El tercer és el crim masclista en el qual va morir Anna G. La jove de 21 anys va ser agredida sexualment, torturada i finalment assassinada per la seva parella sentimental, Alberto P., 16 anys més gran que ella. El sospitós es troba en presó preventiva. L’Anna és la sisena dona que enterra la violència masclista a Catalunya al llarg del present 2022. 

El quart crim aclarit va succeir a Empuriabrava. Un home alemany es va colar en un domicili i va matar la propietària mentre aquesta dormia. Li va col·locar un coixí sobre el cap i va prémer el gallet. Després va fugir en l’autocaravana de la víctima. El marit de la dona va facilitar als Mossos la ubicació del vehicle i agents de la Policia Nacional el van interceptar quan pretenia travessar la frontera al municipi de Portbou. El sospitós també es troba, com els tres anteriors i com els dos encaputxats que van participar en el tiroteig de Tortosa, en presó preventiva.