Pederàstia a l’Església

La família de la víctima del tercer monjo denunciat a Montserrat: «Ens va trencar el cor»

  • El germà Gabriel declara al jutjat de Manresa que hi va haver consentiment per part de la víctima

  • El denunciant, menor d’edat, ho nega i explica que el va animar a beure per vèncer la seva oposició

La família de la víctima del tercer monjo denunciat a Montserrat: «Ens va trencar el cor»
6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tercer monjo de l’abadia de Montserrat acusat de pederàstia era vicerector del Santuari de Montserrat i un dels coordinadors de Montserrat Jove, una iniciativa que consisteix a organitzar dues trobades anuals per a 40 menors que acudeixen al monestir a reflexionar. En una d’aquestes jornades va conèixer la víctima, que el juny del 2021 va presentar una denúncia per abusos sexuals soferts presumptament el maig del 2019, quan tenia 17 anys i el monjo, les inicials del qual són J. C. i va ser ordenat com a germà Gabriel, en tenia 39. El jove i la seva mare han parlat amb EL PERIÓDICO: «Volem esbrinar si el germà Gabriel ha abusat de més víctimes i, sobretot, evitar que continuï fent-ho», remarquen.

Segons la declaració de la víctima, aquests abusos sexuals van passar dins del recinte de l’abadia i mentre la institució, segons va dir públicament, es trobava immersa en la tasca d’investigar a fons la pederàstia enquistada dins de l’orde. I per perpetrar els abusos, el germà Gabriel, nascut el 1980, es va valer d’una posició que facilitava el seu contacte amb menors des d’una posició de superioritat, com van fer en el passat els altres dos clergues pederastes coneguts fins ara. El primer ho va fer des del seu càrrec al capdavant de l’escolania –el cor litúrgic–, el segon com a màxim responsable de l’agrupació escolta d’‘Els Nois de Servei’, i el germà Gabriel, el tercer, gràcies a les esmentades trobades de Montserrat Jove.

Abusos paral·lels a la comissió

L’Abadia de Montserrat va impulsar el gener del 2019 una comissió d’investigació externa per aclarir els abusos sexuals comesos pel monjo Andreu Soler. La comissió va ser la resposta de l’abadia a l’ocultació de la pederàstia de Soler, destapada per la denúncia de l’activista Miguel Hurtado publicada a EL PERIÓDICO. El setembre del 2019, vuit mesos després de l’anunci de la seva creació, la comissió va concloure que el monjo es va comportar «com un depredador» i va lamentar que hi havia «prou rumorologia» com per haver apartat Soler d’un contacte amb menors –ningú ho va fer fins que va morir el 2008, quan a més va ser homenatjat. També va revelar que durant la seva recerca havia localitzat dues víctimes d’un segon pederasta, un monjo que havia abusat d’aquestes mentre va estar al capdavant de l’escolania.

Els abusos comesos per aquest tercer monjo sota sospita són molt més recents, daten del maig del 2019, una data que també suposa que van passar mentre estava en funcionament la comissió. En paral·lel al treball d’aquesta comissió, el germà Gabriel va convidar la víctima a passar un cap de setmana al monestir i va abusar del menor durant dues nits consecutives, segons recull la denúncia als Mossos d’Esquadra.

El monjo diu que hi va haver consentiment

El jutjat de Manresa que instrueix la denúncia recollida pels Mossos va citar a declarar fa poques setmanes el germà Gabriel. Segons les fonts judicials consultades per aquest diari, el germà Gabriel va admetre en seu judicial el contacte sexual amb el menor però va afirmar que es van tractar de dues trobades consentides. A Espanya l’edat mínima per consentir una relació sexual és de 16 anys. Penalment, aquesta declaració pot tenir recorregut com a estratègia de defensa. En la seva condició de religiós, no obstant, el condueix a un escenari sense escapatòria: els monjos han fet vots de castedat i el germà Gabriel, a més, és diaca i aquests no poden mantenir relacions sexuals fora del matrimoni. Montserrat va comunicar el cas a la Doctrina de la Santa Fe, òrgan vaticà responsable dels casos de pederàstia. Haver mantingut relacions consentides, una cosa que la víctima a més nega, no és un argument vàlid a Roma.

