La xacra de la violència de gènere

La germana de la dona assassinada a Barcelona: «Li va dir que la mataria si se n’anava amb un altre»

  • Claudia revela l’assetjament que va patir la seva germana Ivet durant els dies anteriors al seu homicidi per part de Diego, que va acabar fent el que va prometre

La germana de la dona assassinada a Barcelona: «Li va dir que la mataria si se n’anava amb un altre»

Guillem Sánchez

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ivet es va quedar embarassada amb 17 anys i es va posar a treballar per mantenir-los tots dos: el seu fill i també Diego», explica Claudia, per deixar clar que la seva germana era «una bona persona, de les que ajuden, de les que mai farien mal a ningú». Ivet tenia 25 anys i era empleada d’un establiment de Clarel. Diego tenia 33 anys, era d’origen equatorià i, amb intermitències, treballava a la cuina d’una pizzeria. Dilluns Diego va assassinar Ivet després d’avisar-la que, si no estava amb ell, no estaria amb ningú. I ningú va impedir que complís la seva promesa. 

La dona assassinada per la seva exparella el 21 de març, la segona, que enterra la violència masclista a Catalunya aquest 2022 va presentar una denúncia contra el seu maltractador el divendres 18 de març. Pocs dies abans, segons les fonts consultades per aquest diari, s’havia produït l’última amenaça de Diego. Ivet va acudir als Mossos d’Esquadra i els agents la van convèncer que havia de formalitzar una denúncia per amenaces. Dilluns estaven citats tant Ivet com Diego en un jutjat de Barcelona. No s’hi van presentar cap dels dos. 

«Un amic em va avisar dilluns que Diego s’estava acomiadant de tothom i que Ivet estava desapareguda. Va ser un comportament molt estrany, i com que nosaltres tampoc podíem localitzar Ivet, al final vam anar a la comissaria. Allà ens van explicar el que havia passat», relata Claudia. Diego havia matat Ivet i s’havia entregat a la seu de la Guàrdia Urbana del districte de Sant Martí a les 18.30 hores de dilluns.

Claudia sospita que Diego va obligar Ivet aquell matí a pujar per la força al pis que tots dos havien compartit durant anys a la Gran Via de Barcelona, a prop de la plaça de les Glòries. Creu que Diego va anar a esperar-la davant l’escola del fill de tots dos, ubicada no lluny d’allà. I que quan va sortir de deixar el petit a l’escola, navalla en mà, l’home la va forçar a seguir-lo fins al domicili, un vuitè pis. «La meva germana m’havia jurat que no tornaria a pujar a aquest pis». 

Dies abans, segons Claudia, Diego ja havia arrossegat Ivet fins a aquest pis. «Fa poc em va dir que tenia molta por, que Diego la seguia a la feina, que portava una navalla i que un dia l’hi havia col·locat a l’estómac i al coll, i que li va advertir que, si no estava amb ell, no estaria amb ningú. Que la mataria si se n’anava amb un altre». Claudia va animar Ivet a denunciar Diego als Mossos arran d’episodis com aquest. Tot i així, es culpa per no haver cregut que ell arribaria tan lluny. «Era un bocamoll, dels que parlen molt», recorda ara, turmentada.

Notícies relacionades

Ivet es va separar de Diego fa cinc o sis mesos després de més de set anys junts. Però ella li continuava tenint carinyo i, tot i que després de la ruptura vivia a casa d’una altra germana, va continuar acudint durant algun temps al seu antic pis al principi. Durant aquestes visites possiblement es van desencadenar les baralles que els veïns van sentir a través de les parets. Algunes van ser tan preocupants que van acabar trucant a la policia.

Últimament Ivet havia començat a refer la seva vida. I Diego n’estava al corrent. Com va saber també que Ivet finalment ho havia denunciat i que dilluns estaven citats per assistir a un judici ràpid. Claudia diu que Ivet va trucar la nit anterior a Diego per demanar-li que acudís al jutjat, que podien continuar mantenint un contacte i que podia continuar comptant amb ella. Claudia desconeix si Ivet va arribar a aclarir en la denúncia que va presentar el 18 de març que Diego havia promès matar-la si se n’anava amb un altre i que li havia posat un ganivet al coll. Però la realitat és que Ivet no tenia cap protecció.