Tribunals

Els forenses confirmen lesions genitals en la jove que acusa Santi Mina d’agressió sexual

En la segona jornada del judici van declarar tres guàrdies civils, els forenses, psicòlogues que van atendre la víctima i un detectiu privat contractat per la defensa

Els forenses confirmen lesions genitals en la jove que acusa Santi Mina d’agressió sexual
4
Es llegeix en minuts

El judici de Santi Mina i David Goldar per la presumpta agressió sexuala una jove a Mojácar el 2017 arriba al seu equador. En la jornada d’aquest dimecres han declarat tres guàrdies civils, un detectiu privat contractat per la defensa del davanter del Celta, dos metges forenses i dues psicòlogues de l’Institut de Medicina Legal d’Almeria.

Els forenses han explicat que la dona presentava quatre lesions genitals i equimosis que podrien ser compatibles amb el moment en el qual es va produir la presumpta agressió sexual, i que la dona es va mostrar «nerviosa, ansiosa» i amb «rebuig de l’exploració» ginecològica que se li va practicar.

Per la seva part, els guàrdies civils han assenyalat de manera coincident que va ser una amiga de la denunciant la que va alertar les forces i cossos de seguretat perquè «no la trobaven» i havia passat «molt temps» des que se n’havia anat. Quan van acudir al local d’oci en què estaven, ja van trobar allà la denunciant amb les seves amigues al costat de la Policia Local.

Han explicat que ja en aquell moment la dona va explicar que estava mantenint una relació sexual voluntària amb Goldar dins de la furgoneta, quan va aparèixer Mina i li va introduir el membre a la boca. Una amiga va apuntar que l’havien trobat deambulant «preocupada» i que havia anat a recriminar als acusats el que havia passat amb la denunciant.

Han confirmat que a la seva arribada els acusats estaven vestits i que no van posar «cap oposició» que marxés, afegint que ella estava «nerviosa» i que tots estaven «cansats». L’últim d’ells ha apuntat que els homes es van mostrar «col·laboradors» i que Goldar mostrava «més tranquil·litat» que Mina.

La declaració del detectiu privat contractat per l’advocada de Mina

El detectiu privat ha explicat per la seva part com va portar a terme la investigació de la víctima al juliol i octubre del 2019, amb un «seguiment a la distància més gran possible», excepte quan una altra detectiu es va fer passar per una persona interessada a llogar un pis per conversar amb la denunciant durant «un minut» de manera «molt cordial».

Tot això amb l’objectiu, ha dit, de comprovar si part de l’exposat en un informe psicològic –com si sortia amb amics, si tenia parella, canvis en la seva manera de vestir, etc.–, s’ajustava a la realitat i portava una «vida social normal». Aquí ha sigut quan l’advocada de Santi Mina, segons publica el periodista Javier Pajarón (‘La Voz de Almería’), ha preguntar al detectiu si la presumpta víctima «portava faldilles i roba ajustada», a la qual cosa l’investigador ha respost que «és habitual en ella». El detectiu ha conclòs que tenia un «comportament normal» i no va veure «res anormal», reconeixent que no té coneixements concrets de psicologia o medicina.

«Ella estava en un estat de tristesa que gairebé s’ha cronificat»

En canvi, les psicòlogues de l’Institut de Medicina Legal d’Almeria han assenyalat que la denunciant presentava en el moment de realitzar les proves, l’agost del 2019, simptomatologia ansiosa greu, depressió, afecció de l’autoestima i estrès posttraumàtic.

«Era una depressió greu, no un simple estat de tristesa passatger, era un estat de tristesa que gairebé s’ha cronificat», han incidit. A l’intentar confrontar les defenses l’exposat a l’informe presentat al jutjat amb el treball del detectiu privat i altres fites de la seva vida personal, una d’elles ha remarcat que la denunciant presenta trastorn d’estrès posttraumàtic.

«Quan es detecta trastorn d’estrès posttraumàtic, únicament va referit a un fet concret, no a una història, no a 50.000 coses. A un fet concret (...) La simptomatologia que presenta està relacionada amb els fets relatats, no amb fets o històries prèvies», ha recalcat, precisant que la seva simptomatologia és compatible amb «els fets que relata» i que una víctima d’una agressió sexual pot portar una vida «relativament normal» perquè el seu estat emocional no és «una línia recta» sinó que és com «un pic de serra» i depèn de l’ajuda professional i fàrmacs que tingui.

Mina i Goldar, «molt tranquils» i els seus advocats, «satisfets»

L’advocat Diego Capón, que exerceix al costat del lletrat Manuel Ollé, la defensa del futbolista David Goldar, ha dit que tant aquest com el davanter Santi Mina estan «tranquils» i que la defensa està «satisfeta» amb el desenvolupament de la vista oral per la presumpta agressió sexual a una dona a Mojácar (Almeria) el 2017.

Notícies relacionades

«Gràcies per l’atenció que esteu prestant. Hem volgut esperar que l’audiència fos pública per fer declaracions, lògicament per respecte al tribunal. Santiago i David estan molt tranquils i estem molt satisfets per com estan transcorrent les sessions», ha manifestat Capón a la sortida de la segona jornada de declaracions.

Per la seva part, l’advocada Fátima Magdalena Rodríguez, que defensa Mina, ha assenyalat de forma prèvia a la sessió d’aquest dimecres que «totes –les sessions– són importants», confirmant que els acusats van manifestar dilluns que les relacions van ser consentides.