INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Cas Eleazar: pallissa i mort d’un jove discapacitat

  • La jutge imputa vuit vigilants i cinc policies per la detenció il·legal d’un jove a l’entrada d’un partit de la selecció espanyola el 2019 a Gijón

  • La víctima «balbotejava» que volia anar amb el seu pare. L’autòpsia revela que, abans de morir, va rebre cops per tot el cos. La fiscalia demana arxivar el cas

Cas Eleazar: pallissa i mort d’un jove discapacitat
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

L’Eleazar tenia el cos d’un home gran i el cervell d’un nen. Tenia una discapacitat psíquica del 75 per cent. Eleazar García Hernández, de 34 anys, un metre vuitanta d’estatura, va morir el 8 de setembre del 2019 a prop de l’estadi El Molinón de Gijón, on havia acudit amb la il·lusió d’un nen per veure la selecció espanyola de futbol i especialment el seu ídol, Sergio Ramos.

Abans que comencés el partit contra les Illes Fèroe, l’Eleazar es va despistar, es va separar del seu pare i va sortir de l’estadi. Quan va voler tornar a entrar, els vigilants de seguretat no el van deixar. Ell no va saber explicar-se –«va exposar balbotejant que volia anar amb el seu pare», segons la interlocutòria de la jutge– i vuit guardes jurats el van immobilitzar llavors contra una tanca i el van tirar al terra, de cap per avall i amb les mans a l’esquena. El van traslladar a un centre de salut, on van tornar a immobilitzar-lo de cap per avall, sobre el terra. Poc després, el jove discapacitat va morir d’un atac al cor.

La jutge de Gijón Belén García Iglesias ha conclòs la seva investigació i veu indicis de delicte en vuit vigilants de seguretat i cinc policies municipals. Els imputa a tots un delicte d’homicidi imprudent o de lesions greus i un altre contra la integritat moral de la víctima. Als policies locals, a més, els atribueix un altre possible delicte de detenció il·legal. La fiscalia, no obstant, assegura que l’Eleazar va morir de forma «natural», al patir un atac al cor després de ser detingut i emmanillat pels vigilants. L’informe forense dictamina que la mort de l’Eleazar, que no tenia cap problema cardíac diagnosticat, «pot ser que s’originés per una barreja de factors provinents d’una situació d’estrès i que desemboqués com a diagnòstic definitiu més probable en una crisi epilèptica i aturada cardíaca aguda».

Múltiples lesions

Dos testimonis han assegurat que van veure com els vigilants donaven «puntades de peu» al jove discapacitat. Una persona més va afegir davant la jutge que la condició de discapacitat del jove era fàcilment observable. L’informe d’autòpsia al difunt recull que el cadàver «presentava erosions als dos canells, erosions profundes als dos genolls, contusions als dos pòmuls, erosions a la cara interna de la piràmide nasal, als dos braços i cames, a la regió lateral del coll i a la cara superior del tòrax a l’altura de la clavícula».

Diego García, tiet de l’Eleazar, recorda el que va passar: «Els havien donat entrades a l’escola d’educació especial. Estava molt content, anava dient a tothom que anava a veure Sergio Ramos. Va sortir un moment, es va despistar i va voler tornar a entrar. Al veure que tardava, el seu pare va avisar els de seguretat». Mentrestant, l’Eleazar intentava entrar per diverses portes de l’estadi, sense aconseguir-ho.

Alguns vigilants van indicar que semblava que estava ebri, una cosa que va quedar descartada després; d’altres van apuntar la possibilitat que fos integrant d’algun grup ultra del futbol i van al·ludir fins i tot a l’alerta antiterrorista nacional per justificar la detenció. Van assenyalar que el jove havia colpejat una de les seves companyes quan intentava entrar al camp. La jutge considera que aquest fet no està acreditat, ja que la vigilant no va aportar cap comunicat mèdic de lesions.

Detenció irregular

Notícies relacionades

El cert és que el jove va ser detingut de forma irregular. La jutge recull en la seva interlocutòria que no se li van llegir els drets ni tampoc se li va prestar atenció sanitària a l’estadi, com sí que es va fer amb la vigilant que presumptament havia colpejat. De fet, cap dels tretze imputats ha assumit davant la jutge haver donat l’ordre de detenir el jove discapacitat, com recorda l’advocat de la família, Marcos García Montes.

«El meu nebot no havia pegat a ningú en la seva vida. Era un beneït, un nen gran de sis anys, li encantava fer abraçades...», recorda Diego García. El seu pare va arribar al centre de salut, on li van dir que havia mort. «No li van deixar acostar-se a veure’l, se’l van emportar a fer l’autòpsia», recorda el tiet de l’Eleazar. Quan els van entregar el cadàver, «estava en una caixa, amb la tapa tancada. La vaig obrir i li vaig fer una foto». La família ha ensenyat aquesta imatge a EL PERIÓDICO per mostrar les lesions que presentava el noi. «Això no va ser una mort natural. Abans de morir, el van maltractar, el van atropellar. Volem justícia. Sense justícia, no hi ha pau», afirma.