RETENCIÓ IL·LEGAL

Condemnat per segrestar un jove que va entrar a robar marihuana a la seva finca a Mallorca

La sentència imposa dos anys de presó a l’acusat per lligar de mans i retenir durant una hora el lladre en un terreny on tenia 29 plantes | L’intrús va patir lesions greus, però no queda provat que fossin per una pallissa del processat

Condemnat per segrestar un jove que va entrar a robar marihuana a la seva finca a Mallorca
3
Es llegeix en minuts

Un home ha sigut condemnat a dos anys de presó per segrestar un jove que va entrar a robar marihuana a la seva finca a Pina, a Algaida (Mallorca). La sentència considera provat que l’acusat, després de sorprendre l’intrús al terreny on tenia 29 plantes de cànnabis, va forcejar amb ell, el va lligar de mans i el va retenir durant una hora. El lladre, al qual la jutge imposa dos mesos de presó, va ser trobat amb lesions per tot el cos però la sentència considera que no està provat com se les va produir.

Els fets van passar cap a la una de la matinada de l’11 de setembre del 2017 en un terreny situat als afores de Pina. Un jove de 30 anys va acudir a la finca junt amb diverses persones que no han sigut identificades per robar les plantes de marihuana que hi havia. Va saltar un mur de dos metres d’altura per colar-se al terreny, on va ser sorprès pel fill de la propietària.

Aquest home va forcejar amb l’intrús i va acabar lligant-lo de mans amb brides o cordes perquè no s’escapés. L’intrús va estar segrestat durant aproximadament una hora, fins que l’acusat el va deixar anar.

El jove va ser trobat hores després per un repartidor quan deambulava malferit per una carretera. Presentava greus ferides al cap, els braços, el pit, les cames i tenia diverses dents trencades. Va haver de ser traslladat a un hospital i va trigar gairebé un mes a recuperar-se. En el judici, el jove va explicar que durant el seu captiveri a la finca de Pina va rebre una pallissa, però la jutge considera que el seu relat no és suficient per acreditar que les lesions fossin fruit d’una agressió per part de l’acusat, que absol del delicte de lesions, pel qual la fiscalia reclamava tres anys de presó.

La Guàrdia Civil, després d’entrevistar-se amb la víctima a l’hospital, va detenir aquell mateix dia l’amo de la finca, on els agents van trobar 29 plantes de marihuana. A més, en un altre domicili del processat van trobar diverses caixes amb cabdells de marihuana. El ministeri públic reclamava per això una pena de quatre anys de presó per un delicte contra la salut pública, però la sentència conclou que no ha pogut acreditar-se el pes total de la droga confiscada ni que aquesta estigués destinada a la venda a tercers, per la qual cosa també l’exculpa.

Notícies relacionades

Així, la sentència imposa al propietari de la finca una pena de dos anys de presó per un delicte de detenció il·legal, la mínima prevista en el codi penal. La jutge explica que s’ha de tenir en compte que el mateix acusat va deixar en llibertat l’intrús. El jove que va entrar a robar a la finca és declarat autor d’un delicte de robatori amb força en grau de temptativa, per la qual cosa li imposa dos mesos de presó i 480 euros de multa.

La jutge critica l’«absoluta falta de rigor» sobre la droga confiscada

La sentència absol l’amo de la finca on van passar els fets del delicte contra la salut pública i critica l’«absoluta falta de rigor» dels investigadors de la Guàrdia Civil sobre la droga que va ser intervinguda a l’acusat. «Respecte a les plantes intervingudes a la finca hi ha una total falta de concreció, una absoluta falta de rigor», afirma la magistrada. «Cap dels guàrdies civils que van deposar en el plenari, van fer la tala, ni el trasllat, ni el pesatge ni les van esmicolar, ni van fer les fotografies. Únicament ha quedat provat que es van intervenir 29 plantes, sense que hagi quedat provada la mida, les característiques, o el pes d’aquestes», diu. La sentència conclou que de la prova practicada no es pot deduir que el cultiu de marihuana que portava a terme l’acusat tingués una altra finalitat diferent de la de «procurar-se substàncies per a l’autoconsum».