Jutjats

Santi Mina i David Goldar neguen la violació i declaren que les relacions van ser consentides

La primera sessió del judici per suposada agressió sexual es va celebrar a porta tancada; les de dimecres i dijous seran en audiència pública

6
Es llegeix en minuts

 Els futbolistes Santi Mina (Celta) i David Goldar (Eivissa) van assegurar que hi va haver consentiment per part de la presumpta víctima d’una agressió sexual el 2017 a Mojácar (Almeria), per la qual aquest dilluns es van asseure al banc dels acusats en una vista oral que continuarà aquest dimecres i conclourà dijous.

La primera sessió va acabar després de la declaració dels dos acusats, de la presumpta víctima i de dues de les tres testimonis previstes, ja que finalment es va renunciar a una d’elles, segons van informar fonts judicials.

Mina i Goldar, que es troba únicament acusat per l’advocat Iván Bolaño Piña, lletrat de la presumpta víctima, van insistir que les relacions van ser consentides.

No es va poder conèixer directament el relat de Mina i Goldar, perquè, abans de l’inici de la vista, el lletrat Bolaño Piña va reclamar que se celebrin les tres sessions a porta tancada, emparant-se en la interlocutòria de mesures de protecció de la víctima, el tipus de delicte i la «gran afecció psicològica» de la seva clienta.

El fiscal Miguel Blasco no s’hi va oposar, però la defensa de David Goldar, Manuel Ollé, va recordar que és un dret fonamental tenir un judici públic.

Amb tot, va dir que entenia que el que s’hi narraria afecta la «més íntima esfera de l’ésser humà», per la qual cosa no es va oposar al fet que, de manera «restringida», la sessió d’aquest dilluns se celebrés a porta tancada, però, no, la resta. Fátima Magdalena Rodríguez, l’advocada de Santi Mina, s’hi va adherir.

Sessions públiques

Finalment, la magistrada Társila Martínez, que presideix aquest tribunal de la Secció Tercera de l’Audiència Provincial d’Almeria, va acordar aquesta mesura, de manera que la resta de sessions se celebraran de manera pública.

Una vegada conclosa la sessió, Ollé i Rodríguez van declinar fer declaracions, mentre que Bolaño Piña únicament va instar a «deixar que el tribunal treballi i que la justícia operi».

La Fiscalia acusa Santi Mina d’agressió sexual i va demanar el sobreseïment per a David Goldar, tot i que l’acusació particular sí que acusa tots dos d’agressió sexual.

El Ministeri Públic assenyala en el seu escrit, al qual ha tingut accés Efe, que, sobre les 4.30 hores del 16 de juny del 2017, l’acusat va aprofitar que el seu amic David Goldar se n’havia anat amb una dona a la caravana que tenia estacionada a les proximitats d’una discoteca de Mojácar. Amb intenció de satisfer la seva «gana sexual», malgrat la «manifesta voluntat contrària» de la presumpta víctima, va entrar en aquesta caravana quan els anteriors es trobaven dins, afegeix.

Va ser llavors, assenyala, quan l’acusat li va proposar «fer alguna cosa», i ella s’hi va negar, segons aquesta acusació, que afegeix que Mina, pel que sembla, va sortir del vehicle per entrar poc després i agredir-la sexualment.

A conseqüència d’aquesta presumpta agressió, la víctima presenta en l’actualitat, segons les fonts, simptomatologia ansiosa i depressiva greu i la seva vida quotidiana s’ha vist «molt afectada», ja que pateix trastorn d’estrès posttraumàtic crònic.

Petició de presó

Per això, el Ministeri Públic demana una pena de vuit anys de presó per un delicte d’agressió sexual, pel qual també sol·licita una ordre d’allunyament de 500 metres durant 10 anys, així com que s’imposi la mesura de llibertat vigilada durant 10 anys més al futbolista.

Tot i que a finals del desembre del 2019 el Jutjat d’Instrucció número 1 de Vera (Almeria) va acordar incoar sumari per un presumpte cas d’agressió sexual contra Mina i Goldar, aquest últim, finalment, ha sigut acusat únicament per l’acusació particular.

Segons ha indicat a Efe l’advocat de la víctima, Iván Bolaño Piña, l’acusació en el cas de Goldar es basa principalment en el fet que ell, «tot i haver pogut evitar l’acció, en cap moment va fer absolutament res per evitar l’agressió sexual», per la qual cosa es considera que va ser cooperador necessari de Mina.

Per això, l’acusació particular demana per a tots dos nou anys i mig de presó, a més de la resta de mesures accessòries ja sol·licitades pel Ministeri Públic, com les ordres d’allunyament o la mesura de llibertat vigilada durant 10 anys després de la pena i el rescabalament econòmic a través de la responsabilitat civil que es fixi judicialment.

Santi Mina i David Goldar van arribar a la seu de l’Audiència Provincial d’Almeria passades les 9.30 hores, mitja hora abans del començament programat per a la vista oral. Van arribar a bord del mateix vehicle, del qual van sortir amb els seus advocats; tots dos anaven amb el rostre cobert amb una mascareta i van caminar amb el pas apressat fins a arribar a la porta principal.

En el seu escrit de qualificació provisional, l’acusació particular va sol·licitar que el judici se celebrés «sense presència de públic, ni de mitjans de comunicació», amb l’objecte de preservar el «dret a la intimitat» de la víctima.

Escrit de la Fiscalia

Per la seva part, la Fiscalia, que només ha formulat acusació contra el jugador del Celta, ja va anunciar en el seu escrit elevat al Jutjat d’Instrucció 1 de Vera (Almeria) que es mostraria «d’acord, en cas que la perjudicada ho sol·licités, amb el fet que, almenys la seva declaració, se celebrés a porta tancada per evitar la vulneració de la seva intimitat».

El Ministeri Públic també va demanar l’acompanyament en judici per a la víctima per part de funcionaris del Servei d’Assistència de Víctimes d’Andalusia (SAVA) i que la seva compareixença es pogués celebrar per videoconferència «en cas de sol·licitar-ho» o per «algun altre sistema» capaç «d’evitar la confrontació física» amb els processats.

La segona sessió tindrà lloc el dia 30 de març i està previst que hi declarin en qualitat de testimonis cinc agents de la Guàrdia Civil i tres detectius privats. Aquest dia també prestaran testimoni en qualitat de pèrits tres persones més.

En la tercera sessió, fixada per al dia 31 de març, declararan set persones més en qualitat de pèrits. A continuació, les parts exposaran els seus informes finals i el judici quedarà vist per a sentència.

El futbolista Santi Mina s’enfronta a una petició del Ministeri Públic de vuit anys de presó com a presumpte autor d’un delicte d’agressió sexual pels articles 178 i 179 del Codi Penal. Per a David Goldar va sol·licitar sobreseïment, no així l’acusació particular, i el cita a judici en qualitat de testimoni.

Al marge de la pena de presó, el fiscal sol·licita que se li imposi una mesura de llibertat vigilada per a 10 anys i que se li prohibeixi acostar-se a una distància inferior a 500 metres a la víctima o comunicar-se amb ella per al mateix període de temps.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’acusació particular sol·licita per als dos acusats penes de nou anys i sis mesos de presó; a Mina l’assenyala com a presumpte autor principal i a Goldar l’acusa en qualitat de «cooperador necessari».

Remarca, per ponderar la pena de presó sol·licitada, la «violència» i «intimidació» exercida atesa la ubicació en la qual es va produir la presumpta agressió, la pertinença i la superioritat física de tots dos.