JUDICI A L'AUDIÈNCIA

Els mòbils deixen sense coartada els acusats del 'crim de la Urbana'

L'anàlisi de les dades porta els pèrits a desmuntar les coartades dels acusats

albalat-juiico-urbana

albalat-juiico-urbana

2
Es llegeix en minuts
Efe

El trànsit de dades i el posicionament dels telèfons mòbils dels agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona Rosa Peral i Albert López apunten que tots dos «van concertar» l’assassinat del nòvio d’ella i també policia Pedro Rodríguez, un crim que es va desencadenar arran d’una trucada concreta.

Així ho han explicat els pèrits dels Mossos d’Esquadra, que han declarat aquest dimecres davant del jurat de l’Audiència de Barcelona que els jutja a tots dos per haver matat la víctima, el cos de la qual va aparèixer al maleter del seu vehicle calcinat en una pista forestal del pantà de Foix.

«És la versió que creiem més plausible o compatible», ha asseverat un dels pèrits al fiscal, que havia preguntat si les dades mòbils encaixen amb «un succés planificat que es decideix executar l’1 de maig de manera concertada entre els dos acusats». I ha matisat: «Es produeix una conversa entre Rosa i Albert que desencadena una sèrie de fets, que s’inicien amb les dades telefòniques i finalitzen amb la mort de Pedro i l’encobriment del fet criminal».

López, sense coartada

La trucada en qüestió es va produir a les 21.53 hores de l’1 de maig del 2017 i va tenir una durada de cinc minuts, els suficients, segons els pèrits, perquè Rosa i Albert posessin en marxa el pla que presumiblement havien perfilat els dies abans per acabar amb la vida de Pedro.

Una hipòtesi que apuntala una altra trucada, en aquest cas perduda, des de la targeta de prepagament Lycamobile que l’acusat havia adquirit dies abans i que es va activar per primera vegada a les 22.04 hores. En cas de confirmar-se, aquesta tesi tiraria per terra la coartada d’Albert, que va arribar al domicili de Rosa entre les tres i les quatre de la matinada, segons va dir per auxiliar el seu amant a desfer-se del cadàver.

No obstant, els pèrits no creuen ni que Rosa assassinés sola la víctima, perquè només van passar vint minuts des que va arribar a casa seva amb les seves filles i la víctima fins que va trucar a Albert, ni tampoc que aquest sigui l’únic culpable, a causa dels moviments telefònics realitzats a posteriori.

Missatges de WhatsApp

I és que les sospites dels pèrits es basen també en una sèrie de missatges presumptament enviats per la víctima la nit de la seva mort, però que consideren que no encaixen amb el llenguatge que generalment feia servir en comparació amb altres xats i que podria haver escrit algú que «va usurpar» el seu telèfon.

Notícies relacionades

Si en una conversa de WhatsApp que va mantenir amb la seva tieta entre les 22.03 hores i les 22.11 hores utilitza un to «habitual», en un segon xat que s’inicia a les 22.55 hores amb un amic seu, el vocabulari és diferent. «Crida l’atenció la classe de llenguatge que utilitza», han insistit els pèrits, que han alertat que la segona conversa comença amb un sospitós «ara no puc parlar, però sí escriure», i finalitza amb un «disculpa» poc usual.

Per tot això, consideren que aquesta situació seria «compatible» amb el fet que «Pedro estigués descansat o adormit cap a les 22.10 hores i alguna una altra persona usurpés el seu telèfon». De fet, en aquesta franja horària Pedro va enviar un correu a la seva exdona per canviar la data de visita del seu fill i es va disculpar per no haver-li donat la seva nova adreça, un gest que, tal com ella mateixa va declarar en el judici, no li va semblar «normal».