L’assassina de Denisa Dragan confessa el crim però culpa el seu nòvio Mario: «Em va portar a casa seva i em va donar la navalla oberta»

Afirma que aquella nit va voler deixar la relació però aquest va insistir a portar-la a casa de Denisa Dragan

L’assassina de Denisa Dragan confessa el crim però culpa el seu nòvio Mario: «Em va portar a casa seva i em va donar la navalla oberta»
7
Es llegeix en minuts

Rocío Martínez Santamaría, acusada de l’assassinat de Denisa Dragan, ha confessat en el judici per primera vegada que va clavar a la jove una navalla que li va donar el seu nòvio Mario T. i ha manifestat que la seva intenció no era matar-la sinó solucionar les coses al mantenir una relació sentimental simultània amb la seva parella.

Denisa Dragan, una adolescent de 17 anys de nacionalitat romanesa, va morir d’una punyalada a l’abdomen la nit del 25 de novembre del 2018 a les portes del local on vivia amb el seu nòvio. Mesos abans, va rebre amenaces de mort per part de l’acusada.

Rocío M. s’enfronta a una petició fiscal de 26 anys de presó per assassinat, amenaces i assetjament moral, mentre que Mario afronta una pena de 20 anys de presó com a cooperador de l’assassinat. La defensa de la noia sol·licita l’atenuant per addicció a les drogues i l’eximent pel trastorn de personalitat que pateix.

La jove afirma que en aquella època era toxicòmana i que no podia controlar els impulsos pel trastorn límit que pateix. Diu fins i tot que el matí del crim va anar amb Mario a Valdemingómez a «agafar» drogues. Tanmateix, aquesta suposada addicció no està recolzada per informes forenses ni pel penitenciari.

Davant el que es denomina confessió tardana, l’advocat de la família, el lletrat Marcos García Montes, ha avançat els periodistes que en el seu informe final rebaixarà la sol·licitud de pena que demana per a Rocío al passar de 25 a 20 anys de presó.

L’acusada només havia reconegut fins ara l’assassinat enmig d’una crisi d’ansietat en una sala d’espera hospitalària. En els informes previs, el seu advocat va manifestar que no era responsable dels fets, però de manera subsidiària va demanar que s’apreciés en la seva conducta circumstàncies atenuants.

García Montes augmentarà, d’altra banda, la condemna que sol·licita per a Mario per l’agreujant de dol eventual al reconèixer en la seva declaració que va portar a Rocío a l’escenari del crim després d’un episodi de «frenesí» al cotxe amb cops als vidres per la gelosia que li va ocasionar el veure una sol·licitud d’amistat de Denisa.

El dol eventual es refereix a aquella persona que fins i tot sabent el resultat i el mal que pot provocar una determinada acció, continua fent-ho i no descarta el resultat que pot arribar a passar.

La mare de la Denisa, vestida de negre, ha escoltat atenta els interrogatoris dels acusats, i s’ha cobert el cap amb una caputxa i ha ocultat el seu rostre amb unes ulleres negres i mascareta del mateix color. A la seva mà, premia un paper enrotllat per alleujar la tensió que li generava escoltar els assassins de la seva filla.

El va voler deixar aquella nit

En la seva declaració, l’acusada ha relatat que mantenia una relació amb l’acusat des del juny del 2018 i que per la mateixa Denisa es va assabentar que estava amb les dues alhora. «Jo estava obsessionada i obcecada. La Denisa es va posar en contacte amb mi a través d’Instagram. Aquest home tenia dues dones», ha etzibat.

La jove ha admès que la víctima i ella s’enviaven missatges però no arribaven a amenaces de mort. A preguntes de la fiscal si la va advertir que la mataria, ha replicat que ella mai diria això, manifestant que el seu mòbil era manipulat tant pel Mario com per les seves amistats.

Sobre el dia dels fets, ha recordat que era diumenge i que al matí havien anat a una conducció a Valdemingómez a «agafar cocaïna i haixix». El Mario es dedicava suposadament a ‘cundas’ –conduccions per portar gent a poblats de venda de droga– i era habitual que ella l’acompanyés, una afirmació que l’acusat nega.

«Vam anar a sopar al burguer. Vaig veure que el Mario tenia una conversa amb la Denisa al mòbil però els seus missatges estaven esborrats. Quan els vaig veure, li vaig dir que em deixés a la parada d’autobús per anar-me’n al meu poble perquè el volia deixar», ha narrat plorant.

