Amb criptomonedes
Impostors de Musk i altres famosos estafen milions de dòlars a YouTube Live
Els estafadors poden aconseguir més 8,9 milions de dòlars en criptomonedes
Usurpen canals i prometen duplicar el que els entreguen, però no ho fan

YouTube Live, la popular eina de la plataforma de vídeo a través de la qual els ‘influencers’ parlen en directe amb els seus seguidors, s’ha convertit en escenari d’estafes milionàries en les quals impostors de l’emprenedor i magnat Elon Musk i altres famosos ofereixen als incauts propostes massa bones per ser reals.
Fent-se passar per qui no són i guanyant-se la confiança dels internautes, els estafadors s’embossen al mes quantitats que fàcilment poden superar els 8,9 milions de dòlars en criptomonedes, com bitcoin, Ethereum o Dogecoin, explica en una entrevista l’expert en ciberseguretat Satnam Narang, que treballa com a investigador per a la firma de Tenable.
Un mètode senzill
El mètode és aparentment tan senzill com difícil de combatre per la seva agilitat i discreció, que permet als estafadors fer-se milionaris en un període de temps relativament curt (dies o fins i tot hores) abans de ser detectats.
Els impostors segresten les claus d’un canal de YouTube Live popular (que pot tenir centenars de milers i fins i tot milions de subscriptors), en canvien totalment el nom i les característiques i hi reprodueixen vídeos robats d’entrevistes o altres intervencions públiques de la persona a la qual volen suplantar.
Elon Musk és un dels més habituals, però també apareixen sovint famosos del món de les criptomonedes, com el president de MicroStrategy, Michael Saylor; els cofundadors d’Ethereum, Vitalik Buterin i Charles Hoskinson, i el conseller delegat de Ripple Labs, Brad Garlinghouse.
Ofereixen duplicar criptomonedes
Després, «els estafadors proposen una oferta que immediatament hauria de fer sospitar qualsevol persona i que cap d’aquests famosos ha fet mai: doblar o triplicar la quantitat de criptomonedes que se’ls enviï» a ells, detalla Narang, que fa mesos que investiga aquest engany.
Tot i que la proposta és poc realista, les víctimes piquen per diversos motius: en primer lloc, hi ha la legitimitat del canal robat amb centenars de milers o milions de subscriptors, xifra que dona sensació de realisme, i després hi ha l’habitual excentricitat d’alguns dels personatges suplantats, com Musk.
Però el que més ajuda a explicar la ingenuïtat de les víctimes, segons l’investigador de Tenable, és la «por de perdre l’oportunitat». La sensació que tothom s’està lucrant amb les criptomonedes excepte ells i que no poden deixar passar aquesta oportunitat de guanyar diners i «embarcar» en la nau bitcoin o Ethereum.
Mai es rep res
Per descomptat, quan els internautes envien els diners als comptes promocionats pels canals de YouTube Live, mai reben res a canvi i és habitual que aquests canals desapareguin en poques hores o dies sense deixar-ne rastre un cop els propietaris originals s’adonen que els han robat el compte i ho denuncien a la plataforma.
Amb l’interès que han generat les criptomonedes –i amb la gran fluctuació de valor que han experimentat, de manera que alguna vegada se n’ha disparat la cotització–, aquests canals reben amb facilitat desenes de milers de visitants, per això n’hi ha prou que només una petita part caigui en l’estafa perquè resulti rendible.
Notícies relacionadesPer identificar aquests enganys, Narang segueix una pauta taxativa: si realment un famós del món de les criptomonedes està regalant divises per promocionar-les o senzillament per filantropia, mai demanarà diners a canvi.
«Com a molt demanarà un retuit o un ‘m’agrada’ en una xarxa social, però mai que se li enviïn diners. Si la proposta és ‘envia’m diners i te’n tornaré més’, llavors és una estafa», conclou.
- Història de la ciència L’home que va ficar el cap en un accelerador de partícules i va xocar amb un feix de protons
- Al carrer de la Diputació Mor un nen al precipitar-se per un celobert a l’Eixample de Barcelona
- Fins i tot sense símptomes Els epidemiòlegs demanen que els positius per covid tornin a aïllar-se
- Drama als Alps VÍDEO | Així es va esfondrar la glacera de la Marmolada
- Fantasia i ciència-ficció Si et vas enganxar a ‘Stranger things’, aquestes 6 sèries t’agradaran
- Minut a Minut ‘Masterchef 10’, gala 11 en directe: els concursants hauran d’enfrontar-se a les subhastes
- Verificat De Twitter al Congrés: la història de la notícia falsa sobre el Mundial de Qatar
- BONOLOTO AVUI Bonoloto: Sorteig del dilluns 4 de juliol del 2022
- Nadal evita les sorpreses i entra a quarts de Wimbledon
- Viatge a Catalunya Els premis Princesa de Girona demanen als docents que «enganxin» les nenes a les ciències