VIOLÈNCIA MASCLISTA

La dona assassinada a Barcelona havia de declarar contra la seva exparella

  • Els dos estaven citats al jutjat aquest dilluns perquè la Ivet havia presentat una denúncia per amenaces contra el Diego

  • Els veïns afirmen que els crits al domicili eren constants i la germana de la víctima diu que després de la separació ell la va començar a assetjar

La dona assassinada a Barcelona havia de declarar contra la seva exparella

Guillem Sánchez

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La segona dona enterrada pel masclisme aquest 2022 a Catalunya, la vuitena a Espanya, es deia Ivet i vivia en un pis de Barcelona d’on sortien crits gairebé cada nit. Eran discussions entre ella i la seva exparella, Diego. Dos joves a la vintena que a més eren pares d’un nen de 7 anys. Segons els veïns, fa un mes hi va haver alguna cosa més que crits i el que es va filtrar a través de les parets va ser el soroll del Diego pegant la Ivet. La germana de la Ivet, Claudia, assegura que des que la parella es va separar, el Diego l’amenaçava i la seguia. Segons fonts consultades per aquest diari, la Ivet i el Diego estaven citats aquest dilluns en un jutjat de Barcelona per declarar per una denúncia presentada per ella. No es van presentar. El Diego la va matar abans. La Ivet no comptava amb cap mesura de protecció.

La denúncia que la Ivet va interposar contra el Diego va ser per amenaces. No va arribar a verbalitzar davant la policia catalana que el Diego l’hagués agredit. Segons les fonts consultades, van ser els Mossos d’Esquadra que la van atendre que la van animar a presentar la denúncia contra la seva exparella. La dona va complir. I la va presentar. Aquest dilluns tant la Ivet com el Diego havien d’anar al jutjat per ratificar-la. En lloc de presentar-s’hi, ek Diego la va matar i després, a la tarda, es va entregar a la policia.

Crits cada nit 

«Discutien cada nit», expliquen dos homes que vivien al costat del domicili de la Ivet i el Diego. «Fa un mes, va ser alguna cosa més que una discussió», afegeix una altra dona que aclareix que el capçal del seu llit toca amb la paret del menjador de la parella, i que ho sentia «tot». Aquella nit, ella sanglotava demanant «el mòbil» i ell responia amb la pregunta de si «era això el que volia». La veïna va interpretar que ell li havia tret el telèfon per força i aventura que potser ell pretenia consultar-ne el contingut. La bronca va seguir fins que es va fer evident que ell li pegava. «Vaig trucar a la policia i el meu fill va intervenir», afirma la veïna, desafiant-lo a pegar-li a ell «si era tan home». Una altra veïna afegeix que una altra nit la Ivet va acabar demanant a crits que algú truqués a la policia i que un altre veí va fer la trucada. I segons les dues veïnes, la policia va respondre a les trucades i es va presentar al pis de la Ivet, un vuitè del número 839 del carrer de la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, al costat de la plaça de les Glòries. 

Els veïns coneixien el Diego i la Ivet només de vista. D’ell expliquen que el veien sovint entrar i sortir amb la bicicleta. A ella la recorden anant a l’escola a deixar i recollir el fill de tots dos. El centre escolar, contactat per aquest diari, ha rebutjat fer declaracions i ha demanat que no s’especifiqui de quina escola es tracta per preservar la protecció del menor. «Era una dona molt jove, d’ulls blaus i llarga cabellera rossa, fins a gairebé la cintura», aconsegueix descriure la veïna que vivia just a sota de l’exparella.

Assassí confés

El Diego, després de matar la Ivet, es va presentar en una comissaria pròxima al domicili que la parella va compartir durant els últims anys. A les 18.30 hores de dilluns va entrar a la seu del districte de Sant Martí de la Guàrdia Urbana i va confessar que acabava d’assassinar la seva exdona. Agents de la policia municipal, seguint les seves indicacions, van anar fins al pis de la Gran Via de les Corts Catalanes i van trobar el cos sense vida.

Els investigadors del Grup d’Homicidis dels Mossos s’han fet càrrec del cas i aquest dimarts al migdia han tornat al lloc dels fets amb l’arrestat per reconstruir el crim. A les 11.50 hores el Diego ha arribat amb un cotxe logotipat. Ha sortit del vehicle emmanillat i subjectat pel braç per un agent. Un veí li ha preguntat per què havia matat la Ivet. El Diego l’ha mirat sense badar boca. La reconstrucció del crim ha durat poc més d’una hora. A les 13.00 hores el Diego ha tornat al cotxe i ha sigut traslladat un altre cop al calabós de la comissaria de les Corts. D’aquí passarà a disposició judicial en les pròximes hores. El jutjat que instrueix el cas ha decretat el secret de sumari i la mesura ha limitat molt la informació que les fonts oficials han accedit a facilitar a la premsa.

«Sento no haver-hi sigut per protegir-te»

Notícies relacionades

La germana de la Ivet, Claudia ha penjat un missatge al seu mur de FaceBook. «T’estimo molt Ivet, mai vaig arribar a pensar que això podia passar. [...] No entenc com es pot fer una cosa així (...). Ho sento per totes les nostres baralles, per no haver pogut ser millor germana i per no haver-hi sigut per protegir-te. No oblidis mai que t’estimo amb tot el meu cor». En declaracions a l’agència Efe, després de participar en el minut de silenci que s’ha celebrat en memòria de la Ivet a la plaça de l’Ajuntament i que han presidit l’alcaldessa Ada Colau i el president Pere Aragonès, la Claudia ha explicat que la Ivet i el Diego s’havien separat i que, després de la ruptura, ell l’havia començat a amenaçar i perseguir. «No crèiem que la cosa arribaria tan lluny», lamentava.

A Espanya han sigut assassinades per les seva parella o exparella vuit dones durant aquest any. Des que es van començar a comptar, el 2003, la xifra puja a 1.134. La víctima que precedeix la Ivet va morir el 14 de març, a Ceuta. Segons dades del Ministeri d’Igualtat, a Espanya el 84% de les víctimes assassinades el 2020 per la seva parella sentimental –o la seva exparella– no havien anat a la policia. Altres enquestes mostren que les que s’animen a demanar ajuda, tarden una mitja de deu anys a fer-ho. En el cas de la Ivet, que fes el pas de denunciar no ha servit de res.