Interrogats dos capellans

La policia investiga si la mare del menor desaparegut a Morón va contactar amb una secta

Un sacerdot va beneir al juliol la casa de la dona, obsessionada que la religió podia «curar» el seu fill discapacitat

La policia investiga si la mare del menor desaparegut a Morón va contactar amb una secta

CASO ABIERTO

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Macarena, la mare del menor desaparegut a Sevilla i a qui ella diu haver llançat en un contenidor d’escombraries el 12 de setembre, vivia obsessionada amb la religió i amb els grups sectaris i fins i tot va demanar a un sacerdot que beneís la casa on vivien, segons ha sabut ‘Caso abierto’.

El rector de l’església de San Miguel, a Morón de la Frontera (Sevilla), ho ha declarat així en el marc de les investigacions obertes per assassinat al jutjat. El capellà va acudir finalment al domicili i va beneir la casa el 25 de juliol. El va sorprendre la «gran quantitat d’imatges religioses» que hi havia a la casa on vivien la dona i David, el seu fill discapacitat.

Aquest religiós va explicar que Macarena havia iniciat aquest «acostament a Déu» a finals del 2020, primer acudint a l’església una vegada a la setmana, sempre acompanyada del seu fill en cadira de rodes. Després, a partir del mes de juny, la dona anava a missa gairebé cada dia. Parlava molt amb el sacerdot, a qui va confessar que tenia pensat vendre casa seva i portar el seu fill a viure en un centre especial de rehabilitació per a discapacitats d’Alcalá de Guadaira.

Convulsions a missa

La policia ha pres declaració també al sagristà de l’església de San Francisco, també a Morón. Aquest sacerdot assegura que Macarena va acudir a missa amb el seu fill el 9 de setembre i que va veure el jove molt inquiet i patint petites convulsions que la mare mirava de calmar amb un mocador. Els dos religiosos coincideixen que la dona, malalta de trastorn bipolar i actualment ingressada en un hospital, es desvivia i donava un tracte excel·lent al seu fill, que pateix una discapacitat del 91%.

En les seves declaracions, inconnexes i amb moltes contradiccions, la mare ha insistit que David va morir a casa seva el 8 de setembre. Assegura que, quatre dies després, va viatjar amb ell i la seva cadira de rodes per diverses províncies espanyoles fins que el va tirar en un contenidor a l’entrada de Madrid la nit del 12 de setembre. Els investigadors intenten des d’aleshores localitzar el cos del nen en diferents punts de recollida d’escombraries entre Alcorcón i Madrid, sense resultat. Aquesta és la línia principal del seu treball.

Crucifix al pit

L’altra part de les indagacions abunda en el canvi tingut per la mare en els últims mesos. Una treballadora social de Morón de la Frontera va confirmar el dràstic gir religiós en la vida de la dona poc abans que el seu fill desaparegués. Va recordar que la va veure a finals d’estiu i estava «canviada», va assegurar que portava «un gran crucifix al pit» i que parlava de manera «més culta i educada, pràcticament alliçonada».

En l’interrogatori, els policies li van preguntar si creia que Macarena podria tenir vinculacions amb sectes o grups esotèrics i la dona va respondre: «Ho ignoro, però a causa de tots aquests canvis, podria ser». El germà de la dona, per la seva banda, va ratificar que ella anava cada dia a l’església, però va desmentir que tingués relacions amb un altre tipus de grups místics. Admet que «hi ha la possibilitat» que la seva germana entregués el nen a un grup religiós, tot i que afirma que no ho creu.

El pare de la filla petita de Macarena, per la seva banda, va declarar que «quan va patir el primer brot psicòtic, el 2017, ella va començar a interessar-se per temes religiosos, cultes i sectes, visitant les esglésies diàriament, arribant a obsessionar-se que el seu fill podria ser curat en un d’aquests llocs. De fet, la imatge de Macarena en el seu perfil de WhatsAp era, els dies abans de la desaparició del seu fill, un Crist crucificat i dolençós.

Cuidar els gossos

Notícies relacionades

La filla gran de Macarena, de 19 anys, ha declarat que la seva mare podria haver entregat el seu germà a algú, «per diners» i després poder començar el Camí de Santiago, una cosa que li interessava molt en els últims temps, segons el seu testimoni. En les indagacions per mirar de trobar David, la seva mare i la seva germana gran s’han acusat mútuament de consum de drogues. Altres familiars asseguren que la dona havia deixat de prendre la medicació que necessita per tractar el seu trastorn bipolar.

Una altra veïna ha confirmat que la casa de Macarena era plena d’imatges de sants, de les quals la policia no en va trobar cap quan va registrar el lloc. Aquesta dona va veure la mare i el nen el dia 10 de setembre al matí a la plaça de San Francisco i en direcció al centre de salut del poble. Dies abans, el 7 de setembre, la mare de David havia contactat amb una associació protectora d’animals local perquè es fes càrrec dels seus dos gossos, que va donar en adopció.