Violència de gènere

Presó permanent revisable a un home per violar i matar la seva exparella

La víctima havia trencat la relació tres mesos abans del crim, cosa que l’agressor «mai va acceptar»

Presó permanent revisable a un home per violar i matar la seva exparella
2
Es llegeix en minuts
EFE

El tribunal del jurat de l’Audiència de Barcelona jutja des d’aquest dijous un home acusat de violar i assassinar la seva exparella l’octubre del 2019 a Vic (Barcelona). El ministeri públic demana presó permanent revisable i indemnitzacions de 500.000 euros als familiars de la víctima.

En l’escrit d’acusació, el fiscal sosté que el 23 d’octubre del 2019 l’home –J.L.T.S–, en presó provisional, va aprofitar l’estat de semiinconsciència de la dona que li impedia «exterioritzar una oposició manifesta» per agredir-la sexualment i que, posteriorment, «va col·locar les mans al voltant del seu coll i el va pressionar fortament amb el designi d’impedir-li respirar i, a la fi, acabar amb la seva vida».

«L’investigat va portar a terme l’atac de manera sobtada, i va aprofitar l’hora, el cansament i l’estat de somnolència de la víctima» per ingesta d’alcohol que «li impedia pràcticament mantenir un mínim de consciència», de manera que «no va poder oferir cap resistència o oposició a l’agressió en què es va veure immersa», al·lega el ministeri fiscal en l’escrit d’acusació.

Assetjament continuat després de la ruptura

Abans de l’assassinat, la víctima havia accedit a sortir aquella nit amb l’exparella i pare del seu fill, un nen que en el moment dels fets tenia gairebé cinc anys.

Segons el fiscal, la dona havia trencat tres mesos abans del crim la relació sentimental que tots dos mantenien des de feia uns quants anys, cosa que ell «mai va acceptar», i per això exercia una «contínua pressió» sobre ella, «impedint-li prendre qualsevol iniciativa, des del punt de vista personal i professional,» una persona «possessiva i gelosa que no acceptava que ella podia tenir una vida al marge de la seva».

Fins i tot, en alguna ocasió, relata el ministeri públic en l’escrit d’acusació, l’imputat havia arribat a declarar que «preferiria veure morta la seva companya abans que se separés d’ell».

En l’escrit d’acusació, el fiscal cita alguns exemples de la «manera de veure la relació» que tenia l’acusat, com l’oposició que ella exercís qualsevol activitat professional o que constantment volgués conèixer el contingut dels missatges al telèfon mòbil.

La sentència

El fiscal conclou que l’acusat va portar a terme l’agressió sexual i el crim de la seva exparella «amb total falta de consideració i absolut menyspreu a la condició de dona de la víctima», i l’acusa per aquests fets d’un delicte d’abús sexual i d’un altre d’assassinat amb traïdoria.

Notícies relacionades

A més, el ministeri públic aplica l’agreujant de raó de gènere en el delicte d’assassinat, i per tots dos delictes, el de parentiu, i demana pel primer presó permanent revisable i pel d’abús sexual set anys i sis mesos de presó.

Quant a la responsabilitat civil, sol·licita indemnitzacions per als familiars de la víctima en concepte de danys morals per imports de 50.000, 150.000 i 300.000 euros per als més propers.