ACCIÓ NO VIOLENTA

La policia va evitar un assalt al Museu del Prado contra la cimera de l’OTAN

21 activistes van ser identificats quan intentaven entrar a l’edifici i arribar a la sala de ‘Las meninas’

La policia va evitar un assalt al Museu del Prado contra la cimera de l’OTAN

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La Policia Nacional va evitar, abans que passés, la que anava a ser l’acció més important contra la cimera de l’OTAN. Activistes del grup XR (Extinction Rebellion) i Joventut pel Clima pretenien entrar al Museu del Prado i protagonitzar una acció de protesta per la reunió de l’aliança polític militar a Madrid.

La seva intenció, segons ha sabut CAS OBERT, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, era accedir durant la cimera a la sala on hi ha el quadro de ‘Las meninas’, de Velázquez, el mateix lloc on va tenir lloc dimecres la foto del sopar de gala dels caps de govern.

Una dona, 40 entrades

Agents de la Brigada d’Informació i de Seguretat Ciutadana van participar en l’operació, que es va desenvolupar dijous 23 de juny. Al principi, els activistes planejaven accedir al Prado durant la cimera de l’OTAN, però van decidir avançar la data dies abans que s’iniciés per evitar el gran desplegament de seguretat; finalment no van aconseguir el seu objectiu.

L’alarma va saltar, segons fonts policials, quan una dona va comprar 40 entrades per accedir al museu. El dispositiu desplegat va permetre identificar 21 activistes quan es disposaven a entrar a El Prado. Al registrar-los, els agents van trobar caretes i pancartes. Altres fonts parlen que portaven pots de pintura.

El pla

La intenció dels activistes de XR era, segons fonts policials, dissoldre’s en grups pel museu i protagonitzar finalment una acció no violenta a la sala de ‘Las meninas’, però El Prado ja estava blindat per la policia, de fet, té permanentment una comissaria a l’interior del Museu.

Els membres d’XR van tenir més sort i més facilitats pocs dies després, el dilluns 27, quan una trentena van aconseguir entrar al museu Reina Sofia i portar a terme una ‘performance’ a la sala del ‘Guernica’, de Picasso. En aquesta ocasió, els activistes es van desplomar a terra fingint estar morts. Quatre d’ells, vestits de gala, brindaven amb pancartes en les quals es podia llegir «La Guerra és la mort de l’Art» i «Aquí es reuniran els senyors de la guerra».

Extinction Rebellion o XR és un grup ecologista que lluita contra el canvi climàtic i la passivitat dels governs. Va néixer a Anglaterra, on el 7 d’octubre del 2019 més de 500 persones van intentar ocupar i paralitzar l’aeroport London City, asseient-se durant tres dies davant les portes de sortides i arribades. El seu símbol és un rellotge de sorra i el seu eslògan contra el canvi climàtic és «el temps s’acaba». Afirmen distingir-se d’altres grups com Ecologistes en Acció i Greenpeace, dels qui diuen que ja «formen part del cor».

Els estornells

Notícies relacionades

A Espanya va tenir la seva posada de llarg el desembre de 2019, durant la cimera del clima que es va celebrar a Madrid. Un portaveu d’Extinction Rebellion a Espanya va explicar llavors a EL PERIÓDICO que són «un moviment no violent. Sabem que som a la lupa de la policia, però no tenim res a amagar». Defensen les ADNV (accions directes no violentes), tot i que adverteixen els seus seguidors: «Trencarem algunes lleis».

Fonts policials indicaven ja llavors que «estan ben organitzats, es mouen per Telegram segons la teoria dels estornells. Un ideòleg els guia tots i fa els preparatius, però el dia de l’acció és un altre responsable l’encarregat de dir a la resta el que han de fer, i el segueixen sense preguntar. Així es garanteixen opacitat, seguretat i discrecionalitat». El lloc i la finalitat de l’acció de desobediència no violenta es revela en l’últim moment. En el cas del Museu del Prado, la policia ja els estava esperant.