Sexisme

Sancionat un bar musical de Figueres (Girona) que només cobrava als homes

El local establia el preu de l’entrada amb consumició en 10 euros i garantia l’accés lliure a les dones

Detall de la neteja d’una copa en un bar musical de Sitges. Imatge publicada el 10 de maig del 2021 (horitzontal)

Detall de la neteja d’una copa en un bar musical de Sitges. Imatge publicada el 10 de maig del 2021 (horitzontal) / Gemma Sánchez (ACN)

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Guàrdia Urbana de Figueres (Girona) ha sancionat un local musical de la plaça del Sol d’aquesta localitat per establir el preu de l’entrada amb consumició en 10 euros només per als homes i permetre l’accés lliure a les dones, cosa que interpreta que és una discriminació per raó de sexe.

La denúncia al local es va interposar dissabte i la diferència de preu en funció del gènere s’anunciava obertament a les xarxes socials.

«Quan no paguem pel producte, ens convertim en el producte»

L’alcaldessa de Figueres, Agnés Lladó, ha publicat al seu compte de Twitter: «Quan no paguem pel producte, ens convertim en el producte. No volem concebre la dona com a objecte de reclam, estem totalment en contra d’aquestes conductes i les perseguim per posar fi a la cosificació de les noies».

En aquest sentit, seguia: «Volem acabar amb totes les discriminacions sexistes perquè cap noia pensi que el seu cos és l’entrada enlloc».

Multa de fins a 50.000 euros

La Guàrdia Urbana ha denunciat el local pel decret d’activitats i esdeveniments recreatius per una qüestió de discriminació per raó de sexe, una infracció molt greu que porta associades multes d’entre 15.000 i 50.000 euros.

«Les dones ens hem de fer valer, en el moment en què tu no pagues per un producte és evident que el producte acabes sent tu. És evident que les dones i els seus cossos no poden ser mai un reclam en cap activitat, sigui recreativa o sigui la que sigui», ha afirmat l’alcaldessa.

Agnès Lladó ha afegit: «El que hem de fer per preservar els drets de les dones, però també els dels homes i de la societat en general, és fer que aquestes actituds, aquestes propagandes o màrqueting desapareguin, perquè el que acaben fent és cosificant el cos de les dones i les dones no som només un cos».

«Les noies han de saber que el seu cos és respectat i, per tant, necessitem que les administracions actuïn en aquest sentit i és el que hem fet des de l’Ajuntament de Figueres», ha assenyalat Lladó.

Els agents van trobar els anuncis del local a les xarxes socials, i la policia administrativa, que realitza controls periòdicament, ha actuat.

«El que hem de fer és fer que aquestes actituds, que en altres temps es feien i no es consideraven per erradicar, quedin completament erradicades al segle XXI», ha dit l’alcaldessa.

Resposta del local

La direcció del local musical ha admès l’error, tot i que remarca que ignorava la normativa, i ha demanat disculpes als qui s’hagin sentit discriminats o ofesos, segons explica la patronal de l’oci nocturn Fecasarm.

Notícies relacionades

L’organització s’havia posat en contacte amb els responsables per comunicar-los que no es pot discriminar per raó de sexe, mentre ells atribuïen l’error al seu departament comercial i de xarxes socials, «pensant que era una cosa legal, ja que ho havien vist en altres llocs», segons explica un portaveu de Fecasarm.

El local també ha retirat la publicació d’internet que anunciava l’entrada gratuïta per a dones i els seus responsables assenyalen que ni han volgut treure profit del gènere femení ni discriminar el masculí, després de les dures crítiques de l’alcaldessa Agnès Lladó.