Primera detenció

La família del jove assassinat per una turba a Barcelona: «Que ho paguin tots»

  • La família, que està en situació irregular, va haver de presenciar a través d’una videotrucada l’enterrament del seu fill a Tànger

  • «Ens ha donat una mica de pau, però ara volem saber per què ho van fer», explica una portaveu

La família del jove assassinat per una turba a Barcelona: «Que ho paguin tots»

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La família del Soulayman, el jove marroquí assassinat la matinada del 28 de novembre per una turba que el va apallissar i el va apunyalar a la plaça de Can Fabra de Barcelona davant la mirada de desenes d’‘espectadors’ que van gravar la seqüència, però no van intervenir per impedir-la, ha rebut «una mica de pau» després de dos mesos «de calvari». Així resumeix un familiar de la víctima que exerceix de portaveu com han rebut els seus pares i els seus quatre germans la notícia que han començat les detencions dels sospitosos.

Els Mossos d’Esquadra van contactar amb la família ahir dimecres per informar que l’autor principal de l’homicidi del Soulayman va ser arrestat dilluns passat de matinada a l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta d’un jove de 19 anys i de nacionalitat dominicana. Segons alguns dels vídeos que van circular per xarxes socials com Instagram durant les hores posteriors a l’agressió grupal, la majoria dels que van clavar puntades de peu, cops de puny, cops d’ampolla i també ganivetades al Soulayman són tan joves com el primer detingut, un detall que va fer que corregués el rumor que es va tractar d’un enfrontament entre bandes juvenils. Una acusació desinformada, que convertia el Soulayman en una cosa semblant a un membre d’una banda i que va aguditzar la indignació de la família. «Els Mossos ens han dit que han investigat els fets, que han interrogat el seu entorn, els seus amics, els seus coneguts: no va ser una baralla entre bandes», reitera aquesta portaveu. 

En les imatges captades durant l’agressió, s’aprecia que el Soulayman va intentar fugir, fins i tot a través de la zona inundada de la font de Can Fabra, i que els agressors el van perseguir i el van atacar mortalment. Segons amics de la víctima, el noi havia mirat de mediar en una discussió entre un dels joves implicats i la seva nòvia. Aquella intervenció, no obstant, es va girar en contra seu i va acabar barallant-se amb el nòvio i amb els amics d’aquest. L’enfrontament va derivar en una baralla multitudinària que va finalitzar en la persecució mortal.

«Estem una mica més tranquils però també estem més nerviosos. Ara els seus pares estan començant a veure el que s’acosta: veure les cares dels agressors, plantejar-se si poden suportar el judici i, sobretot, escoltar per què el van matar», explica la parent. «Saber per què ho van fer és el que més mal ha fet aquestes setmanes a la meva família», remarca. El Soulayman va sortir aquell dissabte 27 de novembre amb els seus amics, va anar a les festes del districte de Sant Andreu i ja no va tornar. «A veure què explica aquest detingut, a veure si aclareix per què». 

Adeu en una videotrucada

La mare del Soulayman, segons la portaveu, ha perdut la gana i la son. Pateix episodis d’ansietat i tremolors a les cames, que van començar a l’haver de presenciar la cerimònia d’enterrament del seu fill a través d’una videotrucada. El cos del Soulayman va ser repatriat pel Consolat del Marroc i va ser enterrat a mitjans de desembre a la ciutat de Tànger. Els pares i els quatre germans de la víctima no van poder viatjar a causa del context de pandèmia i que estan a Espanya en situació irregular. «Si anaven fins allà era molt probable que ni poguessin tornar», aclareix la portaveu. Pels aquests dos motius, els avis del Soulayman van connectar a través d’una videotrucada Santa Coloma de Gramenet amb Tànger i pares i germans van donar-li l’últim adeu telemàticament.

Notícies relacionades

Va ser una experiència traumàtica que va acabar provocant un dels atacs d’ansietat més greus de la mare, remarca aquesta familiar. «Vam anar a l’Hospital de Can Ruti, i vam esperar durant cinc hores, ningú ens va atendre perquè hi havia llista d’espera i vam tornar a casa». En aquests dos mesos, malgrat que així ho han sol·licitat, cap dels adults ha rebut assistència psicològica, excepte la dels professionals que els van assistir després de donar-los la notícia de l’assassinat. Les úniques que sí que estan anant a un psicòleg són les dues germanes bessones, l’atenció mèdica de les quals ha sigut gestionada directament des del seu institut. 

Justícia 

L’11 de desembre passat, la família –excepte la mare, que no va reunir les forces necessàries– va anar a la plaça de Can Fabra, al lloc on va morir el Soulayman, per reclamar justícia. El Grup d’Homicidis ja ha arrestat el que consideren el sospitós principal i durant els pròxims dies està previst que es detinguin la resta d’implicats. «Volem justícia, que ho paguin tots: els que el van apunyalar, els que li van donar cops de puny, els que li van donar puntades de peu, els que li van trencar una ampolla al cos. Tots», reclama la família. 

Temes:

Assassinats