ATROPELLAMENT I FUGA

La Guàrdia Civil creu que Esther López va ser abandonada viva a la cuneta al costat del mòbil i la motxilla

Els investigadors busquen en aquests objectes empremtes i l’ADN del conductor que pot ser que l’atropellés: «Ningú condueix amb guants», afirmen

La Guàrdia Civil creu que Esther López va ser abandonada viva a la cuneta al costat del mòbil i la motxilla
4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La Guàrdia Civil treballa amb la hipòtesi que Esther López va ser abandonada viva en una cuneta de la carretera N-122 després de ser atropellada la mateixa nit de la seva desaparició, a Traspinedo (Valladolid), el 12 de gener. També sospita que la dona va morir allà mateix, malgrat que les lesions que patia no eren mortals, segons els primers resultats de l’autòpsia. Aquesta és la principal línia d’investigació, segons ha sabut CAS OBERT, el canal de successos i investigació de Prensa Ibérica.

Esther López caminava de tornada al poble aquella matinada, a dos quarts de quatre tocats de la matinada. La reconstrucció dels fets la situa al costat del carril dret de la N-122, en el sentit de la marxa i amb els cotxes a l’esquena. La hipòtesi dels investigadors és que un vehicle que venia des de darrere la va colpejar de forma violenta. «Té lesions al maluc i a la melsa. Pot ser que el cop fos des del lateral», remarquen fonts del cas. Però a la zona no s’han trobat marques de frenada ni restes del cotxe que la va atropellar.

Canvi de posició

El cadàver va ser trobat el 5 de febrer per un veí que feia senderisme. L’Esther estava de cap per avall, amb una galta sobre el terra. Molt a prop hi havia la motxilla i el mòbil. Sobre aquest punt, els investigadors treballen amb una idea: «El cadàver no està en la posició clàssica d’un atropellament. L’Esther tenia els braços i les cames en paral·lel, gairebé enganxats al cos. Tot indica que qui la va atropellar la va treure de la carretera i la va deixar així a la cuneta».

Aquesta tesi es confirmaria amb la descoberta del telèfon mòbil i la motxilla de la víctima al costat del cadàver. «Aquests objectes eren molt a prop seu: no tenia la motxilla a l’esquena, sinó al costat, igual que el mòbil. Tot indica que la persona que la va deixar a la cuneta va posar a prop d’ella els seus objectes personals», apunten les mateixes fonts.

Buscant mòbils

En aquesta línia, la primera esperança de la Guàrdia Civil és trobar empremtes digitals o restes d’ADN a la motxilla i el telèfon mòbil de qui va deixar l’Esther en aquella cuneta. «Ningú condueix amb guants», expliquen fonts del cas. Però si aquella persona o persones no estiguessin fitxades per altres delictes anteriors, no hi hauria manera d’acarar les seves dades.

Els guàrdies civils estan rastrejant tots els telèfons mòbils –i els seus amos– que van passar per aquella zona de la carretera la matinada que l’Esther va morir, com ja van fer per trobar els assassins de Diana Quer i el regidor asturià Javier Ardines

D’altra banda, en aquesta zona de la carretera no hi ha càmeres de seguretat, per això la investigació se centra ara a localitzar i identificar tots els telèfons mòbils i els seus amos que van passar per aquella carretera i en aquella direcció entre dos quarts de quatre, l’hora en què l’Esther suposadament es va separar de l’últim amic amb qui va estar aquella matinada, i les sis menys deu. A aquella hora, la seva mare li va trucar per telèfon, però no va aconseguir parlar amb ella.

Es tracta d’un procediment semblant al que la Guàrdia Civil va fer en la investigació del segrest i assassinat de Diana Quer a Galícia i, més recentment, en el crim del regidor Javier Ardines a Llanes (Astúries), en què també es van rastrejar tots els mòbils que hi havia a la zona i en una autopista propera.

No devia morir

Notícies relacionades

Els investigadors no saben encara si l’atropellament de l’Esther va ser casual o intencionat. Sí que hi ha una dada desoladora en les dades provisionals que tenen. Les ferides que va patir la dona no eren mortals. «Si qui la va atropellar hagués avisat una ambulància o l’hagués portat a l’hospital, l’Esther es podria haver salvat. Tenia lesions serioses a la melsa i el maluc, però no eren mortals», expliquen. La hipòtesi és que l’Esther no podia moure’s i va morir congelada –aquella matinada es van registrar entre set i vuit graus sota zero– en aquella cuneta diverses hores després sense que ningú pogués ajudar-la.

Davant els testimonis aportats per l’home que va trobar el cadàver i dos veïns més, les fonts de la investigació consultades per CAS OBERT creuen que el cos de la dona no va ser canviat de lloc. «Amb les dades que tenim avui», expliquen, «no pensem això», i recorden casos de batudes fallides a la recerca de dones desaparegudes. «Quan Bernardo Montoya va abandonar el cadàver de Laura Luelmo, els voluntaris van passar i van trepitjar, van deixar les seves petjades, a tres metres de distància d’on estava el seu cos i no la van veure», recorden.