Autòpsia

Els nivells de cadmi a la sang de la tieta de la parella de Luis Lorenzo apunten a l’homicidi

Els forenses determinen que presentava una concentració 200 vegades superior al límit del que els metges consideren normal, i de manganès més de 20 vegades superior al límit màxim aconsellat

Els nivells de cadmi a la sang de la tieta de la parella de Luis Lorenzo apunten a l’homicidi

Instagram

4
Es llegeix en minuts

L’informe definitiu de l’autòpsia, a què ha tingut accés La Nueva España, i una gravació d’àudio podrien provocar un gir en la investigació de l’enverinament, fa un any, de la veïna de Grado Isabel Suárez Arias, de 85 anys, pel qual han sigut imputats la seva neboda, l’avilesina Aránzazu Palomino, i el seu marit, l’actor Luis Lorenzo. L’anàlisi del cadàver va revelar la presència de nivells molt alts de dos metalls pesants, cosa que va fer que els forenses descartessin la mort per causes naturals, certificada inicialment. Els autors de l’informe definitiu de l’autòpsia conclouen que la mort de la dona es va produir per una fallada multiorgànica, causada per una «intoxicació aguda» i que l’etiologia (causa) «medicolegal més probable és homicida».

L’anàlisi forense feta al cadàver d’Isabel Suárez ha revelat que presentava una concentració de cadmi 200 vegades superior al límit del que els metges consideren normal, i de manganès més de 20 vegades superior al límit màxim aconsellat. Tot això, amb una particularitat summament important: no es van trobar restes dels dos metalls verinosos ni als cabells ni al fetge de la morta. ¿Què significa això? Que Isabel Suárez va ingerir tant el cadmi com el manganès molt pocs dies abans de la seva mort, fet que ha portat els forenses a concloure que va ingerir els dos metalls verinosos per via oral i que la seva mort és compatible amb una acció «homicida». Afegeixen que és «molt poc probable» que la ingesta fos «suïcida o accidental», ja que no van aparèixer productes ingerits en l’anàlisi feta en el moment de la mort, esdevinguda el 28 de juny de l’any passat.

Als forenses els sorprèn també la medicació detectada a la sang i als cabells, especialment psicofàrmacs de tipus antipsicòtics i neurolèptics. Admeten que desconeixen la medicació que tenia planificada la dona en els dies previs a la seva defunció, però remarquen que resulta «infreqüent associar quatre antipsicòtics diferents de manera simultània». Dos d’aquests els prenia, segons assenyalen, «des de tres mesos abans de la mort, afegits als altres dos que ja prenia anteriorment». Es dona la circumstància que Isabel Suárez va morir tres mesos i tres setmanes després que abandonés Astúries i s’instal·lés a la casa madrilenya de Luis Lorenzo i Aránzazu Palomino.

El descobriment dels forenses incrementa les sospites dels germans de la víctima que va ser assassinada. Tant ells com els veïns de la morta remarquen que, malgrat la seva avançada edat, la seva salut era «molt bona», que es valia per si mateixa sense ajuda «per a tot» i que portava una vida «normal». Posen com a exemple que anava totes les setmanes amb tren al mercat del Fontán, a Oviedo, on venia patates, ous, nous, pomes...

Tampoc no els quadra l’asseveració de la seva neboda que patia Alzheimer. Tots els consultats per aquest diari, tant a Grado com a Valduno, localitat aquesta última del consell de Las Regueras on havia viscut durant més de 50 anys i a la qual acudia cada setmana a atendre els seus animals i les seves plantacions, asseguren que estava «perfectament del cap» i que mai no van notar cap falla mental, ja que l’únic problema conegut era una lleugera sordesa.

Familiars i veïns afirmen que Isabel Suárez potser no va anar per voluntat pròpia a la casa dels seus nebots a la localitat madrilenya de Rivas Vaciamadrid. De fet, un germà de la morta, José María Suárez, en va denunciar fa una any al Jutjat de Grado la «desaparició». Sospita que la seva germana va ser presumptament «segrestada i enverinada» i està disposat a «anar fins al final, costi el que costi, perquè s’esbrini tota la veritat i es faci justícia». Té el recolzament dels seus dos germans i la resta de la família directa d’Isabel Suárez. Els dos investigats han negat taxativament totes les acusacions i asseguren que demostraran «documentalment» la seva innocència.

Notícies relacionades

Però aquest dimarts es va conèixer un altre element que podria facilitar la resolució del cas. Uns veïns de l’edifici on resideix el matrimoni investigat van entregar al programa ‘Sálvame’, de Telecinco, una gravació d’àudio en la qual es recull, suposadament, una conversa entre Luis Lorenzo, Aránzazu Palomino i Isabel Suárez. La gravació, que no es va emetre en obert, va ser escoltada per diversos presentadors i col·laboradors del programa, entre ells, l’advocada Montse Suárez. Aquesta última, després d’haver escoltat la conversa, va entregar l’àudio a la Guàrdia Civil, al considerar que podria ajudar a aclarir l’ocorregut.

Segons van manifestar els qui van escoltar l’àudio, s’hi aprecia un tracte «humiliant i vexatori» cap a l’octogenària, així com severs retrets i un cop de puny en una taula. Gairebé tota la conversa gira entorn dels diners i, segons els qui la van escoltar, deixa clar que no hi havia bona relació entre el matrimoni i la morta. La gravació es va fer dies abans de la mort d’Isabel Suárez, que havia declarat poc abans com a hereva universal de tots els seus béns la investigada. Serà ara el jutge d’instrucció el que decideixi si la gravació és acceptada com a prova. També falta constatar que els intervinents són la morta i els seus nebots.

Temes:

Assassinats