Dispositiu ‘Franja Besòs’

La pressió policial expulsa del mercat del Besòs la venda de pernil robat

  • La història del mercat del Besòs és també la de la venda d’articles de procedència il·lícita, o com en diuen ells, coses que «han caigut dels camions»

La pressió policial expulsa del mercat del Besòs la venda de pernil robat

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat del Besòs va obrir les portes el 1968 amb la missió de garantir el subministrament de productes frescos a una zona de la ciutat en expansió. Durant un bon grapat d’anys, sobre la teulada de l’edifici es muntava, a més, cada dissabte al matí el mercat ambulant a l’aire lliure. Els més antics del lloc, com el peixater a qui anomenen Jack, recorden que la superfície es va convertir també des de l’inici en l’espai escollit per venedors d’objectes robats. I els dies que hi havia mercat ambulant al terrat, l’enrenou es convertia en un entorn ideal per vendre dissimuladament articles que, segons responien si algú s'atrevia a preguntar d’on procedien, «havien caigut del camió». Hi portaven de tot. La seva fama era tan gran que el mercat es va guanyar el sobrenom de ’El Corte Inglés del Besòs’, allò sí que eren xollos, rebaixes de veritat, fins i tot els més pobres podien comprar coses que no haurien pogut pagar al seu preu real. Encara que sí, d’acord, era il·legal.

Més de cinquanta anys després, la venda d’objectes robats es continua fent sense l’esplendor de les dècades passades i s’ha convertit gairebé en exclusiva en una tasca que fan senyores grans que s’acosten al mercat i ofereixen als clients dels comerços legals el que porten als carretons d’anar a comprar. «Porten pernil envasat al buit, o conserves, o roba, o fins i tot un microones», detalla un subinspector a càrrec de les patrulles de Sant Martí. «Fa poc vam trobar pijames per a nadons», afegeix un policia de la unitat. 

EL PERIÓDICO ha acompanyat agents de paisà de la Guàrdia Urbana de Barcelona en un operatiu al mercat contra la venda d’objectes robats. Des de fa temps es persegueix amb més interès aquest fenomen delictiu. Però no ha sigut fins el febrer, amb l’arribada dels nous efectius que ha aportat l’última promoció a la comissaria del districte de Sant Martí i l’activació del dispositiu ‘Franja Besòs Dia a Dia’, que les venedores d’articles robats han començat a retirar-se.

L’intendent Diego Calero afirma que passen gairebé diàriament pel mercat. Primer hi van agents de paisà per agafar in fraganti els qui encara insisteixen a escollir aquest lloc per vendre producte robat. El dia que hi va aquest diari, els ‘secretes’ només sorprenen un home d’origen argentí, a qui la policia anomena ‘l’argentí’. L’identifiquen, li retiren les poques coses que portava a sobre i que no podia demostrar que eren seves –productes d’higiene personal– i deixen que se’n vagi. «Els jutges no volen que entreguem diligències policials per intervencions de material de poc valor perquè implica molta càrrega de treball per a tothom i les penes que poden aplicar-se són molt baixes», admet un agent. Quan li pregunten a ‘l’argentí’ sobre l’origen del material que li acaben de treure, respon només això: «la policia ho sap».

Notícies relacionades

Mentre actuen els agents de paisà, la comissaria manté a prop del mercat, per si fan falta, alguns efectius de l’UREP –els antics antiavalots fins que l’Ajuntament de Barcelona va prohibir aquest nom– perquè intervinguin en cas de sospitosos que es rebel·lin i que impedeixin a la Urbana quedar-se amb el material sostret. «Fa poc em van envoltar i van començar a increpar-me», explica una de les policies. Finalment, quan la intervenció acaba, es queda una parella d’uniforme per avisar en cas que tornin.

La pressió sobre el mercat ha provocat un desplaçament de la venda de producte robat a Sant Adrià de Besòs, segons creu la Guàrdia Urbana. Perquè, de moment, els lladres continuen treballant: obrint les càrregues de vehicles aparcats a les àrees de servei de les autopistes, saquejant botigues de matinada o obrint forats als magatzems. Les coses continuen caient dels camions.