ES VA PENJAR A LA PRESÓ DE BRIEVA (ÀVILA)

Rosario Porto, dies abans de suïcidar-se: «No tinc ningú quan surti d'aquí»

La dona, condemnada a 18 anys de presó per l'assassinat de la seva filla, Asunta Basterra, va revelar a una altra presidiària la seva situació d'absoluta solitud

La policia interroga diverses recluses i revisa els quaderns escrits per Porto, que havia enviat cartes a Institucions Penitenciàries i al Defensor del Poble

MADRID, 18/11/2020.- Fotografía de archivo (21/10/2015) de Rosario Porto, madre de Asunta Basterra, condenada a 18 años por el asesinato de la niña en A Coruña, durante el juicio en Santiago de Compostela. Funcionarios de la cárcel de Brieva (Ávila) han encontrado esta mañana a Rosario Porto muerta en su celda, colgada de un cinturón de tela atado a la ventana. EFE/Lavandeira jr

MADRID, 18/11/2020.- Fotografía de archivo (21/10/2015) de Rosario Porto, madre de Asunta Basterra, condenada a 18 años por el asesinato de la niña en A Coruña, durante el juicio en Santiago de Compostela. Funcionarios de la cárcel de Brieva (Ávila) han encontrado esta mañana a Rosario Porto muerta en su celda, colgada de un cinturón de tela atado a la ventana. EFE/Lavandeira jr / lavandeira jr (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Dies abans de suïcidar-se, Rosario Porto, condemnada per l’assassinat de la seva filla de 12 anys, Asunta Basterra, va expressar la seva solitud i tristesa a una de les preses amb qui compartia mòdul a la presó de Brieva (Àvila). Aquesta reclusa, condemnada per delictes de sang i també mare com ho havia sigut Rosario, ha col·laborat en la investigació oberta per aclarir el suïcidi de Porto, segons ha sabut EL PERIÓDICO. Era de les poques preses amb qui parlava Rosario Porto i ha explicat les últimes converses que van mantenir. «Jo li deia que quan complís condemna, tindria els meus fills fora esperant-me. Ella em contestava: ‘jo no tinc ningú quan surti d’aquí’».

Rosario Porto es va penjar a la seva cel·la el matí del 18 de novembre. Va sortir al recompte obligatori i després va tornar a la cel·la per arreglar-se abans d’anar a esmorzar. Mitja hora després, no va arribar al menjador. Les funcionàries la van trobar penjada a la finestra de la cel·la, una de les internes va col·laborar amb elles i amb un altre funcionari per agafar-la i practicar-li maniobres de reanimació. 

Llibretes i cartes

La mare d’Asunta Basterra va utilitzar el cordó de la seva bata morada per matar-se. Abans, havia recollit i deixat ordenades les seves pertinences. No va deixar cap nota ni carta, tot i que la policia ha recollit diverses llibretes on feia anotacions. Fonts penitenciàries van confirmar a EL PERIÓDICO que la dona, advocada de professió, havia escrit i enviat cartes «a Institucions Penitenciàries i al Defensor del Poble».

Porto, condemnada a 18 anys de presó al costat del seu exmarit Alfonso Basterra per l’assassinat de la seva filla Asunta Basterra el setembre del 2013, havia arribat a la presó de Brieva (Àvila) el març passat. Fonts penitenciàries van explicar que no s’havia adaptat bé a les presons gallegues de Texeiro (la Corunya) i A Lama (Pontevedra), on va tenir diversos incidents amb els funcionaris. Des que va ingressar a la presó, fa set anys i dos mesos, havia estat sotmesa en sis períodes diferents del protocol de prevenció de suïcidis, pel qual es protegeix presos vulnerables obligant-los a estar acompanyats d’un altre reclús-ombra. A Brieva, semblava haver millorat i els psicòlegs van decidir treure-li aquestes mesures.

Les seves amigues, les preses «més cultes»

Notícies relacionades

«Feia mots encreuats i sudokus, mirava la televisió, llegia i escrivia molt», expliquen fonts penitenciàries que han sigut testimonis de la seva vida en els últims nou mesos. Porto només es relacionava amb dues o tres recluses, «les més cultes del mòdul», i alternava períodes més tranquils amb altres de més tristos en els quals «es negava a dutxar-se». Últimament, expliquen, havia tornat a cuidar el seu aspecte físic i semblava estable.

Rosario Porto i el seu exmarit Alfonso Basterra van ser condemnats per l’assassinat de la seva filla adoptiva, la nena d’origen xinès Asunta Basterra. Tots dos van denunciar la desaparició de la nena a la seva ciutat, Santiago de Compostel·la, després d’un dinar familiar. La investigació de la Guàrdia Civil va descobrir que la nena portava almenys tres mesos sent drogada amb lorazepam i que aquella tarda els pares li van donar fins a 17 vegades més de la dosi màxima recomanada per a adults. Després, la mare va traslladar Asunta a la finca familiar de Teo, als afores de Santiago, on la va asfixiar. El cos de la nena va ser descobert aquella matinada en un camí forestal.

Temes:

Suïcidi