Successos

Un exconvicte per matar un agricultor comet un atracament per tornar a la presó

  • L’acusat va sortir en llibertat fa un any després de passar més de mitja vida entre reixes pel crim, comès el 1993 per robar 2.000 pessetes

Un exconvicte per matar un agricultor comet un atracament per tornar a la presó
3
Es llegeix en minuts

L’article 25.2 de la Constitució estableix que «les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat estaran orientades cap a la reeducació i reinserció social». Aquesta és la teoria. Però la realitat és que tret dels casos en què el reu mostra la seva clara voluntat de reinserir-se, i compta amb un suport familiar o social a l’exterior, molts exconvictes de llarga durada acaben reincidint a l’enfrontar-se a la vida en llibertat, bé perquè el seu pas per la presó no ha exercit cap mena d’efecte reeducador o, fins i tot, perquè anteposen una rutina coneguda, malgrat renunciar a la seva llibertat, a una lluita de subsistència al carrer.

Aquest és el cas de José Antonio F. T., un home de 52 anys que ha passat més de mitja vida entre reixes, per matar i robar un agricultor a Picassent (València) el 1993 entre altres delictes, i que ahir va confessar davant el jutge un atracament en una perfumeria de Torrent per tornar a la presó. L’exconvicte, toxicòman i amb un trastorn de la personalitat d’etiologia ideopàtica, va reconèixer davant el Jutjat d’Instrucció número tres de Torrent que quan fa un any va quedar en llibertat després de complir la seva condemna el van enviar a psiquiatria per continuar amb la medicació, però que no hi va anar. Ningú fa un seguiment d’aquest tipus de reus amb patologies mentals i delictes de sang després de deixar el centre penitenciari si no és voluntari.

La realitat per als interns amb tractament psiquiàtric dins la presó tampoc és gaire millor. Al centre penitenciari de Picassent l’atenció dels prop de mil presos que requereixen aquesta atenció psiquiàtrica recau en psiquiatres externs que, amb prou feines, visiten el centre quatre vegades al mes, i les visites es van paralitzar el novembre del 2019.

Atracament amb un ganivet

L’ara detingut a Torrent per assaltar la treballadora d’una perfumeria de l’avinguda del Vedat amb un ganivet de dotze centímetres per apoderar-se dels diners de la caixa enregistradora –no arribava als 300 euros– ha passat 27 anys a la presó. El 18 d’octubre de 1993 José Antonio F. T. va abordar un agricultor en un hort de tarongers de Picassent per robar-li una quantitat no superior a les 2.000 pessetes –12 euros–, segons va quedar provat en la sentència de l’Audiència Provincial de València.

El condemnat a onze anys de presó per l’homicidi i quatre més per robatori amb violència va colpejar la seva víctima de forma reiterada al cap quan aquest es va resistir. Un d’aquests cops l’hi va clavar contra un bloc de ciment, i l’agricultor de 64 anys, Salvador Aguado González, va perdre el coneixement. Estant inconscient el sexagenari, l’ara arrestat també per un robatori amb violència i intimidació va llançar la seva víctima a una sèquia, morint ofegada, segons va determinar l’autòpsia al seu dia.

Notícies relacionades

L’abril del 2000 l’homicida va reconèixer el crim i va acceptar una pena de quinze anys de presó després d’un acord de conformitat entre les parts durant el judici. Inicialment el ministeri fiscal sol·licitava una condemna de 18 anys i mig de presó i la petició de l’acusació particular pujava fins als 30 pels delictes d’assassinat i robatori amb violència.

A aquesta pena es van afegir altres condemnes per delictes de robatori que tenia pendents. De fet, no va ser fins al setembre del 2020 quan el condemnat, una vegada complert el seu deute amb la justícia, va sortir el centre penitenciari. L’any que ha estat en llibertat assegura que ha subsistit amb una pensió no contributiva de 400 euros, amb què havia de pagar el lloguer del seu domicili i les despeses del seu fill. Així, va admetre davant el jutge, que ha tingut idees suïcides i que «el seu cap li demanava tornar a robar».