Tribunals

Detinguts dos homes per estafar durant més de quatre anys quatre avis d’una residència de Logronyo

Els arrestats s’aprofitava de l’estat de salut físic i mental d’alguns dels residents per aconseguir els diners dels seus comptes corrents

Detinguts dos homes per estafar durant més de quatre anys quatre avis d’una residència de Logronyo
3
Es llegeix en minuts

Agents adscrits a la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Brigada Provincial de Policia Judicial han detingut dos homes, presumptament per diversos delictes d’estafa, ja que haurien estafat quatre usuaris de la mateixa residència de gent gran situada a La Rioja.

Segons han informat aquest dimarts fonts policials, els detinguts, guanyant-se la confiança i el carinyo dels residents s’aprofitaven de l’estat de salut físic i mental d’alguns dels usuaris de la residència per aconseguir els diners dels seus comptes corrents.

La investigació es va originar arran de la denúncia interposada per dues de les treballadores de la residència a la Direcció Superior de La Rioja, en què exposaven les seves sospites que dos residents del seu centre assistencial estaven traient diners de manera fraudulenta i mensualment del compte corrent de diferents usuaris de la mateixa residència.

La Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta té encomanada la investigació dels Delictes contra el Patrimoni i fan especial atenció als delictes comesos sobre persones grans o vulnerables pel retret més gran que té la seva comissió tant cap a les víctimes com cap a la societat.

‘Modus operandi’

Amb la primera de les víctimes, fruit de la investigació, s’ha pogut determinar que, aproximadament el dia 24 de cada mes, quan a una de les víctimes se li feia l’ingrés de la pensió, els autors acudien a diferents caixers automàtics de Logronyo per realitzar l’extracció de diners, deixant el compte de banc sense cap saldo. Una situació que s’ha prolongat durant els últims quatre anys.

Amb la segona de les víctimes s’ha pogut constatar que els autors havien realitzat una ordre al banc, perquè, el mateix dia que es rebia el cobrament de la pensió, es produïssin dos càrrecs en concepte de «rebut de préstec», per la qual cosa aquesta quantitat anava al compte d’un dels autors.

Concretament amb el tercer dels perjudicats, entre el període entre 2018 i el 2021, en reiterades ocasions els autors van extreure, en diferents moments, quantitats superiors a 500 euros. En aquest mateix sentit, s’ha provat que el perjudicat, l’any 2019, va adquirir un deute amb una entitat bancària.

Una cosa que els responsables del centre de gent gran van posar en coneixement de la Fiscalia, procedint a la cancel·lació del compte bancari. A més, el mes de maig d’aquest any, l’imputat hauria acompanyat al perjudicat a una sucursal bancària situada al centre de Logronyo per extreure una quantitat important de diners.

També durant la investigació s’ha pogut determinar l’existència del quart dels perjudicats, que, quan es trobava ingressat en un hospital de La Rioja, estava com a «cotitular» del compte bancari l’imputat, el qual actuava com a «tutor legal» sense ser-ho.

En molts dels casos els autors, els demanaven als residents petites quantitats de diners a canvi de «seguretat» o «protecció», cosa que no necessitarien a la residència de gent gran, ja que el centre disposa de personal de seguretat que realitzen aquestes funcions.

En altres ocasions, també els reclamaven diners a canvi de ser el seu «tutor» o «amic «i al tractar-se de persones que tenen menyscabades la capacitats, es «creien» el que l’imputat els «manifestava».

«Vulnerabilitat» de les víctimes

Per part de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta, s’ha pogut determinar que dos dels usuaris que resideixen al Centre Assistencial s’estarien aprofitant de la vulnerabilitat d’altres residents, concretament de quatre d’ells, en els quals es té constància que tenen una minusvalidesa o discapacitat, beneficiant-se’n econòmicament.

En tots els casos investigats, els perjudicats són persones vulnerables amb discapacitat psíquica i «dependència greu», per la qual cosa l’imputat s’havia prevalgut d’aquesta situació per portar a terme els fets.

Notícies relacionades

La situació de vulnerabilitat dels avis, alguns amb 90 anys i altres amb graus de discapacitat i dependència severa, motivaven que confiessin en els seus «companys» de la residència, que els acompanyaven en algun dels casos per gestionar els seus comptes i extreure’n diners.

Els autors dels fets són dos homes, de 74 i 65 anys d’edat, sense cap tipus de discapacitat, de nacionalitat espanyola i tots dos amb tres antecedents policials diferents dels fets relatats. La investigació continua oberta i, a causa de la vulnerabilitat dels residents, no es descarten més perjudicats.