Investigació

La connexió del crim de Lloret de Mar amb Rússia

  • Els Mossos estan segurs que el pare va matar la seva dona i filla i després es va suïcidar però si apareix una comunicació amb la família de Moscou que va córrer la mateixa sort un dia abans intentaran investigar-ho

  • Els dos homicides eren dirigents del sector del gas tot i que, segons remarca un periodista rus, no han de ser considerats oligarques

La connexió del crim de Lloret de Mar amb Rússia
4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació dels Mossos d’Esquadra que mira d’aclarir les morts de Serguei Protosenya, de la seva dona Natalia i de la seva filla a Lloret de Mar (la Selva) avança sense trobar cap indici que apunti a la participació d’un assassí aliè a la família. Ni la inspecció ocular de l’escena del crim, ni el rastre d’esquitxades de sang, ni les empremtes dactilars, ni les autòpsies apunten a una hipòtesi diferent de la qual els policies mantenen des del primer dia: Serguei va matar la seva filla, després la seva dona i, finalment, es va suïcidar. No obstant, és un doble crim i posterior suïcidi de l’homicida que no té un mòbil clar ni tampoc encaixa en el patró que acostumen a seguir els assassinats masclistes.

No s’ha de parlar de violència vicària, remarquen les fonts pròximes al cas consultades per aquest diari, perquè aquesta passa quan el cònjuge mata els fills per tal de danyar la parella. Això no va passar així en aquest cas perquè, segons totes les pistes, Serguei va atacar les dues dones mentre totes dues estaven dormint. És a dir, la mare, de 53 anys, no va arribar a saber que la seva filla, de 16 anys, havia sigut assassinada i, en conseqüència, el pare no va poder portar a terme aquesta acció amb la intenció de provocar dolor. Tampoc s’hi va rabejar sinó que, pel que sembla, va intentar estalviar-los sofriment. Els agents creuen que primer va colpejar amb el dors de la destral al cap de les víctimes i, una vegada inconscients, les va matar amb un ganivet. La part irracional que sol manar en els homicides de gènere tampoc apareix en aquest cas.

No hi ha en Serguei, de 55 anys, antecedents coneguts per violència de gènere ni, almenys en aparença, el matrimoni estava travessant una situació que coincideixi amb els factors que acostumen a desencadenar un assassinat masclista: com la fase de separació o la revelació d’una infidelitat. La família Protosenya estava formada per un quart membre: un fill de 21 anys que viu a París. Aquest jove, que va viatjar fins a Espanya després del tràgic succés, únicament va relatar als investigadors que va veure el seu pare nerviós el dia anterior. El fill havia estat en aquesta casa de Lloret de Mar 24 hores abans per deixar la seva germana petita a la residència de la Costa Brava. I després va tornar.

L’endemà, 19 d’abril, el fill ja no va poder contactar ni amb els seus pares ni amb la seva germana. Va donar avís a la policia i aquesta va acudir a la casa, a la urbanització Els Pinars, i va trobar sense vida els tres membres de la família Protosenya. La dona i la seva filla eren a les seves respectives habitacions. Serguei s’havia penjat d’una barana exterior. Tenia esquitxades de la sang d’elles a la seva roba. El fill descriu els seus pares com un matrimoni feliç, en el qual no hi havia ni rastre de comportaments agressius per part de Serguei.

El crim semblant a Rússia

El periodista Serguei Khazov-Cassia Radio Free Europe / Radio Liberty explica a aquest diari que el 18 d’abril, el dia abans de la mort de la família Protosenya, hi va haver un crim de característiques molt similars a Moscou. Vladislav Avaev, vicepresident a l’empresa Gazprombank, va ser trobat mort amb la seva dona i la seva filla menor.

Protosenya, com Avaev, també era un directiu important d’una altra companyia de gas, Novatek. Alguns mitjans espanyols han publicat que tots dos eren oligarques que havien expressat el seu desacord amb la guerra a Ucraïna que lliura Vladímir Putin. L’informador Khazov-Cassia, no obstant, qüestiona que els dos directius hagin manifestat públicament tal desacord i matisa que no han de ser considerats oligarques perquè no arriben a aquesta consideració. El patrimoni de Serguei Protosenya ‘només’ ronda «els 400 milions», raona.

Notícies relacionades

A l’interior del domicili, els policies van trobar uns 10.000 euros en efectiu i també joies de gran valor que van ser inventariades per la secretària judicial. La família Protosenya, com passa amb altres tants ciutadans russos adinerats, van aconseguir el permís per residir a l’espai Schengen comprant propietats a Xipre, que ho concedeix si s’és amo d’una vivenda a l’illa. En realitat vivien a França i passaven només alguns dies de festa a la luxosa casa d’Els Pinars.

Telèfons i ordinadors

Els Mossos, el fiscal Enrique Barata i el jutge que investiguen aquest cas no contemplen cap altra hipòtesi diferent de la que Serguei les va matar i després es va suïcidar. No obstant, revisaran els telèfons mòbils i els ordinadors de les víctimes, sobretot els dispositius de Serguei, atents a si apareixen comunicacions amb Avaev. Si això passés, existiria un fil per estirar per esbrinar per què tots dos van actuar d’una forma tan similar amb tot just 24 hores de diferència. No resultarà senzill aclarir-ho perquè la guerra ha trencat les relacions amb les autoritats russes, que difícilment es prestaran a compartir informació amb l’Estat espanyol. El paral·lelisme entre els dos casos ha desencadenat els rumors sobre la naturalesa del crim de Lloret de Mar. De moment, són només això.