Causa reoberta

El jutge: «Hi ha prou indicis que Xavi Jiménez va participar en l’assassinat d’Helena Jubany»

  • La interlocutòria de mesures cautelars és contundent sobre les sospites que recauen sobre l’investigat que aquest divendres ha declarat pel crim de la bibliotecària comès el 2001

El jutge: «Hi ha prou indicis que Xavi Jiménez va participar en l’assassinat d’Helena Jubany»
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Existeixen prou indicis que permeten afirmar que Xavi Jiménez va participar de forma activa en la comissió del delicte d’assassinat d’Helena Jubany». Amb aquesta contundència s’expressa en la seva interlocutòria el jutge de la causa pel crim de la bibliotecària de 27 anys assassinada la matinada del 2 de desembre del 2001. En el mateix text jurídic en el qual l’instructor ha decidit deixar en llibertat Jiménez –amb l’obligació de comparèixer mensualment i després de retirar el seu passaport i prohibir que surti d’Espanya–, s’enumeren aquests indicis.

Els anònims

Helena Jubany va rebre uns anònims que anaven acompanyats de begudes que ocultaven droga poc abans de morir (el 17 de setembre i el 9 d’octubre). La Policia Nacional considera que l’autor d’aquests anònims és Xavi Jiménez. El jutge, a més, assenyala que Jiménez coneixia la direcció de Jubany, sabia que adorava l’orxata perquè havia pres aquest refresc amb ella en ocasions anteriors i era també la beguda que incloïa el primer dels dos anònims.

El segon anònim va ser entregat a casa de l’Helena un dia que Jiménez, que llavors treballava a la Diputació de Barcelona, no consta que acudís al seu lloc de treball.

El contingut dels anònims detallava pistes, com que el seu autor volia estudiar anglès o que desitjava coincidir amb Jubany en una altra excursió amb ella de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) –tant Jubany com Jiménez eren membres de l’UES i el segon es va enamorar d’ella i va mirar de seduir-la sense èxit, un intent que va generar el distanciament entre tots dos, tal com l’imputat ha reconegut aquest divendres–, van fer sospitar l’Helena que Jiménez podria ser darrere dels anònims i així ho va explicar a una amiga.

Existeix un vincle clar entre els anònims i l’assassinat de l’Helena ja que en els refrescos que incloïen es va trobar benzodiazepina, el mateix somnífer que es va trobar al cadàver de la víctima i que es va utilitzar per sedar-la i llançar-la inconscient des del terrat de l’edifici del carrer de Calvet d’Estrella de Sabadell.

Jiménez, a més, coneixia el lloc on residia Jubany, que s’havia instal·lat des de feia poc a Sabadell. I el contingut dels anònims coincideix amb el de correus que Jiménez va enviar a Jubany en els quals també parlava de les excursions i d’estudiar anglès.

Notícies relacionades

Les contradiccions

Jiménez va declarar el 2001 que el dia que va desaparèixer Jubany es trobava amb el seu amic de l’UES Jaume Sanllehí i després va marxar a dormir a casa del seu pare. Sanllehí, no obstant, no va explicar el mateix i després va rectificar la seva declaració per encaixar-la amb la de Jiménez. No obstant, la família Jubany afirma haver contactat amb un amic de Sanllehí que afirma que va estar amb ell i no amb Jiménez aquella tarda. El pare de Jiménez actualment pateix de senilitat i no pot confirmar que aquella nit dormís amb el seu fill. Jiménez no és capaç de demostrar on va estar el dia que va desaparèixer Jubany.