A LA RIOJA

Les 13 persones confinades en un bordell conclouen la quarantena i estan sanes

L'Ajuntament de Rincón de Soto i Serveis Socials van aconseguir que tinguessin aliments i control sanitari des que es va detectar allà el coronavirus

La majoria són dones estrangeres que són prostituïdes i viuen al club Macumba, al costat de la carretera. No tenen cap altre domicili ni lloc on anar

macumba

macumba

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Tretze persones que estaven confinades al club Macumba, un local dedicat a la prostitució als afores de Rincón de Soto (La Rioja)  han conclòs ja la seva quarantena, segons va explicar a EL PERIÓDICO una d’elles. L’alcalde de la localitat, Carlos Paúl, va confirmar a aquest diari que «totes les persones que han passat allà la quarantena per coronavirus ja estan bé. Aquesta mesura els ha sigut aixecada, tot i que hauran de continuar anant amb compte i complir el confinament, com la resta de ciutadans», va afegir.

Dins del club, de més de cent metres quadrats i situat al costat de la Nacional 232, han estat passant la quarantena per coronavirus tretze persones. La majoria són dones prostituïdes allà.  La veu d’alarma es va donar a finals del mes de març, amb el local ja tancat. La cuinera va tenir símptomes de Covid-19 i va donar positiu, segons va informar el diari ‘La Rioja’. Altres persones també es van encomanar. Personal sanitari del centre de salut va acudir al local de cites per realitzar les proves de la malaltia.

Decisió sanitària

L’alcalde de Rincón de Soto, Carlos Paúl, explica que davant dels primers casos de coronavirus al Macumba, una situació insòlita, es va decidir «prioritzar la salut de tothom». «Les autoritats sanitàries van decidir que aquestes persones passessin la quarantena dins del local. És als afores, en un polígon. És gran... Traslladar-les a totes i portar-les a domicilis on no hi hagués un control era complicat», explica. Les dones que són prostituïdes a Macumba són estrangeres, viuen allà i la majoria no tenen domicili a Espanya.

Durant aquestes dues setmanes, l’Ajuntament s’ha coordinat amb el Govern de La Rioja. Les persones confinades a Macumba han rebut aliments a través de la Creu Roja i Serveis Socials. Van menjar arròs, carn i van tenir tabac a la màquina del local, segons una d’elles. Un metge del centre de salut del poble hi trucava cada dia per seguir l’evolució de la quarantena.

Així van descobrir que una de les dones va tenir símptomes i va ser traslladada a l’hospital de Calahorra, on aviat va rebre l’alta. La resta van passar el confinament dins del club, uns quants, asimptomàtics, i d’altres, amb símptomes lleus, van confirmar a aquest diari. No consta que hi hagi hagut altres incidents. Els cinc empleats de Macumba han passat aquestes dues setmanes a casa seva. La cuinera també se’n va anar al seu domicili. Tot el dispositiu ha acabat amb èxit.

Sabina i Barón Rojo

Notícies relacionades

Macumba va ser una enorme discoteca, en què van actuar Camilo Sesto, Joaquín Sabina, Bigote Arrocet i Barón Rojo, entre d’altres. A mitjans dels anys 90 va ser reconvertida en prostíbul. L’any 2004, la Policia Nacional va detenir l’amo del local i un home de la seva confiança per formar part, presumptament, d’una xarxa que introduïa il·legalment dones a Espanya per explotar-les en la prostitució. Llavors van ser identificades en el club vuit dones (de Colòmbia, Nigèria, Rússia i el Brasil), algunes de les quals vivien al local.

A partir d’avui, les confinades de Macumba podran sortir a l’enorme aparcament del club, al costat de la carretera nacional. El local continuarà tancat, fins que s’aixequi l’estat d’alarma. El seu encarregat planeja reobrir-lo. En teoria, les dones podrien anar-se’n a casa per passar allà la resta de confinament. La majoria, no en tenen.