En presó preventiva

Cau la banda que feia volar caixers de supermercats a Catalunya

  • Els Mossos han arrestat sis persones que actuaven com una de les organitzacions criminals més professionals investigada en els últims temps

Cau la banda que feia volar caixers de supermercats a Catalunya

GUILLEM SANCHÉZ

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han arrestat els sis membres de la banda criminal que feia volar caixers de supermercats de Catalunya. El primer cop el van perpetrar la matinada del 28 de març en un Mercadona de Terrassa, tal com va avançar aquest diari. I van ser detinguts in fraganti quan intentaven cometre l’últim en un centre comercial de Sant Boi de Llobregat, la matinada del 23 de maig. Habitualment, aquest grup ha buscat la recaptació dels caps de setmana i ha actuat sovint durant les nits del diumenge al dilluns. Cinc dels sis detinguts, tots ells homes d’entre 30 i 40 anys, han entrat a la presó preventivament després d’haver passat a disposició judicial.

Fonts policials remarquen que per aconseguir tancar-los abans del judici ha sigut decisiu acreditar davant el jutge que la banda funcionava com una organització criminal. El Codi Penal distingeix entre organització i grup. Està més castigada la primera opció, però per poder sostenir-la ha d’existir un repartiment de funcions entre els seus membres i això, en aquest cas, estava clar. Cadascú feia la seva funció: conduir, vigilar, preparar les explosions o manar.

Es tracta d’un dels grups més professionals a què s’han enfrontat els Mossos en els últims anys. La seva alta preparació era evident per diversos factors. El més cridaner és que prenien moltes mesures de contravigilància. «Si veien qualsevol perill, ho deixaven i es retiraven. N’hi havia prou amb la més mínima sospita», expliquen perquè es comprengui com eren de cauts. Fa poques setmanes, el grup va intentar pegar un cop a Madrid –l’únic que consta fora de la corona metropolitana de Barcelona– i els investigadors del cos autonòmic, junt amb la Policia Nacional, van activar un dispositiu per sorprendre’ls mentre actuaven. Però els lladres van notar alguna cosa, que els agents continuen sense saber què va ser, i es van retirar i van tornar a Catalunya. Els seguiments policials han sigut complexos precisament per aquesta raó.

Els sospitosos estaven allotjats en pisos de Barcelona. Per perpetrar els assalts, el que feien era llogar un cotxe a un home, que també ha sigut arrestat en la mateixa operació per col·laborar amb el grup. Després, robaven un segon vehicle i, circulant per rutes diferents, se citaven en un dels amagatalls on guardaven el material. Un dels amagatalls era en un bosc del Baix Llobregat, i l’altre, en un bosc del Vallès Oriental. Allà tenien les bombones de gas, les mangueres, les maces i les metxes.

Tres de consumats i dos intents

Als investigadors els consta que han volat les caixes fortes de tres centres comercials i que ho han intentat en dues ocasions més. També els imputen el robatori de nou vehicles que han utilitzat per delinquir. El ‘modus operandi’ era sempre el mateix: un dels cotxes vigilava i l’altre acostava la resta de membres de la banda fins a la porta del local. Després, amb maces rebentaven portes, si n’hi havia, que els separessin de la caixa forta i, quan eren al seu davant, fent ús de les mangueres, omplien l’interior del receptacle d’una barreja de gasos. Finalment, amb una metxa, provocaven l’explosió.

Notícies relacionades

És una manera de treballar ràpida i molt contundent, expliquen fonts policials. No obstant, té un inconvenient: gran part dels bitllets es volatilitzaven a causa d’una deflagració capaç de provocar que una porta d’una de les caixes que pesava tones sortís disparada més de 15 metres, com va passar a Terrassa. En total, els Mossos creuen que han robat gairebé 30.000 euros i sospiten que han danyat una xifra bastant més alta d’euros.

Cinc dels sis membres de la banda són d’Albània i un sisè procedeix de Romania. Segons els investigadors, l’organització tenia intenció d’abandonar Espanya pròximament per instal·lar-se a Alemanya. Cap dels arrestats té antecedents en aquest país, la qual cosa no significa que no els tinguin en altres llocs a causa de la seva elevada itinerància, que proven tant el seu cop frustrat a Madrid com la seva marxa prevista al país germànic. Observant com actuaven, que el cop que van cometre al Mercadona fos la seva primera vegada és impensable per a la policia.