Sensació tèrmica de -31º

Mor l’excursionista rescatat a Girona

5
Es llegeix en minuts

L’excursionista que va desaparèixer aquest diumenge a la muntanya de Setcases (Girona) ha mort aquest dilluns a l’hospital de Vall d’Hebron de Barcelona, hores després d’haver sigut rescatat viu i amb símptomes d’hipotèrmia severa, informa el canal 3/24.

L’home, veí de Setcases, va ser trobat sepultat per una allau pel dispositiu d’emergència que el buscava des de diumenge i en què van participar Bombers, Mossos d’Esquadra i Agents Forestals. Va ser traslladat en helicòpter a l’hospital de Vall d’Hebron, a Barcelona.

A la zona s’havia registrat una allau i el dispositiu de rescat s’havia reduït al mínim aquest migdia davant les difícils condicions meteorològiques, amb una temperatura de 10 graus sota zero, però una sensació tèrmica molt més baixa.

L’excursionista, veí de Camprodon, anava en direcció a l’estació d’esquí Vallter 2000 i no va tornar a casa. L’avís es va rebre a les 16.05 hores i el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) es va activar immediatament per iniciar la recerca pel coll de la Marrana.

Alguns usuaris de Twitter van fer una crida per recollir informació que pogués ajudar en les tasques de recerca.

Condicions molt dures

Les dotacions de Bombers van treballar en condicions molt dures. La passada nit, la neu i el vent van fer baixar la sensació tèrmica fins a –31º. L’estació d’esquí de Vallter 2000 els va obrir la cafeteria i va posar a la seva disposició els remuntadors mecànics i equipament.

La idea era reorganitzar el servei a l’espera d’un descens del vent previst per a les 15.00 hores, però a les 13.00 hores el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, així com altres efectius d’aquest cos, han decidit pujar de nou a la zona de Xemeneies, on es concretava la recerca.

La triangulació del telèfon de l’excursionista el situava en aquesta vall, a la qual es dirigia quan va ser captat per les càmeres de Vallter 2000 i on ahir es va registrar una allau. La Unitat de Muntanya dels Mossos d’Esquadra ha participat també en aquest operatiu, que durant la nit s’ha desenvolupat sota condicions extremes amb ratxes de vent que feien baixar la sensació tèrmica a -31 graus.

En l’operació també van participar guies canins amb gossos ensinistrats i efectius dels parcs de Figueres, Girona i Camprodon (Girona) i els Mossos d’Esquadra. Posteriorment s’hi ha sumant un helicòpter amb base a la Seu d’Urgell (Lleida).

Els Bombers van anunciar que les càmeres de Vallter 2000 van gravar la persona desapareguda quan es dirigia cap al coll de Mantet.

En declaracions a TV-3, recollides per Europa Press, el sergent de Bombers de la Generalitat, Francesc Martínez, va explicar que la zona on hi podia haver l’home estava ben delimitada. Els cossos d’emergència van localitzar diumenge el senyal del telèfon mòbil de l’home desaparegut, per la qual cosa la recerca es concentra en una zona molt concreta, que el situaria per la zona de la vall de Xemeneies. Els Bombers creuen que probablement es va precipitar per aquesta zona després de pujar al pic de la Dona i han centrat la recerca en diferents punts situats en una extensió de quatre hectàrees.

En alerta pel temps

També s’hi han unit amics i familiars del desaparegut i guies de muntanya, però les condicions meteorològiques eren tan adverses que els Bombers han reduït la recerca i han retirat les persones no especialistes. També han demanat que no s’acosti ningú més a la zona per evitar més desapareguts i accidents.

El responsable del Grup d’Actuacions Espacial de la Seu d’Urgell, el sergent Eduard Sánchez, ha explicat que s’estan organitzant nous equips de recerca per sortir a partir de les 15.00 hores i que estan replantejant tot l’operatiu descartant algunes zones.

Segons han informat, cinc efectius del GRAE estan inspeccionant la zona on diumenge hi va haver una allau de neu.

Altres contratemps

Notícies relacionades

El sergent ha alertat que entre finals de novembre i l’inici del pont de la Puríssima és el període en què es donen els «episodis més greus» a la muntanya, coincidint amb un empitjorament de les condicions meteorològiques.

Diumenge els Bombers també van rescatar dues persones que havien sortit d’excursió, una a la muntanya de la Parera, a Avià (Berguedà, Barcelona) i una altra a Port del Comte (Solsonès, Lleida), on van trobar una noia en estat d’hipotèrmia.