Nenes de Tenerife: «Les probabilitats de trobar l’Anna i el seu pare són cada vegada menors»

El coordinat de l’equip que controla el robot de recerca mostra el seu escepticisme però assegura que seguiran fins que l’aparell aguanti

Nenes de Tenerife: «Les probabilitats de trobar l’Anna i el seu pare són cada vegada menors»

Europa Press

3
Es llegeix en minuts

José Cubeiro, cap i coordinador de l’equip d’experts que manegen el Liropus 2000, el robot submarí amb el qual està equipat el vaixell oceanogràfic ‘Ángeles Alvariño’, ha reconegut que les possibilitats de trobar l’Anna i Tomás Gimeno són «cada vegada menors», però assegura que continuaran intentant-ho fins que el robot digui ‘prou’.

En una entrevista a ‘Herrera en COPE’ José Cubeiro ha explicat que en aquests moments continuen rastrejant la zona que està marcant la Guàrdia Civil. Admet que és una situació «complexa» per «la immensitat del mar» i desconeix el temps que continuaran buscant les restes de l’Anna i el seu pare, tot i que assegura que ho continuaran intentant. No obstant, desconfia «moltíssim» que es pugui trobar l’Anna, atès que al sortir de la bossa «les possibilitats de recuperar un cos d’una nena tan petita i al mar són molt difícils». «La localització de les bosses amb l’àncora és relativament fàcil perquè és un objecte perceptible i es pot localitzar, però recuperar un cos sense cap indici de senyals és molt, molt difícil».

Malgrat la dificultat, Cubeiro deixa clar que mai es donen per vençuts; no obstant, també reconeix que ja han pentinat moltes zones i les possibilitats de trobar alguna cosa més són remotes perquè «ningú sap exactament on es poden localitzar els cossos que falten. La veritat és que és complex», postil·la.

Un mes de rastreig

L’‘Ángeles Alvariño’ complirà el pròxim 31 de juny just un mes des que va iniciar les tasques de rastreig en aigües de Tenerife per localitzar l’Anna, l’Olivia i el Tomás, el que ha provocat la cancel·lació de contractes que hi havia compromesos amb el Liropus 2000. José Cubeiro ha explicat que aquest robot és un vehicle de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), organisme que «s’ha entossudit a ajudar a localitzar aquests cossos per poder resoldre la situació», per la qual cosa «hi ha un compromís molt fort per part de tots els que estem involucrats en les tasques de recerca».

Durant aquests treballs, el 10 de juny el robot submarí va trobar el cos sense vida de l’Olivia, la més gran de les nenes, a 1.000 metres de profunditat. José Cubeiro recorda com van viure aquell moment. «Tots ho passem malament en aquestes situacions. Realment, és una situació molt difícil, però no queda cap altre remei que fer-ho».

Agraïment de la mare

Agraïment de la mareLa Beatriz, la mare de les nenes, ha agraït en una carta tota la feina que ha estat desenvolupant el vaixell oceanogràfic. «Agraïm aquesta carta i estem bastant emocionats perquè és una situació realment inimaginable que puguin passar aquestes coses», afirma Cubeiro, que assegura que han fet tot el que ha estat a les seves mans. «Hem buscat i fet servir tots els mitjans que hem tingut, les hores que han sigut necessàries i lamentablement només hem pogut recuperar l’Olivia. Ens hauria agradat recuperar les dues nenes, almenys perquè poguessin descansar i la seva mare sabés on són», assenyala.

Notícies relacionades

José Cubeiro admet que probablement és una de les situacions «més desagradables» que hagin viscut, però mostri la seva satisfacció per, almenys, haver trobat l’Olivia. «Imagini’s que no hagués aparegut cap de les nenes. Ha de ser tremenda la incertesa de no saber si estan al fons del mar, han desaparegut, estan a un altre lloc... Ha de ser molt difícil de portar», assevera.

El robot, a punt del col·lapse

El Liropus 2000 porta més de 600 hores a entre 1.000 i 1.600 metres de profunditat i s’ha arribat a dir que està al límit de les seves possibilitats. Referent a això, José Cubeiro ha indicat que el fons del mar és «molt agressiu» i la sal «fa els seus estralls», a la qual cosa cal sumar que el Liropus 2000 no ha fet pràcticament aturades, cosa que fa que estigui «al límit del col·lapse». «Són múltiples detalls i coses que estan passant però nosaltres continuarem fins que no es pugui més i intentarem estar el temps que sigui necessari», va assegurar.