El germà Gabriel va iniciar el noviciat el 2004 i el 2010 es va comprometre solemnement amb l’organització monàstica. Entre el 2012 i el 2017 va estudiar Història de l’Església a Roma i va iniciar un doctorat que està a punt d’acabar. El 2017 va ser ordenat com a diaca. El 2018 va ser nomenat vicerector del santuari de Montserrat. Segons la víctima, que va participar en diverses edicions de Monserrat Jove, el germà Gabriel tenia un paper preponderant en les trobades. El 2013 va ser escollit per protagonitzar el capítol que la sèrie Joves amb IVA del Centre d’Estudis Jordi Pujol va dedicar a l’abadia. Sobre la seva condició de monjo, va dir això: «Per a mi no és un pes no haver-me casat, no tenir família. És una opció de vida i s’ha de ser conseqüent. I si realment és una opció de vida que surt de tu, que és sincera, tampoc tens la sensació d’haver renunciat a la teva vida». Segons la víctima, el monjo li va insistir que els vots no li impedien mantenir relacions sexuals, només contraure matrimoni.

«Em va trencar el cor»

EL PERIÓDICO ha entrevistat la víctima, que exigeix anonimat, i la seva mare. «Saber que havia abusat del nostre fill ens va trencar el cor. Per a nosaltres, Montserrat era un lloc idealitzat, un paradís, un símbol del catalanisme. Que un monjo de Montserrat com el germà Gabriel –intel·ligent, bon orador, culte– volgués tenir aquest grau d’amistat amb el nostre fill, era un privilegi. Descobrir el que va fer em va omplir de ràbia», se sincera la mare.

El denunciant, que avui té 19 anys, i el germà Gabriel es van conèixer el 2016, en una trobada de Montserrat Jove: El monjo va semblar encapritxar-se d’ell. «Va començar a escriure’m. Parlàvem molt per telèfon i es va convertir en un guia espiritual a qui l’hi explicava tot. També sabia que era homosexual. El maig del 2019, quan estava estressat pels exàmens finals, em va convidar a Montserrat a passar un cap de setmana», explica el jove. L’hostal del monestir era complet i el germà Gabriel li va reservar una habitació als apartaments exteriors.

«Vam comprar una ampolla de cava perquè el meu fill l’hi entregués com a mostra d’agraïment per la invitació», recorda la mare. Amb aquesta ampolla es va presentar el germà Gabriel divendres a la nit a l’apartament. Conscient que el menor no s’havia emborratxat mai, el va convidar a beure i el va convèncer que accedís a mantenir relacions sexuals en un estat etílic que va fer que la víctima necessités setmanes per recordar amb nitidesa el que havia passat. «Em sentia malament, no podia dormir i ell m’escrivia a tota hora», recorda. El jove va sol·licitar ajuda psicològica i després va ser tractat per la Fundació Vicky Bernadet. Gràcies a aquest recolzament, va poder prendre consciència d’un abús que sobretot ha fet miques el seu «espai de confiança» i va reunir finalment l’enteresa necessària per acudir a una comissaria dels Mossos el juny passat. L’acusació particular de la família nega que existís cap consentiment per part de la víctima, remarca que el monjo va abusar de la seva posició de superioritat i creu que va utilitzar l’alcohol –la segona nit hi va tornar amb una altra ampolla– com a sedant per aconseguir el seu propòsit.

Notícies relacionades

«En cap cas hem parlat per desencadenar una caça de bruixes a Montserrat o promoure un linxament contra el germà Gabriel. Només volem saber si algú més ha passat pel mateix i evitar que passi de nou», insisteixen mare i fill.

El monjo Gabriel es troba apartat de les seves funcions i, segons l’abadia, no té contacte amb menors. El monestir va informar de la denúncia que pesa contra ell a través d’un comunicat el juny del 2021.