A bars i botigues de Madrid

Vídeo: Així robaven tres carteristes cubans que van anar a comprar amb els diners de les seves víctimes

  • La Policia Nacional els ha detingut per 14 furts a «clients distrets». Amb les targetes bancàries sostretes, van comprar cosmètics, tabac i verdures 

  • Els arrestats, dos homes i una dona que sumen 77 detencions per delictes similars, van actuar en cinc districtes diferents per dificultar la seva localització 

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Com si fos una coreografia, els tres carteristes, dos homes i una dona de nacionalitat cubana, entren en un bar del centre de Madrid i se situen a la taula contigua a la de la seva víctima, una jove que està prenent un cafè sola, d’esquena a ells, amb la motxilla a terra i concentrada en la pantalla del seu telèfon mòbil.

Les càmeres de seguretat del restaurant graven com la carterista s’asseu en una cadira pròxima i simula esperar el cambrer per demanar la seva consumició. Llavors, el seu company s’enganxa a la noia del mòbil i, amb dissimulació, li roba la motxilla mentre un tercer integrant del grup es col·loca dempeus i estén els braços per treure’s la camisa i així tapar l’home i impedir que altres clients del bar puguin veure-ho i els delati. En només 24 segons, la banda aconsegueix el seu botí i, amagant-lo al costat d’un altre bolso, marxa del local.

Després de quatre mesos d’investigació, la Policia Nacional ha aconseguit detenir els responsables d’aquest i tretze furts més a la distracció comesos a bars i botigues de Madrid entre el 14 de gener i el 26 de maig d’aquest any. Es tracta d’una banda formada per dos homes, de 38 i 41 anys, i una dona de 28 anys i parella d’un d’ells, que sumen 77 detencions per delictes similars i a qui també s’acusa d’estafa i pertinença a grup criminal.

A farmàcies i estancs

Les indagacions de la policia han permès descobrir en què gastaven els lladres els diners que robaven a les seves víctimes. Després de cada furt, els detinguts anaven a comprar amb les targetes bancàries que havien sostret. Segons ha sabut EL PERIÓDICO, van pagar amb elles a farmàcies, estancs i fins i tot en una botiga de verdures de Madrid i van adquirir, entre altres productes, diversos cosmètics, tabac i menjar, fent sempre compres per imports petits per a les quals no necessitaven conèixer el codi pin de les targetes de crèdit.

Una dona va ser la primera en donar la veu d’alarma i alertar sobre la banda quan va denunciar que li havien robat el bolso, aprofitant que estava despistada, en un restaurant del centre de la capital el gener passat.

«Víctimes distretes»

Notícies relacionades

Les indagacions dels agents van permetre identificar els tres membres de la banda i relacionar aquell furt amb altres de similars que el grup va cometre els mesos posteriors utilitzant el mateix ‘modus operandi’: entraven a un restaurant freqüentat, detectaven una víctima distreta i els arrabassaven el bolso o la motxilla, normalment penjat del recolzament de la cadira, utilitzant una una altra bossa o objecte que els carteristes solien portar a sobre i que utilitzaven com a «crossa» per ocultar les seves maniobres de sostracció. Després, abandonaven el local sense consumir res.

Els detinguts no robaven sempre a la mateixa zona de Madrid, sinó que van anar canviant de barri per evitar que la policia els localitzés. No ho van aconseguir. Els agents els atribueixen almenys catorze furts a cinc districtes: Retiro, Chamberí, Chamartín, Arganzuela i Centro i no es descarta que també siguin darrere d’altres robatoris que encara no han sigut aclarits.