INVESTIGACIÓ

El jutge ordena buscar l’ADN a la roba interior de les nenes d’Alcàsser i a la moqueta que embolicava els seus cadàvers

Les anàlisis forenses realitzades als anys 90 van trobar restes de semen que llavors no van poder ser identificades

El jutge ordena buscar l’ADN a la roba interior de les nenes d’Alcàsser i a la moqueta que embolicava els seus cadàvers

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

La justícia acorda practicar noves proves en el cas de les nenes d’Alcàsser. El jutjat d’instrucció número 6 d’Alzira (València) ha aprovat realitzar noves anàlisis genètiques de la roba que vestien la Toñi, la Miriam i la Desirée el 13 de novembre de 1992, quan Miguel Ricart i Antonio Anglés les van segrestar, violar, torturar i assassinar. El jutge ordena també fer noves proves genètiques sobre la moqueta que els assassins van utilitzar per embolicar i traslladar els cadàvers de les tres adolescents.

En una interlocutòria dictada el 4 de juliol, al qual ha accedit CAS OBERT, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, el magistrat David Cabrera respon i accepta la petició de l’associació Laxshmi, presidida pel criminòleg Félix Ríos, que exerceix l’acusació popular en el cas, d’estudiar fins a nou vestigis, en vista de les «noves tècniques forenses». Es tracta de diverses peces de roba i de l’alfombra trobada a la fossa, en la qual els investigadors van trobar semen al seu dia, però sense arribar a confirmar si pertany a algun dels assassins.

Roba interior

També s’analitzaran «el llençol blanc que cobria el matalàs d’espuma» que van trobar a la caseta de La Romana, fibres d’un matalàs «tipus Flex que van recollir en aquest mateix lloc», les «calecetes de la Toñi», les «samarretes de la Miriam i de la Desi», un «tros de fusta i raspadures de l’interior de la caseta» i l’«entapissament sota el fre de mà de l’Opel Corsa» en el qual Anglés i Ricart van raptar les nenes.

«Gràcies als avenços de les ciències forenses, algunes proves relacionades amb determinades peces de convicció (moqueta, llençols, etc.), que no es van practicar en el cas en el passat per falta de temps o les limitacions lògiques de l’època, podrien, a data d’avui, aportar dades importants de cara a corroborar la participació de l’escapat Antonio Anglés en el crim, així com les circumstàncies que el van envoltar», assenyala l’escrit presentat davant el jutge per Ríos i el seu equip.

L’objectiu és trobar proves científiques que evidenciïn la culpabilitat d’Anglés, ja que malgrat la «ferma convicció» que és un dels autors dels crims, segons l’acusació no hi ha «cap indici forense» que l’incrimini. Així, «si Antonio Anglés sortís avui del seu amagatall i fos capturat i enjudiciat pels crims d’Alcàsser, no hi hauria «càrrega probatòria forense sòlida» contra ell.

«Activitat sexual»

Si gràcies a aquestes noves anàlisis, autoritzades ara pel jutge, es troba l’ADN d’Anglés i de les víctimes a les cobertes dels matalassos, permetria «situar possible activitat sexual a la caseta; trobar-lo a la roba de les víctimes o a la moqueta, demostraria activitat sexual directa amb elles; i finalment, trobar sang de les víctimes al cotxe o la caseta les situaria allà amb certesa», afirma en el seu informe Ríos, que també és coordinador del Projecte Prometeu per a la revisió de crims i desaparicions sense resoldre.

Trenta anys després dels crims, l’acusació està convençuda que aquestes proves poden aportar dades reveladores. Per recolzar la seva tesi, va acompanyar el seu escrit d’un informe realitzat per un expert en genètica forense. El director tècnic del Laboratori de Genètica Forense de l’Institut de Medicinal Legal de Las Palmas, José Juan Pestano, afirma que les actuals tècniques genètiques d’amplificació «poden permetre trobar l’ADN en proves de convicció on no es va poder obtenir als anys 90».

Notícies relacionades

Adverteix, això sí, que les mostres que es conserven i que ara el jutge mana examinar «han de ser molt escasses», així que recomana «obtenir l’ADN directament de totes les peces, sense malbaratar mostra» en altres proves per confirmar primer, per exemple, que es tracta de semen.

Consultat per CAS OBERT, el criminòleg Félix Ríos no ha volgut fer valoracions. Afegeix que aquesta nit, en el seu canal de YouTube sobre Ciències Forenses, explicarà més detalls sobre la importància que tenen les proves acabades d’acordar.