Judici a Barcelona per inducció a l’assassinat

«La meva amiga Alba em va dir que havia de matar el meu pare, que era de la màfia»

  • La fiscalia afirma que Alba Andreu va manipular Ismael Molina, que té esquizofrènia paranoide, perquè matés el seu progenitor i que si no acabava amb la seva vida i pagava una quantitat, la seva germana i la seva mare estaven en perill

  • L’acusació assegura que la processada es va inventar el perfil d’una noia, una tal Julia, de la qual l’acusat confessa que es va enamorar i que li va oferir tenir un nadó amb ell a través de fecundació in vitro, malgrat que mai la va conèixer en persona

«La meva amiga Alba em va dir que havia de matar el meu pare, que era de la màfia»

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿De veritat he de fer-ho, no hi ha cap altra alternativa?», li va preguntar Ismael Molina a la seva amiga Alba Andreu el 8 de juny del 2019. «Sí, has de matar-lo. No tens un ganivet per allà, agafa el ganivet i l’hi claves al coll». L’Ismael va seguir de puntetes les indicacions de la noia que llavors tenia 18 anys i va assassinar el seu progenitor perquè aquesta el va convèncer que era el comptable de la màfia. «No em creia que el meu pare era qui deia ser (...) Era una amenaça per a mi i per a la meva família», va explicar el jove, que pateix esquizofrènia paranoide, durant el judici que va començar a celebrar-se aquesta dimecres contra tots dos a l’Audiència de Barcelona.

L’Ismael, després d’apunyalar el seu pare, va continuar les instruccions de la seva amiga que, segons les acusacions, el va manipular durant mesos i va arribar a induir el crim. Així, es va desfer de proves calant foc a la vivenda familiar, a Vilanova i la Geltrú, ruixant amb un líquid inflamable el matalàs d’un llit. «Després em va dir que agafés el telèfon, reseteja’l i esborra-ho tot, i el tires al mar». Una trucada va alertar la policia del foc. Quan els agents van arribar-hi, es van trobar un cadàver.

L’Alba, segons la fiscalia, va aïllar l’Ismael de la seva família, es va inventar l’existència d’una amiga, la Julia, que tenia interès sentimental per ell i el va convèncer que formava part d’un grup secret que col·laborava amb els Mossos en la investigació sobre tràfic de persones; tot un pretext per treure-li diners. El jove li va entregar diverses quantitats de diners, fins a 7.400, per a cursos d’informàtica que mai es van realitzar i per a altres despeses d’ella.

Una trama rocambolesca i un relat delirant amb falsos embarassos, ecografies fictícies, segrestos simulats i, fins i tot, un suposat contracte amb la capçalera de la policia autonòmica per pertànyer a aquesta fictícia unitat secreta. L’Ismael, que va confessar el crim davant la policia, es va creure totalment una realitat virtual i aquesta enganyosa relació sentimental. Va arribar a enamorar-se, segons va reconèixer, de la tal Julia, encara que mai la va conèixer en persona i només va mantenir-hi converses a través de missatges de mòbil i d’Istragram. L’única imatge que va veure d’ella era una foto que l’Alba li havia ensenyat.

La fiscalia Teresa Yoldi reclama per a l’Alba 35 anys de presó per assassinat per inducció, incendi per inducció i estafa. En canvi, per a l’Ismael, igual com la seva defensa, reclama l’internament en un psiquiàtric per un màxim de 25 anys, a l’aplicar-li l’eximent completa de trastorn mental perquè pateix una esquizofrènia paranoide que li va impedir ser conscient del que feia. L’advocat de l’Alba, per la seva banda, reclama l’absolució i en el seu informe inicial va dibuixar una noia que era incapaç de manipular mentalment ningú i, menys encara, incitar a cometre un crim, i culpava l’exnòvio de la noia d’inventar-se tota la trama i que ella li va fer cas perquè la maltractava. ¿Àngel o dimoni? ¿Amiga i confessora o cruel manipuladora? ¿Culpable o innocent? O com va resumir la fiscal: ¿L’Alba va incitar l’Ismael que matés el seu propi pare i cremés el pis?».

Una relació delirant

L’Alba i l’Ismael es van conèixer a la primavera del 2018 a través del nòvio d’ella que, a més, era amic des de la infància d’ell. Segons la fiscalia, a través de les nombroses trobades entre tots tres va anar «consolidant-se una gran intimitat» entre ells, que va servir a l’acusada com a «context a través del qual va anar construint el seu pla criminal consistent a obtenir diners de manera subreptícia del patrimoni dels pares de l’Ismael». Com que el jove sentia admiració pel treball policial, l’Alba va fingir que formava part d’un grup que col·laborava amb els Mossos i li va oferir la possibilitat d’entrar-hi. «Vaig arribar a fer fins a 16 vigilàncies», va relatar l’Ismael en la primera sessió del judici. «No podíem donar informació a ningú i no ens podíem negar a fer els serveis».

Notícies relacionades

L’Alba, segons les acusacions, «per reforçar la versemblança de l’extravagant història explicada per ella mateixa, va crear personatges ficticis, entre els quals la Julia, un tal Xavi i una psicòloga. Amb la Julia, l’Ismael va creure tenir una relació sentimental i fins i tot li va proposar casar-se amb ell. Malgrat que els seus contactes eren virtuals, ell va acceptar també tenir un nadó amb ella i va entregar en un lloc que no va detallar un pot amb esperma per a una fecundació in vitro. L’Alba, sempre la seva versió, li va ensenyar una ecografia del presumpte fetus i ell es va creure en embaràs. Res, res era real. La fiscalia afirma que l’Alba «es va valer de la situació mental» de l’Ismael. Amb el pretext que el pare d’ell tenia connexions amb la màfia, la jove va comentar al seu amic que la vida de la seva mare i la seva germana i del fals fill amb la Julia corrien un «greu perill» si no acabava amb la vida del seu progenitor i pagava 20.000 euros.

El 8 de juny del 2019, l’Ismael va arribar a la casa familiar. Es va adonar que la seva mare i la seva germana no eren a la residència i que el seu pare estava dormint. «Mogut per la urgència del mandat que havia rebut», va trucar l’Alba perquè li confirmés si havia de procedir a cometre el crim i ella «el va interpel·lar directament i expressament» perquè portés a terme l’acció. «La culpa és una cosa que mai desapareixerà del tot», va reconèixer l’Ismael. Està previst que l’Alba declari demà, dijous.