VOT PARTICULAR

Un dels jutges que va condemnar els policies d’Estepona per abusos sexuals va demanar que entressin a la presó per la «perillositat criminal»

Els dos agents van ser condemnats a dos anys de presó després d’agredir d’uniforme una noia de 18 anys, però han canviat aquesta pena per un curs de reeducació sexual

Un dels jutges que va condemnar els policies d’Estepona per abusos sexuals va demanar que entressin a la presó per la «perillositat criminal»

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Un dels tres jutges que van condemnar a dos anys de presó dos policies d’Estepona (Màlaga) que van abusar sexualment d’una noia de 18 anys es va mostrar contrari que quedessin en llibertat i que la pena de presó fos substituïda per un curs de reeducació sexual, com va revelar ahir CASO ABIERTO, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica. Els altres dos magistrats sí que van acceptar l’acord, de manera que el jutge Pedro Molero, president de la secció vuitena de l’Audiència de Màlaga, va quedar a minoria i va haver d’emetre un vot particular.

En aquesta resolució, el jutge Molero explica que «els fets objecte de la condemna són molt greus» i recorda que «els condemnats, prevalent-se de la condició de policies», van abusar sexualment d’una noia de 18 anys i es van aprofitar «de la seva situació de vulnerabilitat, al trobar-se [ella] bastant beguda, cosa que va crear una situació ambiental d’intimidació» sobre la víctima.

Control d’alcoholèmia

El 9 de juny del 2018, els dos policies, Juan Carlos Galván i Vicente Peña, coneguts com a Ken i El Trilero, de 40 i 41 anys, havien parat la noia i els seus amics en un control d’alcoholèmia i «els van perdonar» la possible multa a canvi que després passarien per casa seva. La noia es va negar a donar-los el número del telèfon mòbil, però el seu amic sí que els hi va donar i, poc després, vestint encara l’uniforme policial tot i que en un cotxe privat, els dos agents van anar a la porta de l’apartament. Allà els van treure les claus i els van ordenar que pugessin.

El vot particular del magistrat Molero explica que «al quedar-se a soles amb la noia, van aconseguir treure-li la roba i tombar-la a la placa de cocció de la cuina, on li van tocar els pits i a continuació li van introduir els dits a la vagina i la van penetrar vaginalment, tot això sense el seu consentiment». Segons el parer d’aquest jutge, «aquests fets revelen una acusada perillositat criminal en els seus autors..., i mostren una acció molt planificada pels qui eren servidors públics».

Mal pronòstic

El jutge va rebutjar suspendre l’entrada a presó dels policies i adverteix que els agents, ara expulsats del cos, poden reincidir i atacar altres dones. «No hi ha cap dada que permeti fer un pronòstic d’escassa probabilitat que cap dels penats torni a cometre fets de similar naturalesa en un futur», escriu en el seu vot contrari a la llibertat dels policies.

Aquest magistrat recorda que la petició inicial de condemna per als policies era de 30 anys de presó. No discuteix que hagin arribat a un acord amb la víctima pel qual només són condemnats a dos anys de presó, però sí que quedin en llibertat. «El fet que totes les parts hi estiguin d’acord no relleva el tribunal d’aplicar el seu criteri fins i tot amb independència de la voluntat de la víctima».

Protecció de la dona

Notícies relacionades

El jutge Molero remarca que no es tracta d’un delicte d’àmbit privat, sinó d’«un àmbit de marcat interès públic, on hi ha compromesos valors molt importants», entre els quals assenyala el deure de prevenir els delictes i la «defensa i protecció de la dona i la seva capacitat de decisió».

El jutge conclou la seva valoració apuntant que, amb les dades que es tenen, «no es pot descartar la concurrència dels condemnats d’un pronòstic de perillositat criminal en relació amb els delictes contra la llibertat sexual», per això demanava que es denegués la seva posada en llibertat. Els seus dos companys de tribunal no ho van veure igual i van aprovar la llibertat dels dos agents.