Segons la seva versió, el Mario la va dir que no la portava i que l’acostaria a casa de la Denisa per solucionar les coses. «Jo no sabia on vivia. El Mario em va portar a un local i em va donar una navalla oberta de color negre, no sé amb quina finalitat. Vaig anar a la porta on semblava que estava habitat», ha explicat.

La Rocío ha insistit que no sabia que portava una navalla a la guantera i que l’hi va donar ja oberta. «Això va passar perquè jo portava una navalla a la mà. M’hi va portar directament ell», ha dit.

Tot just obrir la porta, la Rocío va demanar a la Denisa que li mostrés els missatges i aquesta es va posar nerviosa. «Li vaig clavar una navalla i va dir ¡ai! Em vaig espantar i me’n vaig anar. Estava molt nerviosa i anava drogada», ha exposat.

Va tornar al cotxe però no li va explicar res al Mario. Després d’això se’n van anar a Aluche i, d’allà, a San Isidro a la casa dels oncles de l’encausat. La jove ha dit que si hagués sabut que moriria, hauria trucat al 112.

La tia del Mario va veure que estava molt nerviosa i que alguna cosa succeïa. Es van assabentar que la jove havia mort a les set del matí. La família de l’acusat li va demanar que no l’inculpés. La Rocío va trucar llavors a la seva mare i el seu pare, guàrdia civil, va anar a buscar-la a Alcorcón. Va trucar llavors a la policia per entregar-la. «Va dir; tinc Rocío Martínez Santamaría», ha explicat.

La jove ha explicat els seus problemes amb les drogues, una addicció que fins i tot la va portar a estar ingressada en un psiquiàtric. «Vaig arribar a enganxar la meva mare perquè no tenia diners», ha reconegut entre llàgrimes.

Els forenses van manifestar en la pericial que la punyalada era tan profunda que tenia dues trajectòries ascendents –d’entrada i sortida–, indicant que es va produir amb un ganivet afilat tipus de pernil i no amb una navalla. L’arma homicida es va trobar en un contenidor pròxim al lloc dels fets.

Va sentir la mort de la Denisa

Davant el seu relat, el Mario ha negat que portés una arma a la guantera del seu cotxe tot i que reconeix que portava una navalla petitona. També afirma que no va acostar la Rocío a la casa per la seva pròpia voluntat. «Ella em va dir hi vaig o m’hi portes», ha relatat.

L’acusat ha explicat que coneixia que la seva exparella i la víctima s’insultaven a través d’Instagram, dient-li en diverses ocasions a Rocío que frenés el seu comportament perquè no anés a més.

Respecte al crim, ha negat que aquell matí fossin a Valdemingómez manifestant que va estar tranquil a casa de la seva àvia amb l’acusada fumant porros. Ja a la tarda, van anar a un McAuto i la Rocío va veure que li va arribar una sol·licitud d’amistat d’Instagram de la Denisa.

«Comença a donar cops al cotxe. Es posa com boja i jo surto. Quan para frenesí, em diu que la porti a casa de la Denisa. Ella sí que sabia on vivia», ha manifestant en contradicció amb el dit per l’encausada.

Segons el seu testimoni, va baixar del cotxe només amb una bosseta d’insulina i es va dirigir a la porta del local, on va començar a donar cops. Aquella nit plovia molt i ell només escoltava les patacades a la porta perquè era de xapa.

«No em vaig alarmar perquè pensava que no hi havia ningú. No vaig escoltar crits ni gossos. No vaig veure que sortís amb cap navalla. Va poder tirar-la en el trajecte posterior», ha explicat i ha reconegut per primera vegada que la noia li va confessar als minuts que havia punxat la seva exnòvia a la panxa. Llavors es va quedar en xoc sense saber què fer.

Notícies relacionades

Va decidir trucar a la seva tia, psicòloga de professió, perquè l’aconsellés. Segons ha dit, la seva familiar es va quedar parlant amb la Rocío mentre ell se’n va anar amb el seu oncle a buscar insulina per a la jove. «Em va dir que m’havia ficat en un forat negre», ha confessat.

El Mario ha recordat episodis violents que va viure amb la seva exparella quan per exemple li va trencar el mòbil o li va deixar una marca d’esgarrapada a la cara. «Jo tenia carinyo i apreci a la Denisa. Vaig sentir la seva mort», ha conclòs.